Groepenkast uitbreiden - ABB HAF HLD33B/1 groepenkast

Flash

  • #1
Beste Klussers,

Ik heb een vraag over het uitbreiden van mijn meterkast. In de huidige situatie heb ik een ABB HAF HLD33B/1 groepenkast. In de nieuwe situatie wil ik een aantal groepen erbij maken:

1. Fornuisgroep
2. Krachtgroep (garage)
3. 3x 16A groepen

Daardoor lijkt het mij handig om een tweede groepenkast van ABB HAF erbij te plaatsen zodat ik genoeg groepen kan maken.

Mijn vragen:
1. Is mijn huidige groepenkast 1-fase of 3-fase?
2. Mocht het 1-fase zijn kan ik dan een 3-fase groepenkast ernaast plaatsen die doorgelust wordt zodat ik daar de fornuisgroep en krachtgroep in kan plaatsen?
3. In de meterkast staat nog een rundsteuerempfänger. Kan ik deze zomaar verwijderen of mag de energieleverancier dit alleen?
4. Als ik de meterkast van binnen wil vertimmeren en schilderen, mag ik dan de meter van de energieleverancier demonteren om erbij te kunnen?

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
1) Je hebt een 1 fase busboard-systeem (volgens het typenummer), maar een 3 fasen aansluiting (anders kun je ook geen krachtgroep hebben). De draden die de hoofdschakelaar in gaan: Hoe dik zijn deze?

De Holec-alamat is zo te zien een dubbelpolige automaat, op 1 fase aangesloten. Mooie gelegenheid om deze door een ABB te vervangen.

Beide aardlekschakelaars zitten ook ieder op een eigen fase (busboard is zo te zien in 2 helften verdeelt, en iedere aardlek heeft 1 helft.

Daarnaast heb je nog 2 groepen met oude bekabeling/kleuren in je woning. Wellicht ook tijd om deze aan te passen?

2) ik zou een nieuw 3 fasen busboard plaatsen, daar de algemene groepen + de kookgroep over verdelen, en een losse kast(je) voor de krachtgroep plaatsen. Probeer de grote verbruikers te verdelen over de diverse fasen. Idem geldt dit voor de algemene (verlichtings)groepen.

Totaal heb je 12 plaatsen op het busboard. 8 enkele, 1 dubbele kookgroep zijn er samen 10. Dat moet dus passen. En dus de krachtgroep apart.

3) Als deze achter een zegel zit, dan mag je dit niet zelf doen. Is de rundsteuerempfänger nog in gebruik?

4) Nee. Niet voor niets zit hier een zegel op.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Hou er rekening mee dat je ook nog 1 (3 fase) aardlekschakelaar extra nodig hebt. Verder zou ik persoonlijk ook een krachtgroep voor het fornuis toepassen, dan heb je meer keuzemogelijkheden.
Ik zou de huidige kast van 6 groepen voorzien en er een kasje naast plaatsen met een 4 polige aardlekschakelaar, 2 krachtgroepen en 2 groepen op de minst belaste fase.
 

Flash

  • #4
Dank voor het uitgebreide advies. Is het mogelijk dat ik bijvoorbeeld een tweede HLD33B 3-fase groepenkast aanschaffen en deze ernaast plaats en doorverbind met de 1-fase groepenkast die er nu al staat? Dan heb ik in totaal 24 modules beschikbaar. Want als ik twee krachtgroepen aansluit zijn dat al 8 modules die ik daaraan kwijt ben.

En in mijn huidige groepenkast heb je twee busboards. Wat is daar het nut van? mag ik alleen de bovenste busboard gebruiken voor de verschillende groepen?
 

Flash

  • #5
Topic mag dicht. Elektricien heeft inmiddels de groepenkast voor mij uitgebreid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu