Trommelkruis gebroken. Vervangen zinvol? En hoe voorkomen?

RobertoDeJong

  • #1
Miele wasmachine W351, 14 jaar oud, ongeveer twee keer per week gebruikt. (dus ongeveer 1400 wasbeurten) Altijd gewassen op 40 en 60 graden, soms 30 soms 90, met poederwasmiddelen.

Er was een bonkend geluid bij centrifugeren, en de trommel kon ik met de hand bewegen ten opzichte van de as. Alles uit elkaar (ik dacht dat het de lagers zouden zijn) en het blijkt dat het trommelkruis gebroken is.

Op de foto kan je zien dat het aluminium trommelkruis flink geoxideerd is, en, lijkt mij, daardoor dus ook gebroken uiteindelijk. Zal dit niet altijd gebeuren met aluminium in de wasmachine? Wasmiddelen bevatten toch vaak soda en daar wordt aluminium door aangetast.
Op dit forum wordt vaak aangeraden 2 x per maand te wassen op een hoge temperatuur en niet teveel wasmiddel. Maar ik zie niet in hoe dat soda-aantasting kan voorkomen, erger nog, bij hoge temperaturen zal de oxidatie alleen maar sneller gaan. Ik ben natuurlijk maar een amateur, dus ik hoop dat jullie het me kunnen uitleggen!

De wasmachine ziet er verder pico bello uit, van binnen alsof ie helemaal nieuw is zelfs. Dat verraste mij positief. Er zitten dus ook nergens wasmiddelresten.

Ik heb destijds in een Miele geinvesteerd met de bedoeling er heel lang plezier van te hebben. Ik keek natuurlijk naar mijn ouders die hun Miele 25 jaar met plezier gebruikten (en in het gezin werd vaker gewassen dan ik in mijn huishouden), en zo hoorde ik meer verhalen. Ik had natuurlijk gehoopt de mijne meer dan 14 jaar te kunnen gebruiken...

Vragen:
-Zullen aluminium onderdelen in een wasmachine niet altijd vergaan door de soda, hoe je ook wast? Ik kan me voorstellen dat het advies om heet te wassen komt uit de tijd dat het trommelkruis nog niet aluminium was.
-Europart kan me alleen een compleet nieuwe trommel leveren voor meer dan 400 euro. Hebben jullie een tip voor hoe ik aan een trommelkruis kan komen? Is dat voor hele series van machines hetzelfde?
-In geval reparatie toch niet rendabel is: ik zoek dan een machine die liever niet alu onderdelen heeft. Ik begreep dat de Mieles vanaf 1999 allemaal een alu trommelkruis kregen (en die dan ook vaker breken). Zijn er later weer Mieles gemaakt die een stalen of ijzeren kruis gebruiken? Of moet ik op zoek naar een soda-loos wasmiddel? Wat is de truc een Miele van na 1999 heel lang goed te houden?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Kan je hier geen antwoord op geven maar volgens mij ga nu voorbij aan het feit dat zo'n trommelkruis nooit nat wordt normaliter gesproken.
 

RobertoDeJong

  • #3
Er zit ook een kruis buitenop de buitentrommel, dat inderdaad in het droge deel van de machine is. Maar dit is het kruis wat aan de binnentrommel vast zit, dus in het natte deel van de machine.
Op de foto zie je de as aan het kruis zitten, die steekt door de buitentrommel heen en draait dan binnen het andere (wel droge) trommelkruis met lagers.

Ik hoop dat ik het nu duidelijker uitlegde...
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Daar had ik geen weet van, sorry voor mijn onbedoelde foutieve inbreng.
Ben ook cv monteur en geen witgoedspecialist blijkt nu wel. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

RobertoDeJong

  • #5
Is goed hoor bedankt in ieder geval! En tja ik ben een totale amateur, ik heb dit ook maar net deze week ontdekt door veel lezen en openschroeven... :wink:
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #6
Is een bekend probleem komt door te weinig kookwassen en normaal intensief vloeibaar te gebruiken.vervangen is de eneige optie alleen een dure reparatie
 

RobertoDeJong

  • #7
Ha Geldrop dank voor je reactie!

Vervangen zal niet gaan, want geen enkele leverancier wil een los trommelkruis leveren, alleen de hele trommel voor ruim meer dan 400 euro excl. verzenden.

In mijn eerste berichtje schreef ik dat ik de aanbeveling voor regelmatig kookwassen niet begreep... omdat er in alle wasmidellen soda zit lijkt me dat aluminium constructies sowieso vergaan, en bij hoge temperaturen alleen maar sneller.
Is het misschien zo dat de regel van regelmatig kookwassen vooral gold in de tijd dat er geen aluminium in de constructie werd gebruikt? Ik begrijp dat Miele een alu trommelkruis heeft sinds 1999.

Zijn er ook merken zonder alu in het natte deel?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu