Twee kamerthermostaten op één etage

Astrid1

  • #1
Wie kan mij adviseren over het plaatsen van twee kamerthermostaten op één etage?

Op de etage zijn twee kamers, 1 keuken annex overloop, 1 badkamer. In de keuken hangt de (open) Intergas cv ketel. Ik wil graag op iedere kamer een kamerthermostaat plaatsen die onafhankelijk van elkaar bediend kan worden.

Wanneer 1 van de thermostaten opgedraaid wordt, moet de ratiator in de badkamer ook warm worden. De andere kamer moet 'koel' blijven. Op dit moment zitten er thermostaatknoppen op de kamers maar dit werkt niet goed.

Kan je gewoon twee kamerthermostaten plaatsen of moet er nog iets anders gebeuren? Tot nu toe heeft niemand mij goed kunnen adviseren, iedereen zegt iets anders.
 

Ketelpak

  • #2
Waarvoor werkt het niet goed, gaat de ketel in storing?
Als dat zo is kan het zijn dat er bypass in het systeem zit.
Er moet altijd een radiator open staan anders kan hij zijn warmte niet kwijt als er vraag is.

Oplossing twee
Het is niet zo makkelijk: je moet in de eerste plaats verdelers plaatsen.
Boven de verdeler moet een klep zitten die met de kt bediend wordt.
Dus kortweg: je moet je leidingwerk aanpassen, en elek. aanpassen.
Hoop werk.

Ik denk dat dit een klus is voor de installateur.
Succes
 

Astrid1

  • #4
De ketel gaat niet in storing maar blijft zo'n beetje dag en nacht branden. De radiator in de badkamer staat altijd open (zit geen knop op) zodat de ketel altijd zijn warmte kwijt kan. De temperatuur wordt nu geregeld d.m.v. een oranje buisthermostaat (?) waarmee de watertemperatuur wordt geregistreerd. Draai je het knopje hiervan omhoog dan gaat de ketel verwarmen. Maar als je het knopje helemaal terugdraait dan brandt de ketel ook de meeste tijd alleen hij verwamt dan niet. Keteltemp. lager zetten helpt niet want dan werkt de buistermostaat (?) niet. De enige manier om de ketel buiten werking te krijgen is de electriciteit uitzetten. Dit doe ik dan ook zeer regelmatig (doe dit nu sinds een jaar en heb in 1 jr 500 m3 gas bespaard!). Ik hoop niet dat dit kwaad kan voor de ketel. De situatie nu kost dus veel gas. Daarom dacht ik aan 2 kamerthermostaten om gas te besparen en ik hoef niet meer steeds de electriciteit uit te zetten. Heb je een idee of dit goed gaat werken en wat de materiaalkosten hiervan zijn? Een kennis die er verstand van heeft kan het wel maken als hij precies weet hoe het moet. Sorry een lang verhaal, maar ik ben maar een leek en probeer op deze manier een niet al te kostbare oplossing te vinden en gas te besparen. Dank je wel voor je antwoord.
 

MarcoDezicht

  • #5
Wat ook een oplossing in dit verhaal is een weerafhankelijke regeling die met de buiten temp werkt.
als het dan buiten wat warmer wordt dan wordt de cv temp aan gepast en je kunt er een schakelprograma in zetten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu