Uitdaging Wisselschakelaar

Parsial

  • #1
Hallo, Dit weekend heb ik een wisselschakelaar aangesloten, exact zoals op de achterzijde van verpakking stond. Echter als ik het licht op het ene punt uitschakel, werkt ook de andere schakelaar niet. Toch heb ik zwart met zwart 2x verbonden in het lichtpunt en de L (bruin) op de goede plaats op schakelaar 1 aangesloten. De L van de 2e schakelaar is verbonden met het lichtpunt (uiteraard met blauw voor de afvoer van de stroom). Welke techneut kan mij in Jip & Janneke taal uitleggen wat ik nog meer kan proberen?
 

Fiesiekus

  • #2
Als je nieuwe schakelaar die met 3 zwarte is, 2 zwarte (1 wissel en 1 naar de lamp) nog een keer omdraaien.

Als de nieuwe 'n bruine heeft: zwart + bruin omwisselen.
 

Xr8

  • #3
Haal de 3 zwarte draden eens los, er is er dan een waar spanning op staat. Dit meten met een multimeter oid. Schakel nu de schakelaar waar bruin op zit om, nu zal de spanning van deze draad wegvallen en een andere zwarte draad spanning krijgen.

Deze twee draden zijn de zogenaamde wisseldraden en worden beide op de wisselcontacten aangesloten, de overige zwarte draad komt op L

Succes.
 

Xr8

  • #4
Als je maar op een zwarte draad spanning meet dan zit de bruine op de schakelaar niet goed.
 

Parsial

  • #5
Fiesiekus schreef:
Als je nieuwe schakelaar die met 3 zwarte is, 2 zwarte (1 wissel en 1 naar de lamp) nog een keer omdraaien.

Als de nieuwe 'n bruine heeft: zwart + bruin omwisselen.
De zwarte heb ik allemaal al verwisseld, maar de bruine is ook de L voor een stopcontact onder schakelaar 1, dus ik denk dat ik die niet kan wisselen.
 

Parsial

  • #6
Als amateur heb ik niet de beschikking over een meter. Is er een andere wijze om te kijken of er spanning op de draden komt?
 

Fiesiekus

  • #7
Je nieuwe heeft dus 3 zwarte draden????
 

Parsial

  • #8
Nee, dit is een trekschakelaar met een L (zwart) en 2 zwarte draden de nieuwe schakelaar heeft 2 zwarten, een bruine (deze is doorverbonden met een koperstrip naar 1 zwarte) en een blauwe. Er zit namelijk een stopcontact onder de nieuwe schakelaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Daar zit dus de fout die zwarte hoort niet op de strip te zitten maar appart op een schakelcontact.
 

Parsial

  • #10
Allemaal hartelijk bedankt voor het meedenken. Er bleek sluiting te zitten in de schakelaar. Na het plaatsen van een nieuwe was alles goed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu