Tyleen als aanzuig regenput - vrieskou?

Ndesch

 • #1
Voor de aanzuigdarm aan de regenwaterput koos ik voor tyleen 32mm als aansluiting tussen de bovengrondse pomp in de garage en de regenwaterput. Deze darm loopt van de garage doorheen een niet-verwarmd, niet-geisoleerd bijgebouw (deur sluit amper, enkel glas, etc), en moet nu naar buiten worden gestoken. Aan die aanzuigdarm zit dan een filter met ingebouwde terugslagklep die ik 10 cm boven de bodem van de put zal hangen. Ik zie geen reden dat aan een vlotter te hangen.

Door de terugslapklep blijft er altijd water in de darm zitten natuurlijk. Maar ik vrees voor schade door vrieskou als ik die darm zou laat hangen in het bijgebouw, en boven door de muur van het bijgebouw zou steken om langs de regenwaterpijp een drietal meter naar beneden te laten komen aan de buitenkant vooraleer ze in de grond wordt gestopt om naar de tank te gaan.

Foto binnen:
20230516_145814.jpg


Foto buiten:
20230516_145849.jpg


Mijn oplossing zou zijn om:
 • Enerzijds, de leidingen die binnen zijn aangelegd in het bijgebouw te isoleren met zo'n mousse waarmee ook CV-circuits worden geisoleerd.
 • En anderzijds, de tyleenbuis 'onmiddellijk' in de grond te steken van in het bijgebouw. Door de vloer in het bijgebouw is niet nuttig; er zit een ruimte onder de vloer dat ook is blootgesteld aan de elementen. Dus het plan is om die onderaan door de muur te steken, zo'n 20 cm boven het maaiveld en ook te isoleren. Kan ik er in uiterste nood nog aan.
Benieuwd naar jullie feedback.

Merk verwijderd - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ADDave

 • #2
Je zou een warmtelint met thermostaat om de leiding kunnen maken. Die zijn niet zo heel duur en gaat automatisch aan als hij merkt dat de temperatuur onder de 4 graden komt.

Het is dan wel noodzakelijk om de leiding ook te isoleren. Alleen isolatie zonder lint werkt niet. De kou slaat daar gewoon doorheen, het duurt alleen iets langer.
 
 • Like
Waarderingen: Ndesch

Ndesch

 • #3
Hoe wordt dit rond de darm gewikkeld? Als die volledig moet omwikkeld, zodat er bij wijze van spreken geen speld meer tussen kan, heb ik teveel meters nodig. Als dit zo wordt omwikkeld dat er gewoon overal één draad loopt om verwamen kan het inderdaad perfect, en dat zou dan 0.65kW verbruiken voor tien meter, en enkel op de momenten dat het moet aanslaan een paar keer per jaar.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #4
het lint kan ruim om de slang heengedraait worden of over de lengte erop plakken
 
 • Like
Waarderingen: Ndesch

ADDave

 • #5
Er zit vaak een montagebeschrijving bij hoe je dat moet aanbrengen. Meestal plaats je het schuin onderop de leiding (op half 8 zo gezegd) over de hele lengte. De warmte trekt dan door de buis heen. Niet strak inwikkelen. Dat is brandgevaarlijk. Je voegt zo ook meer warmte toe dan noodzakelijk en hebt veel meer lint nodig.

Je praat meestal maar over een paar watt per meter lint en alleen als het echt koud is. Verbruik zal dus niet schokkend zijn.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Ndesch

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #6
Tyleen kan er toch gewoon tegen dat het water er binnenin bevriest?
Anders leg het op afschot en dan voor de winter leeg laten lopen want meestal zal je in de winter toch niet echt veel water op gaan pompen.
 

Ndesch

 • #7
Heel nuttige reacties hier, dank. Is dat zo, Gerrit? Ik lees elders dat het absoluut noodzakelijk is, kost wat kost, om de Merk verwijderd - mod door de vloer de aarde in te steken vooraleer ie buiten gaat. Dus dacht ik dat het binnen in een slecht geïsoleerde ruimte ook wel een probleem zou zijn bij pakweg -6°.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #9
Waterleidingen die kunnen bevriezen worden juist meestal met Tyleen gemaakt omdat die niet zal scheuren als hij bevriest zoals een koperleiding dat wel zal doen.
Kijk bij een boerderij op het erf en veel hebben wel ergens een paal met een kraan erop en die kraan is dan vrijwel zonder uitzondering aangesloten met Tyleen.
Maar leg je de buis op afschot dan kun je het water er ook grotendeels uit laten lopen en is de kans op stukvriezen nog kleiner.
 
 • Like
Waarderingen: Ndesch

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu