Twijfel breedte van spouw

Binnetie

  • #1
Ben sinds een tijdje bezig met het vervangen van ons dubbelglas voor HR++ glas.

In een offerte zie ik staan dat de nieuwe ramen een spouw van 15mm hebben.

Dit is 1 van onze huidige ramen:


Nu was ik bij mijn schoonouders en daar viel me op dat de spouw groter is (ze hebben HR+ glas uit 1998 zie ik in de spouw staan):

Ik kan in hun spouw niet zien of dit 15mm is maar het is in elk geval breder dan onze ramen.

Ze hebben ook een raampje die geopend kan worden:


Deze heeft een kleinere spouw die lijkt op onze huidige ramen.

Weet iemand welke spouw ik nu heb?
Ik heb zelf het idee dat het een spouw van 9mm is. Dit maakt natuurlijk wel een verschil in isolatie (U-waarde).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De spouwbreedte is maar een deel van de isolatiewaarde.

Bij openslaande ramen kan je de dikte van het glas meten. Er is een app om de glasdikte te bepalen. Daarmee hou je dan een spouwmaat over.

Plaats de foto's graag rechtstreeks via klusidee.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
HR++ glas is meestal 24 mm dik. Buitenste glaslaag is dan 5 mm, binnenste 4 mm. Met een 15 mm spouw en argon-gasvulling haalt de fabrikant een Ug-waarde van 1,2 of lager, en dus is het HR++. Glas met een Ug-waarde van 1,3 t/m 1,6 is HR+ glas, 1,7 tot en met 2,0 is HR glas

Als er door grote(re) afmetingen / windbelasting / doorvalbeveiliging dikkere glasschijven (of combinaties hiervan) nodig zijn, dan wordt of de ruit dikker, of de spouw dunner. Ook kan de vulling aangepast worden (bv door kryptogas) om de isolatiewaarde te verbeteren.

De leverancier zal aan kunnen tonen dat het geleverde glas met een specifieke opbouw voldoet aan de opgegeven eisen.
 

Binnetie

  • #4
Ik kan mijn eerste bericht niet meer aanpassen.

Even de foto's hier neergezet.
Dit is 1 van onze huidige ramen:


Nu was ik bij mijn schoonouders en daar viel me op dat de spouw groter is (ze hebben HR+ glas uit 1998 zie ik in de spouw staan):


Ik kan in hun spouw niet zien of dit 15mm is maar het is in elk geval breder dan onze ramen. Ik vermoed dus dat onze huidige spouw 9mm is. In de spouw zelf is niks te vinden qua tekst.

Ze hebben ook een raampje die geopend kan worden:


Deze heeft een kleinere spouw die lijkt op onze huidige ramen.

@Walker, ik kan even de app gaan opzoeken. In de offerte wordt gesproken over een aantal ramen met een spuw van 15mm. De deuren (nu enkelglas) krijgen een ruit met spouw van 9mm en het raampje wat open kan krijgt ook een spouw van 9mm.

Maar als ik mijn huidige spouw van de ramen in mijn woonkamer bekijk dan lijkt me dit lang geen 15 min (als je de foto ziet van de spouw van mijn schoonouders). Moeten ze dan niet erg veel corrigeren met glaslatten?
In de offerte heb ik Saint Gobain EcoClear HR++ U 1.0 laten opnemen. De ruit aan de binnenkant wordt 33.1 (gelaagd glas) omdat de ruiten 50cm van de grond beginnen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Dan zal de spouw 12 mm zijn. EcoClear wordt met verschillende spouwbreedtes geleverd. Belangrijk is de totale glasdikte, en de opgegeven isolatiewaarde. Als de prestaties gehaald worden, is het niet belangrijk wat de spouwbreedte is.
 

Binnetie

  • #6
Ik heb zelf EcoClear 1.0 uitgezocht. Volgens de gegevens is 1.0 haalbaar bij een spouw van 15mm.
Met een samenstelling van 5 - 15sp- 4 heeft EcoClear HR++ glas een Ug-waarde van 1,0 W/m2.K, een g-waarde van 0,5 en een TL-waarde van maar liefst 70%.
De vulling is met Argon.

In de offerte hebben ze ook spouw 15 voor deze ramen opgegeven. Alleen hanteren ze daar een opbouw van 4mm-spouw 15mm-33.1 (dat is 6,xx mm).

Waar het mij om gaat is dat ze in de offerte van een 15mm spouw uitgaan, en ik graag zou willen weten hoeveel mm mijn huidige spouw is.

Ik zag ook wel eens bij verschillende glasshops dat je met een spouw van 12mm vaak een iets hogere U-waarde haalt. Met een spouw van 9mm wordt het dan vaak al HR+ glas.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dan ben ik benieuwd. 0.01 is hoger dan 0.00 :lol:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Dan moet je dus 2 dingen doen: Vraag de glaszetter om een kopie van zijn leveringsbonnen voor het geleverde glas. Hier staat de samenstelling op.

En vervolgens bij de producent informeren wat de U-waarde is van deze opbouw.

Maar dit is al met al geen klusvraag meer...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Dit is terug te meten, in het algemeen is al het kozijnhout in een huis even breed, als ze niet vervangen zijn. Bij een draaiend deel is de totale breedte te meten en dan vervolgens binnen en buiten tegen het glas aan meten. De bestaande glasdiktes zijn of 4 spouw 4 of 4 spouw 5. Gangbare spouwbreedtes 6, 9 en 12. 15 is pas later gekomen. In de aluminiumband staat zeer waarschijnlijk wel de productie datum, tegenwoordig ook de samenstelling.
Glaslatten zijn ook smaller te zagen als de spouw van 12 naar 15 gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu