Bidet historie
De oudste, geschreven, gegevens komen uit het jaar 1710. Het bidet ontstond in Frankrijk in een tijd, dat het al heel wat was om jezelf eens per week grondig te wassen. Het werd 'uitgevonden' om de meer intieme zone's van het lichaam te reinigen, als ware een 'tussendoortje' t.a.v. het normale bad nemen. Voornamelijk in hetgeen men noemt de 'hogere kringen'.
Het 'bidet serinque' verscheen op de markt in 1750. Het bood de mogelijk van een opwaartse sproei-effect van water, door gebruik te maken van een handpomp die op zijn beurt gevoed werd door water uit een reservoir.
Net zoals toendertijd de kamerpo, stond het bidet in de slaapkamer.
In de loop van de tijd verplaatste het bidet zich naar de badkamer en men vindt het in deze tijden geplaatst naast het toilet.
Hoewel sommige Nederlanders er nog vreemd tegenaan kijken, weten de meesten mensen nu wel van de functie van het bidet en heeft het zich zeer zeker een plaats weten te verwerven in de beter geoutilleerde badkamers.
Opvallend is dat bv de meeste Amerikanen nog nooit een bidet gezien hebben. Indien wel, dan meestal in de betere hotels in Amerika en Europa. In de doorsnee US huishouden komt hij praktisch niet voor!
Dit in tegenstelling tot Japan. Hier vindt men de laatste ontwikkelingen op dit gebied, de moderne elektronisch bidet, in ruim 40% van de huishoudens.
In tegenspraak hiermee is dat het in Amerika geproduceerde keramische bidet, een groot export product is.
Wie gebruik een bidet en waarom?
Het bidet kan en wordt gebruikt door zowel mannen als vrouwen. Het bidet biedt immers het comfort van een gebruiksvriendelijk 'hands-free' en verondersteld superieur water wassing, in plaats van het afvegen door, en het nu en dan irriteren van toiletpapier.
Als een onschatbare hulp m.b.t. persoonlijke hygiëne wint het bidet snel aan populariteit bij ouderen, gehandicapten, mensen met een verzwakt motoriek stelsel, of bij incontinentie.
Zitbaden worden ook wel als bidet gebruikt. Zitbaden (afkomstig van het Duitse woord 'sitzen') worden ook gebruik bij o.a. aambeiproblemen, prostaatklachten en vaginale infecties.
Vanzelfsprekend kent het bidet ook nog andere toepassingen waarvoor het eigenlijk niet bedoeld is, variërend van voeten wassen, handwasjes, het gekoeld houden van cola en bier, tot het schoonmaken van sportschoenen!
Het moderne bidet
Het bidet van vandaag is het zit-was type. Meestal van keramisch materiaal, qua design veelal gelijk aan het toilet. Geplaatst naast het toilet in de badkamer en bedoeld als aanvulling op de persoonlijke hygiëne.
Er zijn 4 standaard modellen in bidets:
Koud water, randloos
Dit model is uitgerust met een -koud- water kraan. Wordt gevuld zoals een gootsteen. De meest goedkope uitvoering en het eenvoudigst te installeren. Zonder rand, dus gemakkelijk schoon te houden.
Verwarmd water, met rand
Voorzien van een koud- en warm water kraan, met rand
Sproeier
De heden ten daagse populaire modellen zijn voorzien van een sproeier, welke een zachte straal geven. Als fontein model, van onderen, of horizontaal uit de onderkant van de rand.
Al deze modellen werden/worden veelal door een erkende installateur geplaatst.
Combinatie
Sommige modellen bieden een combinatie van een verwarmde rand en een verticale spray in één model.
Modellen
Bidets worden aangeboden in diverse modellen en stijlen, van traditioneel tot designmodel, passend bij uw toilet.
Hoe gebruik je een bidet?
Op het conventionele bidet wordt door u rechtop gezeten, benen langs de zijkanten, met uw gezicht gericht naar de kranen. Tijdens het zitten draait u eenvoudig de kranen open. Is het water op de door u gewenste temperatuur, dan wordt de waterstraal op de te reinigen lichaamsdelen gericht.
Sommige modellen zijn uitgerust met een wc-bril en u zit hier ook als op een toilet. De bediening van deze modellen kunnen zich zowel aan de zijkant, voorkant of achterkant bevinden.
Een muurbeugel geeft de gebruiker het gemak van gemakkelijk gaan zitten en weer opstaan.
Plaatsing van een wandplank in de nabijheid geeft het gemak van aanwezigheid van zeep, washandjes en handdoeken.