Uitgesleten traptrede(n) repareren

Mx7733

 • #1
Beste,

Na het oplossen en afkrabben van de lijm & verf van mijn trap, ben ik aangekomen bij de herstel werkzaamheden. De diverse oneffenheden wil ik weg werken met de 2 componenten houtvuller die ik nog heb liggen.

Zou dat ook voldoende stevig zijn om de uitgesleten delen te vullen?
Een van de slijtages..


Er zijn ook reparaties uitgevoerd, het lijkt gips, maar dat lijkt me niet stevig genoeg..


Nu zat ik zelf te denken een versteviging van spijkertjes te maken en dan 2 componenten houtvuller te gebruiken. Of herkend iemand het andere materiaal of heeft een betere suggestie. Geen overzettreden, dat valt ver buiten het budget. Googlen heeft helaas ook weinig zin, krijg alleen maar reparatie services en dit forum ;)

Alvast bedankt!

Mvg
Marnix
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Wat voor afwerking krijgt de trap? Indien je dekkend gaat lakken zou ik een lat infrezen. Deze verlijmen in de trede en na schaven / schuren zie je daar zo goed als niks meer van. Plamuur op deze hoeken blijft kwetsbaar.
   

  Mx7733

  • #3
  De bedoeling is lakken. Een frees heb ik helaas niet.

  Zorgen de spijkers niet voor eventuele steun tegen afbreken? Overigens wat en nu opzit, de twee laatste foto's, is keihard.. ik weet alleen niet wat het is..
   

  BertPleizier

  • #4
  Inderdaad, spijkers als "wapening" zorgen niet voor versteviging. Je gaat altijd precies tussen 2 spijkertjes staan met je schoenzool / hak.

  Wellicht een idee om een timmerman een uurtje te laten komen? Deze kan bij de beschadigingen ruimte frezen om een lat in te lijmen en hij kan gelijk in iedere trede een groef frezen voor een anti slip profiel (rubber). Een gelakte trap is in het begin spiegelglad en je gaat onherroepelijk een keer op je plaat. De anti slip profielen voorkomen dit. Een val van een trap kan hele nare gevolgen hebben, ook als je "alleen maar" de laatste trede mist.

  Kost je € 100 en je trap is goed gerepareerd en veilig in het gebruik.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #5
  Zou een 2K reparatiemiddel voor kozijnen een oplossing kunnen zijn?
   

  BertPleizier

  • #6
  Dergelijk spul wordt wel hard, maar de plaats waar je het toepast is uiterst kwetsbaar. Alle kracht / druk komt er precies op te staan.
   

  Mx7733

  • #7
  Hmmm... klinkt logisch. Zal eens informeren naar een timmerman, honderd euro zou dat voor een hele trap, 17 treden, gelden?

  Bedankt tot nu toe overigens!
   

  BertPleizier

  • #8
  Het gaat niet zo zeer om hoeveel treden het zijn, maar om hoeveel treden de timmerman in een uur kan (in)frezen.

  Op zich zijn de anti slip sleuven frezen niet heel tijdrovend. De frees stel je 1 x in waarna je alle treden afgaat.

  De slijtplekken ruim uitfrezen om daar een lat in te lijmen vraagt iets meer tijd, maar ook hierbij geldt weer dat de frees maar 1 keer ingesteld hoeft te worden. Alle slijtplekken zitten immers ook weer op dezelfde plek, namelijk op de rand van iedere trede.

  Je kan er ook voor kiezen om voor 100 euro zelf een frees te kopen, alleen is dit wel link om als eerste klus te doen. Een frees schiet snel uit bij onjuist gebruik en dan is de schade alleen maar groter.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #9
  Mx7733 schreef:
  Zorgen de spijkers niet voor eventuele steun tegen afbreken?
  Spijkers in een trap zou mijn advies nooit zijn.
  Een spijker is glad en zit alleen vast door het hout wat met het inslaan is gespleten en zo de spijker vasthoud.
  Door veelvuldig gebruik zal dat vasthouden vaak steeds minder worden waardoor de spijker kan bewegen en vaak het kraken van een trap veroorzaken (naast dat gerepareerde stukken los gaan zitten en de verf knapt).
  Daarom is mijn advies om in een trap altijd schroeven te gebruiken en deze voor het indraaien eerst met de juiste maat voor te boren.
  Iets meer werk maar de kans dat je trap ooit gaat kraken of de verf op een naad gaat barsten is een heel stuk kleiner.

  suc6

  Gerrit
   

  Ic3

  • #10
  Ik heb hetzelfde probleem gehad. Ik heb de slijtage aan de rand flink opgeschuurd. Daarna kleine schroefjes ingedraaid en alles dicht gesmeerd met 2 componenten houtvuller. Daarna de trap afgelakt met goede verf en met anti-slip strips gewerkt.

  Tot dusver zit het prima (met kinderen).
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Ik denk dat de spijkertjes (en schroefjes) als een soort wapening bedoeld worden. Dan heeft niet niets te maken met he t kraken.

  Het vulmiddel moet uit zichzelf goed hechten. Ik vind een "wapening" op die plek niet nodig.

  Een lat erin zetten is een betere oplossing. Kan ook met wat handwerk, met een beitel e.d.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu