Tuinhuisje zelf maken, is dat te doen ?

Klusida

  • #1
Jaren heb ik me zitten te vergapen aan leuke tuinhuisjes, die ik in de toekomst ooit wel een keer wilde aanschaffen. En nu is het eindelijk zover, ik heb er budget voor en wilde ik er één gaan bestellen, maar dit blijkt net de verkeerde tijd te zijn: materiaalgebrek en lange levertijden. Ik heb wat rondgekeken en rondgebeld. De modellen die ik leuk vind: 30 á 40 weken levertjd. Doe ik water bij de wijn: minimaal 16 weken levertjd. Ik heb het vrij snel nodig vanwege een accuut ruimtegebrek.

Dus nu denk ik aan zelf bouwen. Onder "zelf" bouwen versta ik: zelf de materialen kopen, een klusjesman zoeken en samen aan dat huisje werken. Geen aannemer; te duur en te inflexibel, en daarnaast hebben de meesten het ook te druk.
Een kant en klaar huisje zou makkelijker zijn, maar de levertijd van de gewenste huisjes is momenteel veel te lang.

Daarbij denk ik aan 2 opties:
Optie 1. Helemaal zelf bouwen. Op internet een model zoeken, proces uitpluizen, materialen kopen en met die klusjesman aan de slag.
Optie 2. Half zelf bouwen. Ik koop een overkapping (die heb ik wel op voorraad gezien in douglas hout). Het gekochte produkt monteren en vervolgens met andere materialen verder dicht timmeren.

Optie 2 lijkt me minder nadenk-werk vergen mbt de constructie.

Het huisje wordt ca 4 x 2,50 Ik zie het proces als volgt:
1. goede fundering (heb ik nog van het oude huisje, maar ik moet bekijken of dit volstaat, eventueel verhogen, want ik wil dat het altijd droog blijft staan.
2. geraamte maken (bij optie 2 als pakket aan te schaffen), van douglashout of ander hout dat goed tegen het weer kan (dus geen vuren). Ik houd niet van geimpregneerd hout. Vloerbalken van hardhout.
3. Underlayment op het dak en dak bedekken (bij lessenaarsdak met epdm )
4. buitenkant aftimmeren
5. binnenkant aftimmeren
Details nog uit te zoeken.

Ik ben onervaren, maar ben wel goed in me ergens in te verdiepen. Nu heb ik 2 vragen :
1) Is dit te doen, zelf bouwen of verkijk ik me als onervaren zijnde klusser, op dit proces ?
2) Wat is te prefereren: optie 1 "helemaal zelf" of optie 2 "overkapping kopen en die dicht timmeren " ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Wat is precies het doel? Moet het gewoon een hok voor de fietsen worden of wordt het iets geheel afgewerkt met isolatie en alles erop en eraan?

Het eerste is prima zelf te doen maar hoe luxer het moet worden hoe moeilijker het wordt natuurlijk.

Als het qua kosten niet veel uitmaakt dan zou ik een kant en klare overkapping kopen en die dicht maken. Dat stelt al veel minder voor dan echt vanaf 0 zelf te beginnen.
 

Klusida

  • #3
@Vonken_trekker , het doel is: opbergruimte die droog moet blijven. Als er een doos met papieren of boeken opgeborgen wordt, moeten die intact blijven; spullen van ijzer moeten niet roesten.

Dus die overkapping kan. Tussen de hoekstaanders een frame maken en aan de buitenkant aftimmeren met exterieure underlaymentplaten, en verder opzoeken hoe je dat verder mooi waterdicht afwerkt (potdekselen ofzo).
 

Sander 1972

  • #4
Ik zou iets moois van douglas maken, en geen andere materialen gebruiken behalve voor de vloer
 
  • Like
Waarderingen: Klusida

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu