Zelf een schuur/tuinhuisje maken, tips?

Marziozie

  • #1
Mijn buren en ik willen allebei een nieuwe schuur/tuinhuisje. We hebben een leuke blokhut in een krantje gezien, maar ik zit toch te denken om het zelf te maken. Ik heb al op dit forum zitten zoeken en ben al een paar handige dingen te weten gekomen.
Mijn oom is timmerman en hij wil ons wel komen helpen. Maar ik vind het toch leuk om alvast wat voorkennis te hebben. Verwacht hij vast niet van zijn kleine nichtje :mrgreen: .

Eerst wat gegevens. De tuinhuisjes moeten ongeveer 2 meter diep, 3,5 meter lang en 2,20 meter hoog worden. We willen een plat dak met zo'n boeideel. We hebben al een aanbouw met een boeideel dus ik vind het erg mooi staan als de schuur dat ook heeft. Dubbele schuifdeuren erin omdat we zo ruimte overhouden voor het terras wat daar tegenover komt. We willen vurenhout gebruiken, 28 mm en rabat. Ik twijfel nog over impregneren omdat dat zo slecht is voor het milieu, maar lees ook narigheid over je gezondheid. Het is natuurlijk wel duurzaam. De achterkant van mijn schuur komt tegen de heg, of nieuwe schutting, van mijn andere buurman aan, dus die moet wel duurzaam zijn aangezien ik er niet meer makkelijk bij kan. Maar zeker ook niet lelijk, het is een aardig mannetje. Las hier al iets van bituumplaten, wat wel erg lelijk is, maar ook nooit geen omkijken meer na heeft. Allebei de schuurtjes worden gebruikt voor fietsenstalling, gereedschappen en dat soort. Hoeft dus niet te worden verwarmd. Zit er wel aan te denken om de wasmachine en droger er neer te zetten.

We hebben veel betontegels en grindtegels over dus we zijn van plan om daar de fundering mee te maken. Is dit handig? Ook hebben we nog flink wat stoeptegels, kunnen we die in plaats van betonbanden gebruiken?
Om de hoeveel centimeter moet er een funderingsbalk komen? Wat voor een platen kan ik gebruiken als vloerdelen en wat voor een platen als plafonddelen?
Verder heb ik 123 even geen vragen meer. Alvast heel erg bedankt voor antwoorden en handige tips.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Stoeptegels kun je als opsluitbanden gebruiken, geen probleem.

Over impregneren en het milieu zou ik me geen zorgen maken: als je tuinhuisje wegrot na 3 jaar ben je ook niet blij, dus lekker insmeren en verduurzamen dus!
 

Mark en 3 meiden

  • #3
Of geimpregneerd rabat kopen
als je echt geen geimpregneerd wil zou ik red cedar rabat nemen kost wel wat meer
 

Marziozie

  • #4
Zo, lekker snel antwoord! Dank dank dank!

Ik dacht zelf ook al wel zoiets. Als ik het niet impregneer dan moet ik het toch beitsen ofzo, want ik ga het echt niet onbehandeld gebruiken. Is idd mijn schuur na 3 jaar foetsie. Maar goed, je hoort zoveel slechts over impregneren.
Budget-technisch gezien gaan we toch het normale vurenhout gebruiken.

Supergoed dat we de stoeptegels kunnen gebruiken. Zonde om die niet meer te kunnen hergebruiken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als u het duurzaam wilt dan een fatsoenlijke fundering maken.
Zorg er voor dat de planken van het tuinhuisje zo'n 20 cm boven de grond komen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Maar is 28 mm niet wat dun trouwens? Daar kun je nog geen fatsoenlijke schroef in draaien om je gereedschappen op te hangen?
 

Marziozie

  • #7
Jan, als ik de planken 20 centimeter hoger laat beginnen dan de betegeling, kan ik dan nog die stoeptegels gebruiken? Ik neem aan dat ik die op zijn kantje in het zand doe, de schuur er zo mee afkader, dan de funderingsbalken erop en die balken om mijn planken aan vast te timmeren. Gaat dat niet kieperen dan? Of stort ik nog iets van zand om de boel stevig in het kader te houden? Ik las op dit forum ook iets over folie en geel zand. Ga me nog maar eens verdiepen in die fundering, dat vind ik wat lastig om te snappen als leek.

Bert, tja, weet niet. Volgens mijn man is 28 mm het dunst wat hij wilde gebruiken, dus daar ben ik eigenlijk vanuit gegaan met zoeken. Ik geloof eigenlijk ook niet dat we echt gereedschap aan de muur gaan hangen. Denk dat we het in een kast kieperen. Maar goed, wat raad jij me aan? Qua prijs zal het niet schrikbarend duurder zijn. Of vergis ik me daar in?
 

Marziozie

  • #8
Oh ja, wat is trouwens 'beter'? Zelf impregneren of geimpregneerd hout kopen? Denk zelf het laatste. Ook omdat er 2 kleine kindjes rond lopen. Als we het geimpregneerd kopen lijkt mij dat het al goed is opgedampt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
44 Mm zou voor mij het minimum zijn. Is wel duurder uiteraard, maar het is steviger en duurzamer. Bovendien kun je nog eens wat aan de binnenkant ophangen.

De fundering is eigenlijk vrij simpel: gewoon straten (met trottoirtegels / betontegels of grindtegels. De trottoirtegels / betontegels leg je rondom inderdaad op z'n kant rond de bestrating om alles op te sluiten. Op de bestrating leg je de funderingsbalken en daarop komt je tuinhuisje pas te staan. Gebruik voor de funderingsbalken het liefst hardhout.
 

Marziozie

  • #10
Ah, nu snap ik het!!! Had een plaatje in mijn hoofd dat de funderingsbalken op de betonbanden/stoeptegels rustte :idea: :mrgreen: . Zag het al helemaal wiebelen. Nou, duidelijk. Stoeptegels en grindtegels hebben we in overvloed dus hartstikke mooi.
En met hardhouten funderingsbalken bedoel je dat die duurzamer zijn dan gewoon vuren. Omdat ze contact hebben met de, vochtige, fundering?

44 mm dus. Ik geef het door aan het hoofdkantoor.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Hardhout inderdaad omdat dit beter bestand is tegen vocht dat optrekt vanuit de bestrating. Vuren is vrij zacht hout, hardhout is harder.

De onderkant van de hardhouten balken kun je nog voorzien van 3 lagen menie, de buitenkant van de balk (dus de zichtzijde) kun je beitsen / impregneren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
28 mm is ruim voldoende voor een schuurtje in de tuin.
 

Marziozie

  • #13
Haha!

Menie heb ik ook nog ergens liggen, kan dat ook op!
 

Marziozie

  • #14
Ik heb nog een vraag over mijn schuur in aanbouw. Tenminste, hij zit nog in mijn hoofd.....
Ik heb bij een houthandel handige geprofileerde balken kunnen vinden waar je de planken zo tussen kan schuiven. Omdat ik nu een offerte aan het maken ben moet ik wel precies weten hoe groot mijn schuur gaat worden. Maar nu is me een ding nog niet helemaal duidelijk.
Met mijn grindtegels ga ik dus mijn fundering maken. Ga er in de lengte 6 leggen, dus dat wordt 6 keer 60cm is 360. In de diepte 5, dus 5 keer 40cm is 200. Dan het boeltje opsluiten ook met grindtegels. Had al zitten puzzelen, in de lengte kom ik natuurlijk makkelijk uit met ook 6 tegels, en in de diepte 3 van 60cm en 1 keer een 30cm stoeptegel. Misschien dat het dan een pietsje eruit steekt, doen we dat lekker aan de achterkant.
Maar goed, heel verhaal, de staande balken, waar komen die? Komen die binnenin de omsluiting, bovenop de funderingsbalken? Of bovenop de omsluiting?
En om de hoeveel centimeter moet ik een staande balk plaatsen bij een lengte van 360 cm?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
De balken moet je nooit op de rand van de grindtegels plaatsen, omdat de druk dan aan de zijkant van de steen komt, met als gevolg kantelen. Het huisje moet dus precies in het midden van de buitenste tegels komen. Zo kun je veel meer druk opvangen, omdat heel de grindtegel "draagt".

Wat de tussenafstand van de geprofileerde palen moet worden hangt een beetje van de afmetingen af (wat komt mooi uit). Maar om de meter is denk ik wel het minimum.

De staande profielbalken plaats je natuurlijk op de funderingsbalken (deze zijn van hardhout en rotten daardoor niet).

Dus: funderingsbalken leg je in het midden van de buitenste rand grindtegels en hierop plaats je pas de profielbalken.
 

Marziozie

  • #16
Dank je wel maar weer Bert!!!
Zo prettig om een antwoord te krijgen. Ik had nooit zelf op het gevolg van kantelen gekomen, terwijl het hartstikke logisch is.
Super toch, zo'n forum als dit! Hartelijk dank voor alle mensen die er toch maar weer tijd en energie in steken!! :bedankt:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu