Type ondervloer bij beton op beneden verdieping

Jacky83

  • #1
Hallo allemaal, ik wil graag een laminaatvloer gaan leggen op de begane grond.

De ondergrond is van beton. Omdat het gaat over een normale eengezinswoning is geluiddemping naar beneden niet belangrijk. Ik wil wel graag zoveel mogelijk het loopgeluid naar boven reduceren.

Welk type ondervloer is hiervoor het beste geschikt? Zijn dat hardboard tegels of juist ondervloer folie en welke dikte is het beste? Ik hoop dat jullie hier antwoord op hebben. Alvast bedankt,

Jacky Lodewijks
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Naar mijn idee zul je het loopgeluid naar boven toe niet reduceren door extra geluiddempende maatregelen onder de vloer.

De zachtboard tegels (ik neem aan dat je die bedoelt, je hebt het zelf over hardboard) zullen geluid naar beneden dempen, maar naar boven toe gaat het geluid denk ik meer door de lucht, dan als contactgeluid.

Omdat het begane grond is lijkt bescherming tegen optrekkend vocht me erg belangrijk, en is een folie 3 mm met aluminium (of goudkleurige) bovenlaag erg zinnig. Belangrijk is het goed dampdicht afplakken van de naden van deze folie met het speciale plakband daarvoor.

Wacht in elk geval op meningen van anderen, ik ben beslist geen vloeren- of accoustisch specialist!
 

Jacky83

  • #3
Alvast bedankt! Ik bedoel inderdaad zachtboard tegels.

Ik stelde deze vraag omdat ik dacht dat het type ondervloer ook effect heeft op het loopgeluid ofwel klikgeluid naar boven toe. Ik hoor echter op heel veel plekken tegenstrijdige antwoorden en ik hoopte dat hier iemand mij wel een goed antwoord kan geven.

Alle informatie is welkom... :)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik denk dat je het meest effect bereikt (zonder dat je wat aan geluidsisolatie naar boven toe doet) door kritisch te kijken naar de aankleding van de kamer waarin het geluid geproduceerd wordt.

Een inrichting met uitsluitend harde materialen, zonder gordijnen, en lopen op harde hakken zal een negatief effect hebben. Het tegenovergestelde zal een positief effect hebben.
 

EdP

  • #5
De geluidsreductie van de ondervloer is gericht op contactgeluid naar onder/opzij toe. Het heeft geen (noemenswaardig) effect op geluid via de lucht naar boven toe. Zorg altijd voor voldoende ruimte (10 mm) rondom, zo krijg je geen bollend laminaat én geen contactgeluid naar boven via de muren.

Als luchtgeluid je probleem is, kun je zoeken naar laminaat met een klank naar je smaak en/of het plafond voorzien van geluidsisolatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu