Breedte spouwlat

Helmoet

  • #1
Hallo, ik ben aan het nadenken over kunststof kozijnen in een nieuwe uitbouw.

De muren worden 10cm dik met een spouw van ca. 14cm. In de spouw komt isolatie (10cm).

Voor het aanbrengen van de kunststof kozijnen wil ik een stelkozijn maken. Dit wil ik bevestigen op een spouwlat. De spouwlat bevestig ik op het binnenspouwblad (met kozijnankers), en daarop schroef ik het stelkozijn (watervaste stroken 18mm).

Op het detail dat ik heb staat het stuk in de spouw van binnen- tot buitenspouwblad getekend, met folie ertussen, maar dit heeft betrekking op een houten kozijn, en wij hebben een kunststof kozijn op het oog.

Mijn vragen: hoe breed moet nu de spouwlat zijn? Mag deze het buitenspouwblad raken? Of verhindert DPC folie het rotten? En hoe zit dat dan met het opgaande stuk van het kozijn, daar zal het water niet naar buiten maar naar beneden lopen. Moet de spouwlat aan bovenzijde aflopen i.v.m. afwatering, zoals in het originele detail getekend, of kan dat over een schuingezaagd stuk isolatieplaat? Als de spouwlat niet doorloopt tot op het buitenspouwblad, waarmee vul ik dan het 'gat'? De bevestiging met kozijnankers, kunnen die verzinkt zijn of moeten ze van RVS?

Ik heb er wat tekeningen bij gedaan.

Heeft iemand een (begrijpelijk) detail met folies en afdichtingen voor het maken van een stelkozijn in een nieuwbouw situatie? Ik zou het zeer waarderen als u dat met mij zou willen delen, bijvoorbaat dank daarvoor.

detail_as_is_hout.PNG detail_stelkozijn.PNG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De details die je nu laat zijn, zijn de details van houten kozijnen met spouwlat.

Voor kunststof kun je beter hier kijken:


De breedtemaat van het stelkozijn wordt bepaald door de neggemaat, het gekozen kozijnprofiel en de breedte van de spouw.
 

Helmoet

  • #3
Hallo @Walker dank voor het antwoord. Zou u ook nog kunnen uitleggen wat de neggemaat is? En het kozijnprofiel, is dat heel erg verschillend per fabrikant?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Voor de negge verwijs ik je naar Google.

De kozijnprofielen verschillen niet heel veel per fabrikant. Tussen de voorkant van het kozijnprofiel en de aanslag op het stelkozijn zit ongeveer 20 tot 25 mm. De verdiepte kozijnprofielen voor de Nederlandse markt zijn 115 tot 120 mm diep.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu