Afwerken tweedehands parket

Klusgenot

  • #1
Ik heb gebruikt parket gekocht, keihard strogeel hout. Er zit nu een waslaag op. Bij het leggen veel verschil in dikte van de plankjes dus ga ik de waslaag verwijderen en dan schuren.
Wat zijn de mogelijkheden voor de afwerking erna en wat zijn de kosten ruwweg en de voor / na-delen?
Ik wil eigenlijk het liefst met eiglans parketlak afwerken maar ik schrik van de prijzen (voor de woonkamer van 28 m2 ben ik al gauw 150 euro kwijt) en van het werk, tussen elke laag 24 uur wachten, 3 keer met kwast of roller over de hele vloer heen. Er wordt zelfs aangeraden om 3 tot 5 lagen aan te brengen.
 

Geus

  • #2
Ik ben geen expert, maar mijn ervaring is dat was op de langere termijn makkelijker en goedkoper netjes te houden is. Met lak moet je op een gegeven moment na slijtage toch weer gaan schuren, met al het gedoe en stof erbij. Dat heb je niet met was.
 

Klusgenot

  • #3
Weet je ook of er verschillende "kleuren" was zijn? De vloer heeft nu 2 verschillende kleuren, een meer blond, de andere meer kersen
 

Geus

  • #4
Hmmm, voor zover ik weet hebben de verschillende wassen allemaal een effect op de uiteindelijke kleur, maar is dat een beetje onvoorspelbaar. Wil je beide houtsoorten/-kleuren dezelfde kleur geven, dan moet je toch even een expert raadplegen.
 

Klusgenot

  • #5
Nee, het is een houtsoort, "Guatambu" is een licht blonde kleur. Het materiaal wat ik gekocht heb is door de vorige eigenaar waarschijnlijk in 2 verschillende kamers met verschillende was behandeld waardoor de verschillende kleuren
 

Geus

  • #6
Dan zou ik ze eerst schuren en dan het resultaat bekijken. Een beetje verschil in kleur geeft m.i. ook wel een gevoel van doorleefdheid, maar dat is een kwestie van smaak. Na het waxen zal een verschil in kleur wel iets naar elkaar trekken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Overweeg of het handiger is het parket te laten schaven op een vlakvandiktebank, deze af laten stellen op de dunste strook parket.
Veel timmerbedrijven zijn blij dat ze iets te doen hebben en het gaat sneller dan ontwaxen en schuren waarbij het schaven ook nog gelijkmatiger resutaat oplevert dan schuren door een leek.
 

Klusgenot

  • #8
Ik ben al begonnen met leggen en heb al een fles wax verwijderaar gekocht. De planken gelijmd met houtlijm dus voor schaven is al te laat. Hoewel guatambu niet gelijmd hoeft te worden lijm ik de planken onderling wel omdat er bij krimp nogal kieren ontstaan waar vuil in gaat zitten.
 

Pirke

  • #9
Hoelang heb je die vloer al laten acclimatiseren in huis? Houd even minimaal een week onder normale omstandigheden aan.

Bijenwas is er in 3 soorten. Blank, geel en bruin. Maar je wil echt niet op verschillende kleuren hout verschillende kleuren was gaan gebruiken. Tenzij je een karate-kid hebt rondlopen.

Wordt Parket niet altijd pas geschuurd na het leggen? Dat dacht ik tenminste.
 

Emve

  • #10
In plaats van was kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld hardwaxolie. Mijn ervaring is dat een vloer met hardwaxolie mooier blijft dan met wax, je ziet krassen minder. Bijkomend voordeel is volgens mij dat je de vloer makkelijker lokaal bij kunt werken als er toch een beschadiging is.

De hardwaxolie die ik gebruik kost ongeveer € 70 per 2,5 liter, daarmee kan ik ongeveer 50 m2 vloer behandelen (1 laag). Het is eenvoudig zelf aan te brengen met kwast en / of doek. Het is kleurloos en gekleurd te leveren in een mooie zijdematglans.

Ga anders eens bij een goede vloerenleverancier kijken en informeren naar de mogelijkheden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu