Uitbreiding ABB groepenkast

R573790*

  • #1
Beste allemaal,

T.b.v. mijn binnenkort geplaatste zonnepanelen + omvormer wil ik graag mijn groepenkast uitbreiden met wat extra groepen. Ik kwam er ook achter dat mijn oven niet op een aparte groep zit, dus die kan mooi direct mee.

Zie de foto's van mijn huidige indeling, 8 x Automaat ABB 16A (0025-050) verdeeld over twee aardlekschakelaars 40A (F372) met dooronder een hoofdschakelaar van 40A.

Voor het plaatsen van vier extra groepen moet ik dus een extra aardlekschakelaar plaatsen, op de onderste rail is daar ruimte voor, echer, de bovenste rail (stroomrail) heeft een 2 x 6 aansluiting. Hoe kan ik het best een extra aardleksckakelaar aansluiten? Ik dacht eigenlijk de stroomrail te vervangen door een 1-fase (dat is het nu ook) 3 x 4 stroomrail. Dat kost ongeveer 30 euro. Maar misschien is er nog een alternatieve mogelijkheid??

Verder vroeg ik me af of het mogelijk is om een beltrafo te plaatsen in deze kast icm de vier extra groepen. Kan een beltrafo op de onderste rail? En zo ja, hoe kan die dan gevoed worden?

De tweede foto laat het onderste deel van mijn groepenkast zien. In het midden de slimme meter en daarboven denk ik het kastje dat schakelt tussen het lage en hoge tarief, klopt dat? Helemaal onderaan zit een GE 101T 40A schakelaar. Waar dient die voor? Is het ook een soort hoofdschakelaar? En wat heb je er aan als er al een hoofdschakelaar is (zie foto 1).

Alvast bedankt voor de hulp (en sorry voor de slechte kwaliteit van de foto's).

Groet,

Rick


 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan gewoon de automaten verplaatsen naar buiten.

in de vrijgekomen ruimte zet je dan 4 abb automaten die gewoon bedraad moeten worden dan heb je niets te maken met die rail.

een trafo word gewoon vanuit een groep gevoed.

de onderste automaat is de hoofdzekering.
Jij hebt daar niets mee te maken, die is van de netbeheerder, jouw installatie begint vlak voor jouw hoofdschakelaar, daaronder mag je geen werkzaamheden doen(is ook verzegelt)

Het heeft te maken met aansprakelijkheid.
 

R573790*

  • #3
Wat bedoel je precies met naar buiten verplaatsen van de automaten? Er is op de bovenste rail gewoon nog ruimte voor 4 extra groepen. Maar als ik die dus plaats op de huidge rail met 2x6 verdeling dan zitten er dus 6 groepen op 2 aardlekschakelaars wat niet mag. Ik kan de extra groepen inderdaad gewoon bedraden, maar ze zitten dan toch nog steeds verbonden met de huidige twee aardlekschakelaars als ik ze op de bovenste rail monteer?

Als een trafo gewoon via een groep gevoed wordt, kan ik deze dan op de onderste rail plaatsen en verbinden met een groep op de bovenste rail? Mag dat?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Headhunter bedoelt dat je 4 van de 8 huidige automaten naar de meest linker positities schuift en de overige 4 naar de meest rechter.
Ertussen kun je dan vier nieuwe automaten plaatsen welke voorzien zijn van schoef ipv rail aansluitingen. Deze maken dan dus geen contact met de rail.
 

R573790*

  • #5
Oke, nu begrijp ik het.

Ik heb echter de automaten al in huis en deze maken dus wel contact met de stroomrail. Goed, dan maar de stroomrail vervangen dus. Iets meer werk, een uitdaging zullen we maar zeggen.

Op de onderste rail ga ik dan naast de drie aardlekschakelaars ook nog een ABB C11 kwh meter plaatsen (tbv de groep die op de omvormer van de zonnepanelen zit) en een beltrafo (die ik dus aansluit op een groep daarboven). De beltrafo moet dan ABB 0918.004 zijn en niet ABB 0918.005 omdat hij op de onderste rail komt en dus niet op de stroomrail, correct?

Als ik op de beltrafo twee bellen wil aansluiten, kan dat dan eigenlijk?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu