Tuin ophogen

Raphael_

 • #1
Hallo allemaal,

Ik wil mijn tuin gaan verbouwen en heb hier weinig ervaring mee, maar via dit forum heb ik al veel kunnen leren door de adviezen die zijn gegeven op vragen van andere.

Mijn tuin wil ik verbouwen door o.a vlonders en een stenen plantenbak aan te leggen. De stenen plantenbak wil ik in een L-vorm van twee keer 2 meter lang te maken.

Maar eerst wil ik mijn gehele tuin ophogen.
Mijn tuin is 4m bij 11m en op dit moment liggen er simpele grote stenen tuintegels.

Ik dacht dat het misschien een extra versteviging kan zijn als ik op de bestaande tegels als fundament te gebruiken. Ik zou graag willen weten wat beste is.

Een optie kan zijn (aangezien de tegels nog vrij strak leggen en individueel niet zijn gezakt) dat ik bovenop de tegels mijn tuin verhoog met ophoogzand.

Of is het beter om eerst alle tegels te verwijderen en dan de grond te verhogen met zand, zodat ik dan weer de tegels opnieuw leg en dit als fundament kan gebruiken voor de stenen plantenbak en vlonder.

Of misschien zeggen jullie dat beide opties geen goed idee zijn. Wat is jullie advies?

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Bestrating leggen over bestaande bestrating (al dan niet met een zandlaag ertussen) is vragen om problemen. Er zit met de oude bestrating een ondoordringbare laag in de grond waardoor regenwater niet weg kan zakken.

  En voor een plantenbak geldt hetzelfde. Ook deze moet je niet op bestrating plaatsen, omdat water dan niet weg kan.
   

  Raphael_

  • #3
  Bedankt, helemaal duidelijk!
  Ik zal dan alle tegels verwijderen (en dus niet meer gebruiken ) en daarna alles ophogen.
  Wat stel je voor om als fundament te gebruiken voor de stenen plantenbak?
   

  BertPleizier

  • #4
  Daar kun je bijvoorbeeld oude grindregels voor gebruiken of zelfs je huidige oude bestrating. Zolang de plantenbak maar op het midden van de steen rust, zodat deze niet naar 1 kant kan wegzakken.

  De stenen die je als fundering kunt gebruiken zullen altijd breder zijn dan de dikte van de plantenbak (anders vergroot je het draagvermogen niet). Leg de fundering daarom diep genoeg, zodat de uiteindelijke bestrating er boven past. Anders kun je je uiteindelijke bestrating niet tegen de plantenbak aan leggen.
   

  Raphael_

  • #5
  Fijn, dan kan ik die oude tegels toch nog ergens voor gebruiken. :)

  Hier kan ik zeker verder mee. Bedankt voor de hulp!!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu