Type dakgoot

Hebeentuin

  • #1
Dag allemaal,

Ik ben dus bezig met de HWA in de tuin en moet daar verschillende klusjes voor doen. Ik wil al het water van twee schuren en een deel van de woning opvangen in IBC vaten en moet daarvoor een paar dakgoten plaatsen. Maar wat voor type? Ik blijf twijfelen.

schuur 1: 10 meter lang en tot de nok 2 m breed = 20 m2 (het gaat toch om de grondoppervlak?)
Ik dacht aan bakgoten van 125 mm maar dat lijkt volgens de beschrijving onnodig groot qua volume en is ook duurder.

Omdat al het water naar één kant afgevoerd wordt vraag ik mij af of een minigoot (tot 40 m2) of een 100mm mastgoot hier voor volstaat. Kunnen jullie dit bevestigen?

En met wat voor beugels zou ik deze goot moeten vastzetten? muurbeugels of van die beugels op de spanten? Als ik het op de spanten plaats kan ik toch geen afschot creëeren? Dat is mij de vorige keer niet gelukt in ieder geval. Maar een muurbeugel zit denk ik te dichtbij de schuur omdat de pannen al gauw 10 cm overhangen. Wat zal ik doen?

dankje

20210219_111704.jpg
 

Hebeentuin

  • #3
De vuren lat die je ziet had ik er vorig jaar onder gezet, daar had ik een mastgootje aan opgehangen, die zou ik er wel weer af kunnen halen.

20210219_161149.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
De onderste panlat vervangen door een plank, kan je daar de beugels opschroeven.
 

Hebeentuin

  • #6
Top, okay dan kijk ik naar die beugels. lijkt me prima

En het type dakgoot dan? Als alles naar één punt op de hoek van de schuur moet. Kan ik dat met een 100 mm mastgootje doen? Of zelfs zo'n 65 mm gootje? Of is het nodig om er een bakgoot in te hangen?



andere vraag voor een ander projectje alweer: kan ik in een bestaande dakgoot een doorgang maken voor een afvoer? Of moet ik daar een speciaal stuk dakgoot voor kopen die dit al heeft? (dit zou dan wel in een bakgoot van Ubbink moeten)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Neem de goot niet te klein, een kleine bakgoot is geen gezicht bij die grote betonpannen en je moet ook rekening houden met de steeds zwaarder wordende buien.
Ik denk dat een bakgoot het mooiste staat, misschien moet er bij de lengte van 10 m er ook nog een broekstuk in de goot i.v.m. het werken van pvc..
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Goot moet dusdanig breed zijn dat het water altijd in de goot uitkomt, bij miezer druipt het loodrecht naar beneden, bij een stortbui volgt het de lijn van de pannen.
Even een plaatje gezocht op het www
unnamed.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Jan

Hebeentuin

  • #9
Dankje, en informatief zo'n tekening. Een paar vraagtekens blijven bij mij over.

Als ik het goed zie dan zou ik nog een boeideel tegen de schuurwand moeten plaatsen? Ook as ik een beugel gebruik die ik op het dakbeschot vast schroef. Klopt dat?

Wat ik mij vooral afvraag is hoe ik afschot in de dakgoot aanbreng als ik beugels gebruik die ik op het dakbeschot bevestig. Kan dat wel?

Is het niet mogelijk om een wandbeugel te gebruiken? Als ik toch extra planken moet plaatsen zou ik dat net zo goed tegen de wand kunnen doen, dit zou de beugel dan ook ietsjes naar voren brengen en misschien de dakgoot direct op de juiste plaats brengen. En deze beugels lijken mij gemakkelijerk in afschot te plaatsen. Wat vinden jullie van deze gedachte?

zoals altijd, bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Beugels buig je om het juiste afschot te krijgen, dat laten ze dan weer niet zien in het filmpje.
Dat verticale boeideel op de tekening zit er om niet tegen de kopse kant van de dakplaten aan te kijken. Bij jou zitten er niet van die dikke dakplaten.
Bepaal eerst waar je goot komt te hangen, en met welke breedte. Zoek er dan een beugel bij.
 

Hebeentuin

  • #11
Rola, bedankt.

Dit is een oude bakgoot, de onderkant is 20 cm, bovenkant 25 cm. Deze kan ik echter niet gebruiken dus ik moet sowieso een andere goot kopen. Maar volgensmij is dit zo prima? Toch? Wellicht een cm verser van de wand.

20210220_113554.jpg 20210220_113609.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Goot een paar cm verder van de wand afhangen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13

Hebeentuin

  • #14
Nog een vraagje, Jan spreekt over een broekstuk. Als ik voor de bakgoot bij de bouwmarkt ga lijkt er geen broekstuk te bestaan.
 

Hebeentuin

  • #16
voor zink zie ik ze wel, het lijkt er op dat ze er niet zijn voor pvc.

Het is een achterkant van een schuurtje waar ik nooit kom, het moet ook weer niet te gek worden ;-)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #17
Kijk ook eens naar een stalen dakgoot.
Lengtes van 5 meter.
 

Hebeentuin

  • #18
dit is het geworden. er zit een afschot in. Ik heb eerst nog een balk tegen de schuur moeten plaatsen om muurbeugels te kunnen gebruiken op de juiste afstand.

20210313_174412.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #19
De goot lijkt vrij ver naar achteren te hangen.
Als je een latje op de pannen legt, komt dat nog in de goot uit? Zie ook het stippellijntje uit #8
 

Hebeentuin

  • #20
Ja het past net. Ik zag ook dat het op de foto niet goed te zien is maar het is in werkelijkheud wel beter. Ik heb er nog een balk van 4 cm geloof ik tussen gezet. De goot was net wat smaller dan de ubbink die ik hier als proef had gebruikt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu