Tuinhuis fundering ja/nee

Robert84

  • #1
Goedemorgen,

Ik wil een tuinhuisje van ongeveer 2,5 bij 2,5 meter in mijn voortuin plaatsen. Nu bestaat mijn voortuin uitsluitend uit tegels (ongeveer 5 bij 4 meter). De tegels liggen er volgens mij goed strak in en lopen heel geleidelijk af naar de straatkant ivm waterafvoer. Wat zijn de mogelijkheden? Kan ik een tuinhuis met funderingsbalkjes op het bestaande tegelbed zetten (want het tegelbed loopt heel mooi geleidelijk af? Of moet alles er uit, op de plaats van het toekomstige tuinhuisje en zo ja, wat moet er dan exact gebeuren en hoe pak ik dit aan?

Alvast bedankt voor de reacties.

Groet,

Robert
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hoe ga je het tuinhuisje verankeren tegen zware windstoten?
 

Robert84

  • #3
Tja ik heb nog geen idee. Kom maar op met de suggesties. Het huisje komt wel op een vrij beschutte plek te staan.
 

plezierklusser

  • #4
Hier bij de buren staat een tuinhuis direct op tegels, die tegels zijn met de loop van de tijd scheef komen te liggen door de ongelijke druk van de muren van het tuinhuisje. Hier is het tuinhuisje op bandjes geplaatst, (tussen de tegels) daardoor zijn de tegels uiteraard recht gebleven. Ook staat het tuinhuisje daardoor een paar cm vrij van de grond en voorkomt dit de meeste houtrot (behalve van opspattend regenwater). De buren hebben veel meer problemen met houtrot.
Dus een goede verhoogde 'fundering' heeft zeker meerwaarde.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zou de funderingsbalkjes onder het tuinhuisje op opsluitbandjes zetten, die een paar cm boven de bestrating uitsteken. Dan blijft het houtwerk het langste goed.

Sla tijdens de opbouw 4 hardhouten palen in de hoeken en zaag deze 10 cm boven de grond af. Schroef aan de bovenkant (kopse kant) een flinke oogbout in de paal en bevestig hier een stormverankeringsset aan. Deze monteer je aan de bovenste planklaag / dakbalken, zodat het tuinhuisje niet opgetild kan worden door een windvlaag.

Ook al staat het tuinhuisje beschut, wind is niet te voorspellen en de kracht van wind onderschat men. Je tuinhuisje ligt zo 4 huizen verder in een andere achtertuin.
 

Willem52

  • #6
Staat de gemeente toe dat je een tuinhuisje in de voortuin plaatst ?
 

Robert84

  • #7
Oke helder. Dus de huidige tegels laten zitten, alleen aan de buitenkant de tegels weghalen en daar opsluitbandjes in de grond doen, zodat het huisje daarop gemonteerd kan worden en waterpas staat?
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Precies. Kijk maar eens op marktplaats voor opsluitbanden. Vaak gratis af te halen. Probeer dan de brede te krijgen (6 cm) i.p.v. 5 cm. Die zijn een stuk steviger.

Plaats ze in een goed zandbed en dan komt het goed. Hoef je alleen maar tijdens de opbouw van het tuinhuisje (dan heb je meer werkruimte en licht) de binnenkant weer dicht te leggen met tegels.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Ik heb hem hier inderdaad ook op flinke opsluitbanden staan. Balkjes op de banden en de planken hangen er net overheen zodat er geen water bij komt.

Heb de balken met slagpluggen vast gezet aan de banden.
 

Lampje45

  • #10
Ik denk dat je het wel kunt schudden in de voortuin, want voor de voorgevelrooilijn mag je zonder vergunning niet hoger als een meter. Zelfs een schutting van meer als een meter mag niet

Want ik moest de planken onder mijn carport die als erfscheiding met de carport van de buren gemaakt was mooi afbreken onder druk van een forse dwangsom
 

Robert84

  • #11
Onze voortuin is eigenlijk de achtertuin raar verhaal, maar de kant van het toekomstige tuinhuisje is op papier de achterkant (terwijl daar de deurbel wel zit). Ik heb al uitgezocht dat ik hier wel een tuinhuis mag neerzetten.

Nog even over de opsluitbanden. Het zijn behoorlijk forse jongens( heb ik al gezien op internet). Hoe zorg ik ervoor dat het tuinhuis exact op de opsluitbanden gemonteerd kan worden. Moet ik ze op maat (laten) snijden, en zo ja, met welke apparatuur krijg ik dit voor elkaar, of denk ik te moeilijk?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Gewoon met een grote haakse slijper met diamantblad. Die kun je vast wel bij iemand lenen. Of anders huren.

Zorg wel voor een goed stofmasker en bril.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het beste kun je de onderste plankenlaag van je tuinhuis even in elkaar zetten. Meet de diagonalen op (deze moeten gelijk zijn). Dan zijn alle hoeken recht (90*). Vervolgens leg je de funderingsbalkjes onder de planken en dan pas kun je de buienmaten van de opsluitbanden bepalen en opmeten.

De opsluitbanden kun je met een haakse slijper met diamantblad eenvoudig op maat slijpen. Uiteraard met stofmasker, veiligheidsbril en oorbescherming werken. Ik heb de banden van 6 cm dik met mijn huis-tuin-en-keuken haakse slijper op maat gemaakt.
 

Robert84

  • #14
Oke, iedereen bedankt voor de reacties. Ik weet een beetje wat ik moet doen en wat mij te wachten staat.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
En bedenk dat je beter een uurtje extra aan het uitmeten, uitzetten en maken van de fundering kan besteden dan dit “even snel doen”, want verderop bij de klus heb je hier weer profijt van.

Als de basis al scheef of niet waterpas is, kom je met de ramen, deuren en het dak van je tuinhuis in de problemen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu