Tv scherm uit plafond laten zakken

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Ik heb het er dacht ik al wel eens eerder over gehad dat ik een TV scherm uit het plafond wil laten zakken.
Dus ruim een jaar geleden al de voorzieningen getroffen.
Een rolluik gekocht, balken bevestigd waar deze langs kon lopen en het rolluik al voorzien van een veel te zware motor voor dit rolluik. (hij moet wel de TV omhoog kunnen trekken)
20230416_221428.jpg


Dit weekend op goed geluk een leuke TV kunnen kopen en wat platen op het rolluik geschroefd zodat deze recht blijft hangen en de TV opgehangen. (zichtbare plaat hout is inmiddels al zwart geschilderd)

20230416_221325.jpg

Een plafondplaat is 120 cm dus de TV opgemeten en met een breedte van 107 cm moest dat prima lukken (zo dacht ik tenminste)

echter met 1 ding geen rekening gehouden.
20230416_221413.jpg

links is het scherm 3 cm te breed
20230416_221420.jpg


en rechts ook 3 cm te breed

TV scherm te breed.jpg


hier is het beter te zien.
Nu kan het scherm zo wel hangen, maar het is de bedoeling dat deze, als hij niet gebruikt wordt, boven het plafond zit en pas bij gebruik naar beneden komt.

Hoe kan ik nu de balken aanpassen zodat ik aan beide kanten nog een cm ruimte overhoud tussen het scherm en de balken? (er hang wel een TV aan van 17,5 Kg en samen met al het hout TV beugels enz. samen een kleine 25 Kg)

Als dat gelukt is dan komt de volgende uitdaging hoe maak ik iets in het plafond zodat als de TV niet gebruikt wordt het plafond dicht zit en zodra de TV naar beneden komt er een sleuf oid. los klapt?
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Leuk project.

Voor het plafond is het eenvoudig: De welbekende klep-met-het-touwtje.

Maar was het niet handiger om de TV ook scharnierend op te hangen, zodat deze in rust horizontaal hangt?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
dan moet ik dure spullen kopen en iets maken om hem aan het systeem plafond te hangen (iets anders is er niet) en heb ik hem onder het plafond hangen terwijl ik boven het plafond bijna 4m ongebruikte ruimte heb.
Dit was voor mij de handigste en goedkoopste manier alleen had ik beter op moeten letten met de koop van het scherm die nu 6 a 7 cm te breed is voor de balken waar het rolluik op bevestigd is.
Normaal zou je zeggen "balken iets verplaatsen" maar de oplettende lezer heeft denk ik al wel gezien dat de balken in 2 lagen zijn aangebracht. Dus eerst een balk aan de aanwezige balken geschroefd en daarna met PU lijm en schroeven er een 2e balk bovenop gezet.

Dus denk dat de aanschaf van de TV een tijdrovende reken/denkfout is geworden en dat ik de balken zo aan moet gaan passen
aangepaste balken.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zie zo inderdaad geen andere mogelijkheden om ruimte te maken voor het scherm.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Simpelste is de tv weer te koop zetten en een andere kopen die smaller is...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Heb ik zelf ook al aan zitten denken, gewoon een 42" inch scherm van thuis omruilen met deze.
Probleem is alleen dat deze TV zonder voetsteun is (daarom was hij ook zo goedkoop)
Voordeel van deze tv is tevens dat er een ingebouwde sat ontvanger in zit, dus schotel op het dak en Sport 1 gratis ontvangen om straks de Formule 1 op volle oorlogssterkte te kunnen kijken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Dus even een paar avonden aan het klussen.
Eerst alles weer demonteren, alle pu lijm weer los zijn te krijgen, schroeven maar doorgeslepen met de multitool (koste me wel 2 zaagbladen) maar ging zo wel een heel stuk sneller dan alle schroeven er uit zien te krijgen (die zaten ook in de lijm)
Daarna nieuwe balken gemaakt, alles weer op maat gemaakt en het rolluik weer opgehangen.
Maar was het nu links om om de hoogte in te stellen of rechts om en moest je nu de voorste stelknop hebben of de achterste? :?

Dus gisteravond ik weet niet hoe lang zitten pielen en er uiteindelijk maar mee gestopt toen de beveiliging vanzelf aanging (dat is dus in de kleine uurtjes :oops:)
Vanavond een nieuwe poging gedaan en stapje voor stapje zakte hij naar het juiste punt en ging hij weer omhoog naar het juiste punt.
Daarna een plaat multiplex aan de voorzijde van het rolluik geplaatst en een dunne betonplexplaat (9mm) aan de achterkant en deze met slotbouten aan elkaar getrokken.
Deze platen fungeren als geleider zodat de lamellen niet kunnen verschuiven maar ook om de TV, computer enz. aan vast te maken.
Daarna een frame voor de TV gemonteerd en voorzichtig testen.
TV nog iets verschuiven zodat hij nergens tegenaan komt en ik heb nu rondom 1 cm speling terwijl de TV zelf max 0,5 cm kan verschuiven op het rolluik.
Door het gewicht van de TV gaat het rolluik wat onderuit de geleider komt wat scheef hangen en net zolang aan het testen geweest tot de hoek precies samenvalt met de gewenste kijkhoek.

Voor de computer een mini computer gekozen en een oplossing gezocht dat ik en bij de aansluitingen kon komen maar toch ook dat hij stevig vast zit.
Eerst geprobeerd met een stuk kabelgoot maar die waren of net te breed of te smal en niet stevig genoeg.
Uiteindelijk viel mijn oog op een oude smalle TL bak, en laat de computer daar nu precies klem in vast zitten. :idea:
Dus deze aan stukken gezaagd en achterop het rolluik gemonteerd, 230V aansluiting er op, data-aansluiting aangelegd, flink aan het zoeken geweest naar een draadloos toetsenbord en muis (het is echt wel handig om de dongel en de randapparatuur bij elkaar te houden kwam ik achter)
Die ook geïnstalleerd en alles werkte in 1 keer.
Dus nu heb ik
Tv komt uit het plafond

Hier en daar nog wat aanpassen en zorgen dat alles wat soepeler loopt, maar het begin is en werkt tot op heden wonderbaarlijk goed.
Een een manier bedenken dat de kabels ook netjes boven het plafond blijven zitten.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Walker

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Ziet er goed uit. :prima:
Blijft het scherm stil hangen als er een deur open en dicht gaat?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Dat gaat prima, je ziet alleen dat de lamp een RGB schittering in het scherm geeft en omdat er een 15 tal lampjes in zitten zijn dat dus ook veel verschillende schitteringen.
Vandaar dat ik dus extra verlichting heb gemaakt die geen direct licht op het scherm kunnen laten vallen.
Nu alleen nog een lichtgewicht klepje bedenken zodat je niets kunt zien als het scherm omhoog is en iets bedenken dat de kabels netjes mee omhoog gaan en niet ergens klem kunnen gaan zitten, dat zijn er 3
1 x 230V voeding
1 x data
1 x audio
Ik had al een oplossing gezien met een katrol systeem maar dan hangt er altijd een gewicht aan de kabel.
Dus nog eens kijken hoe dat opgelost kan worden.
 

Hharbers

  • #10
Mooi project!!

Tot iemand uit gehaast om hoekje van deur komt loopt en met zijn gezicht vol op tv knalt , moet je weer nieuwe tv halen ...;-)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Het scherm zakt alleen naar beneden als deze gebruikt wordt, anders zit hij boven het plafond.
Daarnaast zit hij net boven het uiteinde van de tafel dus loop je tegen het scherm dan loop je ook de tafel omver.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Kabels kun je bundelen met tyraps en met een paar stukken elastiek ophangen.
 
  • Like
Waarderingen: Gerrit B

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
ik had dit systeem gevonden
katrol systeem.jpg

Maar er zal dan maar iets klem gaan zitten oid. dan trek je alles stuk door het gewicht van de TV en de kracht van de extra zware rolluik motor. Daarnaast moet je dan genoeg gewicht aan de kabel hangen om de kabel steeds strak te houden

Maar je opmerking wat elastiek betreft brengt me wel op een idee.
Ik vis natuurlijk en daarbij gebruiken we top elastiek, een dun lang elastiek wat makkelijk een paar meter uit kan rekken en ik heb nog wel wat stukken van 1,5mm oid.
Morgen eens proberen of ik daar een oplossing mee kan bedenken.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Die ken ik, kosten iets van 134 euro, maar ik heb op die plek alleen maar 1 zwevende wand recht omhoog die rest is systeemplafond die met 3,5m lange staalkabels aan het dak is opgehangen.

Zo'n TV aan een systeemplafond op gaan hangen lijkt me niet echt handig en dan zou ik eerst een complete constructie boven het plafond en aan het dak moeten maken.
Daarnaast, het aluminium rolluik kon ik gratis ophalen, de extra zware motor kon ik voor 10 euro kopen (bij de oud ijzerboer lagen er wel een stuk of 50 waar ik er een uit kon zoeken)
Maar het is ook wel leuk om dit soort projecten uit te denken en te bouwen met de meest simpele middelen.
En die afstandbediening?
Ik heb nu een knop omhoog en omlaag druk ik op omlaag dan zakt de TV tot net onder het plafond en stop dan automatisch en druk ik omhoog dan gaat hij weer omhoog en stopt daar ook weer automatisch.
Druk ik niet op een knop dan gebruikt er ook niets stroom.

Morgen kijken of ik nog een klep oid. onder het scherm kan maken zodat het gat ook netjes afgedicht wordt als de TV omhoog staat en de warmte uit de ruimte niet boven het plafond verdwijnt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Vandaag even tijd gehad om de klep te gaan maken en deze zo licht mogelijk gemaakt van een plaatje 4mm triplex, wat hoekprofielen die je normaal op de kantlatten niet voor een systeemplafond en een rvs piano scharnier.
20230427_171530.jpg

Geheel hangt goed en sluit goed.
Maar nu moet hij nog vanzelf dicht gaan als de TV omhoog is en los gaan als de TV naar beneden komt.
Dat is echter toch een ander verhaal omdat aan de voorzijde de TV dus breder is dan waar hij op bevestigd is.
Normaal zou je iets aan de voorzijde monteren zodat ook de minste kracht op alles komt te staan maar dan zit de TV in de weg.
klep 1.jpg

Zo komt het mechanisme voor het sluiten voor het scherm langs.

klep 2.jpg

Maar ook als je het scherm laat zakken dan gaat dit klem lopen op de kabels.

Hoe zou ik toch een eenvoudig maar goed sluitend systeem kunnen maken?
klep 3.jpg

Ik zou zoiets moeten maken maar dan zit de bevestiging veel verder naar achteren en worden de krachten op het scharnier veel groter en dat wil ik voorkomen omdat alles aan het systeemplafond hangt.

Alternatief wat ik had bedacht is een manier met een haak oid. wat de klep oppakt bij het naar boven gaan en langzaam dicht trekt en bij het naar beneden gaat langzaam open gaat en uiteindelijk geheel los laat.
Ik kan me alleen nog niet bedenken hoe ik zoiets moet maken.
Dus wie heeft een idee waar ik verder mee kan?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Ik moet zeggen
20230430_142923.jpg

Het werk perfect.
Het geluid nog wel een beetje aanpassen want daar zit nu nog een beetje te veel vertraging in.
 
  • Geweldig
  • Like
Waarderingen: Cvolieboy en Klusidee ralf

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #17
Een leuk project geworden toch en het werkt dat is het belangrijkste.:prima:

Maar hebben ze voor dit soort info borden niet een beamer en een scherm wat uit plafond komt uitgevonden:denk:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #18
Beamer kan maar is vaak een stuk minder helder/scherp dan een UHD TV
Daarnaast heeft deze TV 4 verschillende HDMI aansluitingen dus naast de computer kan ook de sat ontvanger, het camerasysteem, het audiosysteem en nog wat aangesloten worden terwijl een beamer meestal maar 1 HDMI en soms 2 HDMI aansluitingen kent.

Het sluiten en gesloten houden is inmiddels opgelost met 5 neodym magneten van 1mm dik en 20mm rond. Maar dan moet ik hem wel handmatig sluiten (open drukken door het gewicht van de TV gaat makkelijk)
Maar heb nu alle tijd om iets te bedenken dat het automatisch gaat.

De vertraging van het geluid is ook opgelost maar moet de kabels nog netjes wegwerken en alles definitief aansluiten en dan klinkt het geweldig, nog ergens een subwoofer zien te scoren voor wat extra lage tonen.
Ik heb nu zuil luidsprekers van slechts 10 cm breed zodat ze vrijwel onzichtbaar achter de pilaren pasten en die zijn perfect voor gesproken woord maar laten het bij muziek wat afweten in de lage tonen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #19
Je maakt er in ieder geval iets moois van :prima:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #20
Vond de gemeente ook, meteen de WOZ met meer dan 60% gestegen en ook het huurdersdeel met 50% gestegen :x
 
  • Like
Waarderingen: Andalero
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
35

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu