TV meubel maken van MDF

Riebroek

  • #1
Ik wil graag een TV meubel zelf maken. Ik heb inmiddels wel wat ervaring met het maken van kasten die ik dan later verf.
Voor de woonkamer wil ik het echter anders aanpakken.
Ik wil het meubel gaan maken van MDF en dit beplakken met HPL (met dank aan Flappy, ik wist niet hoe dit materiaal heette).
Nu heb ik nog een aantal vragen voordat ik er aan begin.

- Moet ik het meubel in zijn geheel bouwen en dan pas beplakken met HPL of is het beter om gedeeltes van tevoren te beplakken? Ik kan me voorstellen dat ik het beste de binnenkant al moet beplakken en dan het meubel in elkaar zetten en dan de buitenkant beplakken, zo zie je ook meteen de schroeven niet meer.
- Wat voor soort lijm kan ik gebruiken? Ik heb het een keer gezien en toen gebruikte de timmerman een soort van hele dunne bisonkit (daar rook het ook een beetje naar) dat hij met een roller op het MDF rolde alvorens het HPL erop te plakken.
- Je moet HPL volgens mij groter plakken dan het houtoppervlak en dan de rest er af frezen. Waarmee zaag ik HPL en wat voor soort frees moet ik gebruiken?
- Kun je de kopse kanten ook gewoon afwerken met HPL?

ALvast bedankt!
 

Flappy

  • #2
Hoi riebroek

ik zou om te beginnen eerst al je MDF plaatjes op maat maken ( wel ff rekening houden met wat je allemaal wilt beplakken ) en deze daarna beplakken voordat je het meubel in mekaar zet zodat je inderdaad het HPL iets groter kunt laten en daarna frezen, dit werkt beter dan eerst alles beplakken en daarna zagen ( MDF is makkelijk te zagen zonder HPL als je alleen maar handgereedschap ter beschikking hebt ).

De zijkanten kun je eventueel als laatste doen als je de schroeven eronder wilt hebben.

Lijm durf ik je zo niet te zeggen, zou op zoek gaan naar 2 componentenlijn voor zowel hout en HPL ( hardplastic )

Zagen : enige ervaring met een ijzerzaagje in de decoupeerzaag en dat werkt goed

Frezen : met een kopieerfreesje ( freesje met een lagertje aan de onderkant met de zelfde doorsnede als het freesje zelf

Kopse kanten kunnen inderdaad ook gewoon afgeplakt worden.

Gr.
 

Kees61

  • #3
Hpl kan je prima met witte houtlijm lijmen.
Je moet het dan wel tussen een paar spanstukken lijmen met lijmtangen.

Als je iemand kent met een pers dan kan je het ook laten persen. Dat scheelt een heleboel werk.

Kopse kanten zou ik eerst plakken. Dat is sterker, vooral bij een blad e.d. waar je wel eens iets van afschuift. Als de kopse kant er tegenaan geplakt zit dan stoot je dat zo makkelijker kapot.

En als je dan toch witte lijm hebt, dan lijm je het meubeltje daar ook mee in elkaar zonder schroeven.
 

Riebroek

  • #4
Hoi Flappy,

Ja, dat is zeer nuttige informatie! Gelijk uitgeprint.
Prijzen voor dit spul zijn zeer schappelijk, ik ga snel eens kijken of ik een plaat kan bestellen om een keer een proefstuk te maken. Ik heb sowieso niet zo heel veel ervaring met frezen maar zoals met alles leer je het nooit als je het ook niet probeert.

Bedankt voor je zeer nuttige informatie!

Vincent
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu