Tussenwand zolder

Mede

 • #1
Beste klussers,

Wij krijgen een dakkapel op zolder en ik wil op zolder een tussenwand maken om zodoende een kamer te creëren. Het idee is om een wand van een houten frame te maken en die dicht te zetten met OSB en stucplaat. Hier tussen wil ik dan isolatiemateriaal plaatsen. Aangezien ik niet superveel ervaring heb met dit soort klussen zou ik gebruik willen maken van jullie kennis en tips. Mijn idee is als volgt:

 1. Een houten balk tegen de stalen balk lijmen met high tack.
  1. De balk 24mm (12mm stucplaat + 12mm OSB) van de rand van de stalen balk houden om zo een strakke aansluiting te krijgen na het afwerken.
 2. Een houten balk in de vloer boren haaks aan de balk op de stalen balk
 3. Regelwerk/frame van houten balken tussen stalen balk en vloer maken
 4. Een kant en klare deur/kozijn combinatie bij de doe het zelf winkel halen en die tussen het regelwerk zetten
Is deze aanpak juist of hebben jullie hier nog betere opties? Ik heb nog wel een aantal vragen:
 1. Moet ik tussen de stalen balk, vloerbalk en de houten balk nog iets aan demping doen? Ik lees hier en daar iets over een soort foam die ze er tussen doen?
 2. Welke maat balken kan ik het beste gebruiken voor het regelwerk/frame?
 3. Ik ga er nu vanuit om de wand tegen de onderkant van de stalen balk te bevestigen. Is het verstandig om de stuc/OSB plaat tot het dak door te trekken? Moet de lege ruimte in de stalen balk dan worden opgevuld?
Foto van de situatie. deze balk loopt over de gehele lengte van links naar rechts en loopt schuin naar beneden aan één kant:
zolder.png
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Wat voor twee kamers worden dit? Slaapkamers?

De stalen balk kan ervoor zorgen dat er geen geluidsisolatie is.

Denk ook aan het aanpassen van de ventilatie nu je de kamerindeling aanpast. Mogelijk zijn er nog andere zaken die aangepast moeten worden (zoals rookmelders).
 

Mede

 • #3
Het wordt één slaapkamer. We hebben op zolder nu helemaal geen raam/ventilatie. De nieuwe dakkapel heeft ventilatieroosters en draai/kiepramen.

Idee is nu om de ruimte in de stalen balk op te vullen met hout en het deel tussen schuine dak en stalen balk op te vullen met purschuim.

Ik zit alleen nog met de vraag hoe ik de balk die ik aan de stalen balk bevestig exact uitlijn met de balk die ik op de betonnen vloer moet bevestigen. Is een schietlood hier de aangewezen methode voor, of zal ik hiervoor een een laser moeten kijken die een lijn op de balk en de vloer kan projecteren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
Een ventilatierooster is alleen aanvoer van ventilatielucht. Er moet ook een afvoer zijn.

Uitlijnen kan door een schietlood of gewoon met waterpas. Ik zou de wand plat op de vloer maken en in z'n geheel overeind zetten (of in delen). Werkt veel makkelijker en sneller.
 

Mede

 • #5
Goede tip om de wand eerst te maken om vervolgens overeind te zetten, bedankt!

Wij hebben alleen in onze keuken, badkamer en beide toiletten een afvoer van lucht via de mechanische ventilatie. De overige (bestaande kamers) hebben ook allemaal geen afvoer maar wel ventilatieroosters. Alle deuren hebben van onderaf een kier om de lucht door te kunnen voeren, ook de deur naar zolder.

Er zit op de Itho afzuiging overigens nog wel een ongebruikt kanaal die ik zou kunnen gebruiken, maar dat lijkt me redelijk lastig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #6
In de link die ik gaf staat dat uitgelegd. De centraalbox zuigt het centraal af. Als je extra kamers maakt, moet de capaciteit van de box daar wel geschikt voor zijn. Je kan de box inregelen, zodat (als dat nodig is) hij harder gaat draaien.

Als je soms wakker wordt met een onbestemd gevoel (of hoofdpijn), of altijd met raam open wil slapen vanwege de "frisse lucht", dan kan dat een teken zijn dat de ventilatie in huis niet goed genoeg is.
 
 • Like
Waarderingen: Mede

Mede

 • #7
Toch nog wat twijfel over de tip van @IJkenhout om het houten frame op de vloer te maken. Hoe ga je hier om met eventuele hoogteverschillen?

Wanneer ik een onder en bovenbalk netjes verticaal kan uitlijnen dan vang je dit verschil op doordat de tussenbalken dan op maat gemaakt worden. Misschien denk ik wel te moeilijk :-)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Rondom 1 centimeter speling houden en daar bv. een compriband gebruiken om de kier af te dichten.
 
 • Like
Waarderingen: Mede

MvanV

 • #9
Hoogteverschillen maken eigenlijk niet eens uit als je er gips tegen doet. Er kanbeen strook vilt of (PE) schuimspul onder tegen contactgeluid
Een gipswand heeft normaliter staanders 30 cm uit elkaar, vanuit t midden van het balkje. De tussenruimte vul je met glaswol of steenwol. Dat zijn brandwerende en geluidsdempende isolaties. Hardschuimen platen dempen minder geluid en kunnen vaak branden. Ze geven wel betere warmteisolatie en zijn dampdichter. Voor een tussenmuur is steen/glaswol echter ideaal. Dat gaat meer om geluid dan warmteverlies, en het zit niet tegen een soms dampdicht dak aan.
 
 • Like
Waarderingen: Mede

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu