Uitgesleten trap

Malice

  • #1
Ik wil nog iets maken van een uitgesleten trap. Nu zit er tapijt op en ik probeer uit te vinden of er, zonder al te veel geld en moeite, iets anders mee gedaan kan worden. De treden zijn echt zeer slecht: door houtwormen uitgevreten en met tapijt beplakt. Mijn eerste gedachte was er laminaat over te plakken, maar speciaal traplaminaat vind ik te duur. (Daarbij is de diepste trede 48 cm diep, Cando van Karwei en Jewe van Praxis gaan tot ± 39 cm.)


Een mogelijkheid is de ondergrond te egaliseren, zodat ik er harde vloerbedekking op kan monteren. In een ander forum) werd geopperd een bekisting te bevestigen en daarachter dan vloeibare epoxyhars te gieten. Een halve liter epoxyhars per trede en 13 treden, betekent 6,5 liter vloeibare epoxyhars. Dit zou ik enkel willen proberen als het ook werkelijk lukt. En wat voor ‘bekisting’ gebruik je dan en is die te verwijderen en te hergebruiken of moet voor elke trede een ‘bekisting’ gekocht worden? Anderen gebruiken blijvende profielen opgevuld met een soort smeersel, welke prijsgunstige mogelijkheid het beste is weet ik niet. Ik zou er ook multiplex, MDF of Spaanplaat op kunnen plakken met bruislijm of montage kit.


Een ander probleem is wat te doen met de uiteinden van de treden en de verticale gedeelten (stootborden). De traptreden steken ± 5 cm uit boven de stootborden. Soms worden nieuwe stootborden geplaatst uit gekromd multiplex of wordt laminaat schuin tegen de treden gezet. Beiden wordt nogal lelijk, vind ik. Waar je de profielen koopt waarop je het laminaat schroeft en hoeveel ze kosten weet ik ook niet.

Ik zou ook nieuwe traptreden kunnen plaatsen. In andere internet fora wordt beweerd dat men traptreden niet kan verwijderen zonder de hele trap te slopen. Ik verzon dus zelf de volgende oplossing: Ik zaag de oude traptreden zo af dat ze aansluiten bij de stootborden. Aan de zijkanten laat ik gewoon een paar centimeter zitten, wat makelijker zagen is en steun kan bieden voor nieuwe traptreden. Hierop plak ik dan nieuwe traptreden van 3,5 cm dik uit massief vuren of zo. De nieuwe stootborden bestaan dus uit de oude stootborden plus de 4 cm van de oude treden. Hiervoor kan ik dan multiplex plakken of ik kan het afsmeren. Volgens mij zijn traptreden goedkoper dan laminaat overzettreden en op deze manier krijg ik een volwaardig nieuwe trap die weer 100 jaar mee kan. Een laminaat vloerbedekking moet je na 10 jaar vervangen. Dat degelijke vastlijmen betekent dan alleen maar meer werk.
In sommige internet fora wordt beweerd dat hogere traptreden een probleem zouden zijn. Mij lijkt eerder het omgekeerde. Door vloerbedekking boven en onder de trap is de eerste trede lager en de laatste trede hoger dan gemiddeld. Dit wordt weer goed gemaakt door alle treden wat te verhogen. Daarbij is de onderste treden het gemakkelijkst te nemen en een val het minst ernstig, dus kan die wel wat hoger zijn.
 

Tiho

  • #2
Die bekisting is niet meer dan een latje tegen de voorkant van de trede zo hoog zetten als je hem gaat vullen. Daarlangs maak je hem op hoogte na droging haal je het latje weer weg. Wel plastic oid ertussen zodat hij niet ook vast zit.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Als de treden door houtworm zijn aangevreten ben ik bang dat de trapspil en de boorden tegen de muur ook verrot zijn en dat je veel geld en moeite gaat steken in iets dat in de basis al niet goed meer is.
 

Millew

  • #4
Als ik op de foto's af moet gaan, sloop dan maar de hele trap er uit en bestel een nieuwe. Voor ca. 800 euro heb je een nieuwe trap excl. leuningen, maar die zijn er zelf makkelijk bij te maken.
Anders ga je een vermogen uitgeven aan lapmiddelen en het resultaat is nog steeds een onbetrouwbare trap.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Epoxyhars alleen heeft geen sterkte. Dus de ondergrond moet het dragende werk doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu