Tyleenleiding aansluiten op waterleiding

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik ga een blokhut en kweekkas in de tuin plaatsen. In beide wil ik een wateraansluiting hebben.

De waterleiding in huis is 28 mm dik na de watermeter. Hiervandaan wil ik een aftakking maken naar buiten toe (met terugslagklep). Hoe kan ik op deze bestaande standleiding een aftakking maken naar tyleen? Is het verstandig om eerst met koper naar buiten toe te gaan en daar pas een koppeling naar tyleen te maken?

Op zich lijkt een aftakking maken op een dergelijke dikke leiding overdreven, maar ik heb achter nog 550 m2 gazon liggen, dus als ik dat moet sproeien, wil ik wel een redelijke aanvoer hebben.
 

KlusRob

  • #2
In de bestaande waterleiding een T-stuk zetten, en dan een overgang naar tyleen. Daar zijn speciale overgangsstukken te koop, die je (met wat teflontape) op een puntstuk draait, en waar je aan de andere kant de tyleenslang aan knelt.

Ik zou binnen de overgang naar tyleen al maken. Dan heb je geen koper in de grond zitten, wat toch op den duur kan gaan oxideren.

En zoals je zelf al zegt, met een zo groot mogelijke leiding werken. Vernauwen kan altijd nog net voor de kraan als dat nodig is, later een dikkere leiding leggen omdat 'ie te weinig capaciteit blijkt te hebben, betekent weer graven.
En natuurlijk ook zo dicht mogelijk bij de watermeter aftakken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zit te denken aan een hydrofoor installatie, bij een grote tuin is zo'n pomp met een paar jaar terugverdiend.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
@ KlusRob:
Goede tip om het koper binnen te houden. Heb ik nog wel een vraag hoe ik een vrij stugge tylenslang mooi haaks de bocht om kan buigen (eerst door de buitenmuur en dan weer haaks langs de gevel). Dit moet dan met 90* tyleenkoppelingen.

@ Jan:
Het is niet zzo dat ik continu het gazon aan het sproeien ben hoor. Is in 10 jaar maar 1 zomer geweest dat ik 2 x per week sproei. Verder is het misschien hooguit 1 x per 2 a 3 weken een paar uur achter elkaar. De aanschaf van zo'n pomp is voor mij in dit stadium dus nog niet rendabel.
 

KlusRob

  • #5
Inderdaad met 2 90* tyleenkoppelingen.
En anders eventueel met een ruimere bocht onder de grond leggen als je daarvoor de ruimte hebt, want veel krappe bochten geeft ook nogal wat weerstand in de leiding.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
1.500 m² grond, dus ruimte zat voor een ruime bocht. Maar ik kies toch voor 2 90* bochten ;).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu