Traptredes schilderen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

sinds deze week heb ik de sleutel van onze nieuwbouwwoning. Hierin zitten 2 trappen (tot aan de zolder dus).
Alles is geschilderd, behalve de bovenkant van de tredes. De kleur die er nu op zit is RAL 9010 (op de rest dus). Nu moet ik dus zelf de tredes doen, er zit nog allerlei troep op (cement resten, kit etc etc).

Hoe te beginnen? Denk schoonmaken, schuren, ontvetten en dan schilderen. Maar met welke verf?
 
Hallo,

Als ik het goed begrijp, wilt u een gepigmenteerd systeem, toch? Als het zo is dan moet u een watergedragen polyurethaan lak nemen, deze hebben als eigenschap onder anderen de goede slijtvastheid. Echter is het zo dat het beste voor een houten vloer, en voornaamst een trap, de beste slijtvastheid wordt bereikt door na het lakken met een kleur, het met een niet vergelende polyurethaan blanke lak af te lakken. Voor zeer intensieve gebruiksruimtes ( zoals bijv een winkel) is dit een vaak gebruikte systeem, voor u thuis zou enkel dus een dekkende watergedragen PU lak mogelijk voldoende kunnen zijn.
De volgorde is id. schoonmaken –ontvetten -schuren- afnemen -lakken ( tussenlaag schuren) en evt aflakken met een watergedragen blanke niet vergelende PU lak( dit naar eigen budget maar wel een advies punt)

Gr
Mechas
 
De trapbomen ( de zijkanten zijn dus geschilderd ).

Het aanbrengen van een blanke lak over een deklaag: dit kunt u in overweging nemen als het een "gewone" watergedragen verf gebruikt. Hierover kunt u een PU-blanke lak aanbrengen.

Neemt u een PU-dekverf, dan kunt u dit achterwege laten: de PU-dekverf heeft ruim voldoende slijt-kras-en stootbestendige eigenschappen. Deze zijn uiteraard in watergedragen versie te verkrijgen.

Uw voordeel: geen extra gereedschap nodig ( kwasten en rollers ), geen aanschaf PU-blanke lak.

Breng eerst een watergedragen AllGrund primer aan op de treden ( deze is te verkrijgen in 9010 ), daarna 2 deklagen PU-dekverf. U heeft dan een ruim voldoende laagdikte met uitstekende eigenschappen.

Ten slotte: die cementresten dient u zorgvuldig te verwijderen.
 
Voor Kees en vraagsteller natuurlijk:

Dat een PU systeem vanzelfsprekend slijtvast is, is een fabel, ik leg uit. Als jaren lange ervaring te hebben in de verfindustrie kan ik het volgende deels samenvatten:
Er zijn taal van polyurethanen, de ene heeft een zodanige hoge elogantie, (rek) dat deze in combinatie met een lagere hardheid, de beste slijtvastheid heeft. Dit zegt dus niets over de krasbestendigheid, want dat zal deze behoorlijk vatbaar voor kunnen zijn . Een hardere Pu zal een minder goede slijtvastheid hebben, maar tegelijkertijd zal de krasbestendigheid wel beter zijn, vergelijkbaar met een blanke lak op acrylaat basis maar echter thermoshardend i.p.v. thermoplastisch zoals een acrylaat wel is. Ook zijn er systemen met compromissen tussen beide mechanische eigenschappen.
Heel vaak worden dekkende lakken gemaakt met comb PU/Acrylaat, reden hiervoor is omdat een polyurethaan vaak zichzelf slecht laat pigmenteren, vandaar het gedeelte acrylaat. Voordeel van deze comb is dat niet alleen de prijs laag blijft van deze maar dat je de eigenschappen van een pu kan combineren. Echter is het zo dat als je deze systeem gebruikt als vloersysteemen, de slijtvastheid ruim niet zo goed zal zijn als met een blanke lak eroverheen, afhankelijk van de intensiteit in gebruik.
Denk aan de automobile industrie bijv, waarom komen alle auto’s met een blanke lak uit de fabriek rollen? Om de kras – slijt- stoot vastheid te verbeteren.
Het voordeel van een PU is ten alle tijden WEL dat het een betere indringingsvermogen heeft dan een acrylaat, daar de deeltjes grootte, kleiner zijn, (voor zover de type hout het toe laat) dit houd in dat het voor een betere hechting kan zorgen maar een acrylaat als dekkende lak zal een hoger vol/Vast % hebben wardoor je een betere vulling hebt, dus als ondergrond kleur voor op je trap met een blanke PU aflak, zeker niet verkeerd sterker nog, beter dan een dekkende pu lak zonder aflak.

Een lang verhaal id. maar ook deze komt niet uit de lucht vallen… :wink:
 
Lang niet alle auto`s worden met blanke lak afgewerkt.
Dit even ter correctie.
Voor de rest zal je best gelijk hebben. :mrgreen:
 
@ Mechas: U wilt met iedereen in de clinch die uw verhalen in twijfel trekt, het liefst met een enorm verhaal

Polyuretan bestaat kort gezegd uit een combinatie van harde en zachte elementen. In de juiste verhouding ( en dat zijn ze in een PU verf ) is een PU flexibel en toch slijtvast. Vele malen sterker dan een traditionele alkydhars- of watergedragen verf.

Deze combinatie zorgt ervoor dat er geen extra bewerkingen ( extra laag blanke lak ) nodig zijn.
 
Nee hoor Kees, weliswaar is dat u doel zo te lezen, de mijne is de vraagsteller een correcte antwoordt te kunnen geven, zonder dat ik mezelf hoeft te verkopen.
Maar zo te lezen bent u de typische persoon die de bakker gaat vertellen hoe hij zijn brood moet bakken… het is u feestje..

Mijn doel is de vraagsteller te helpen, daar is een forum toch voor?? Bij onjuistheden vind ik het soms nodig om dingen te verklaren, als u het niet wilt lezen,dan moet u het vooral niet doen maar een forum vol kliederen met u nonsens vanwege u ervaring enz is, lijkt mij, ook niet de bedoeling van zo een forum. :wink:

Met vriendelijke groet,

Dave
 
Mechas79 schreef:
Als ze van de fabriek afkomen niet? dan wil ik wel weten welke niet...
off topic.

Citroen heeft dit tijdenlang zo toegepast. Zo zullen er wel meer zijn maar mij niet 100% bekend.
De laatste jaren komt het steeds minder voor dat er autolak wordt aangebracht zonder blanke lak.

Mocht je het willen weten welke wel en welke niet dan zal je dat zelf moeten opzoeken. Citroen is mij tot aan 2000 bekend dat het meer niet dan wel blanke lak werd toegepast.
Trend die nu wordt toegepast is zelfherstellende lak. Dit is voor binnen niks want de lak herstelt zich onder invloed van warmte, middels zon in de zomer.
 
Chathanky
Daar heeft u volkomen gelijk in…mijn antwoordt is ook zeer algemeen bedoeld, dus uitzonderingen zijn niet uitgesloten. Toevallig heb ik in een citroen fabriek in Vigo gewerkt ( zoek via google) waar wel blanke lak werd gebruikt, ook op de kunststof delen van de auto…
Kees,
Mijn 1000 x excuses als u zich beledigd voelt, u weet half niet hoeveel bewondering ik heb op schilders zoals u, het zijn er weinig in Nederland. Het enige wat ik wil is een extra info geven op advies dat u achter laat zonder extra toevoeging.
Als u het over een dekkende Pu systeem heeft, stuur de vraagsteller dan een pb om duidelijk te maken welke fabrikant een slijtvast systeem heeft voor zijn doel…door enkel pu dekende systeem te noemen, heeft u nog niets over de eigenschappen verteld, daar deze per fabrikant kunnen verschillen.
Toch merk ik een soort van afwijzing van u naar mij toe, waarom is voor u een weet en voor mij een vraag, nogmaals, voor mij is net als voor u denk ik, de vraagsteller te helpen en niet om mijn kennis over verf met u te meten maar wel te delen.. zoals u wel weet , u zit in de applicatie en ik aan de technische kant van de verf…2 werelden die niet van elkaar te scheiden zijn maar wel volgens u.. ook ik maak dit zelden mee, en ik zit in de professionele markt Kees.
Als u niet meer wilt dat mijn advies op deze forum tevoorschijn komt, zegt u het maar en dan zal ik mijn mond houden, goed?
Nogmaals, no hard feelings, met de hoop dat we samen kunnen adviseren,

Gr
Dave
 
@Mechas: U raakt mij niet met uw kritiek mijn beste, daarvoor loop ik veel te lang mee in de verf. Wat ik u duidelijk wil maken is dat er uit de stroom van positieve reacties die mij via Pb of op dit forum bereiken blijkt dat de mensen wat hebben aan de adviezen die ik geef.

Daar doe ik het dus voor: wat ik zelf aan ervaring heb opgedaan mag een ander ook toepassen. Maar denk niet dat ik alwetend ben: soms krijg ik hele goede adviezen van nota bene leerlingen / snotneuzen die ik het vak moet leren, en dan hebben ze ook nog 100% gelijk, dus leer ik er ook nog elke dag weer wat bij.

Als ik echter vindt dat de theorie het pragmatische gaat overlopen, dan reageer ik in het belang van de vraagsteller. Want dat is degene met het grote vraagteken boven het hoofd.

Zo kan het dus gebeuren dat u vindt dat er blanke lak over geschilderde traptreden moet worden aangebracht: in theorie kan dat natuurlijk en een hogere laagdikte zal een langere duurzaamheid hebben.

Maar daar staat tie dan: de DHZ-er: hoe kan ik nou die trap schilderen met zo min mogelijk investering en arbeid en toch een goed resultaat?

Dan kan de slotconclusie luiden: gebruik een watergedragen PU-lak ( binnen ). Waarom? Omdat deze slijtvaster is dat "gewone" verf. En omdat deze verf dus slijtvaster, dus duurzamer is, bespaart u zich een extra arbeidsgang en kosten.

Samenwerking is heel belangrijk op dit forum met als doel de kwaliteit van dit forum hogerop te krijgen. Met andere woorden: des te meer relevante informatie er komt des te beter kunnen de DHZ-ers, want dat is de doelgroep die met pragmatische informatie geholpen moet worden, uit de voeten.

Zijn staan nu eenmaal thuis in een pot verf te roeren en niet in een laboratorium in een Erlenmeyer. Dus aan welke informatie hebben zij behoefte? Dat is het verschil, met het grootste respect voor de aard van uw werkzaamheden overigens.

En ja, soms is het nodig om theoretische uitleg te geven waarom je een bepaalt product of gereedschap of werkmethode moet gebruiken moet gebruiken omdat ze onlosmakelijk zijn verbonden aan een antwoord. Maar blijft onverkort: men wil een snel antwoord voor iets waar men ( meestal) weinig kaas van heeft gegeten.

Het gaat dus om samenwerking en niet om tegenwerking. En weet u : ik heb gelukkig het wiel niet uitgevonden, want dat hebben anderen al voor ons gedaan.

Ik wil u het plezier en de genoegdoening van het beantwoorden van vragen niet ontnemen, gelukkig mag iedereen dat doen. Is dat echter nodig, dan mogen zowel u als ik en iedereen een mening geven, gefundeerd en op de behoefte van de vraagsteller gericht.
 
Beiden duidelijk nu, toch.
Vragenstellers zijn ook altijd verschillend. Je hebt er bij die het naadje van de kous willen weten en die enkel een resultaatgericht antwoord willen zonder poespas.
Dit valt soms ook niet te onderscheiden van elkaar.

Jullie zijn beide een grote bijdragen voor de verf hier enkel met een andere manier van beantwoorden.
Mechas79 Vertelt graag over de details en daar kan ik in mijn beleving goed inkomen. Zelf ga ik ook graag in op de details en dat valt ook wel eens verkeerd.
Toch moeten jullie elkaar moeten respecteren en dat doen jullie ook wel denk ik.

Aan beiden: mijn waardering aan beiden. :wink: Respecteer zolang de info juist is elkaars antwoorden. De vragensteller pikt toch hetgene er uit wat men begrijpt of hun het beste uitkomt. Vragen kan de vragensteller zelf wel als hij dat wil.
 
Ik denk dat de essentie van jouw verhaal ook in mijn verhaal al heel duidelijk staat weergegeven, zoals ik ook merk aan de beantwoorders reactie in mijn Pb waarvoor mijn dank.

Zo, kunnen we nu weer overgaan tot waarvoor dit forum dient: vragen over verf -behang en glas.
 
Denk wil me als laatste nog een compliment bieden aan alle beantwoorders op het forum, en met name de beide heren. Zelf sta ik in een verfspeciaalzaak en het is fijn om te horen waar Kees tegenaan loopt en hoe hij ermee om zal gaan (met de verwerkingstips en andere aspecten) en de theoretische kennis en aanbevelingen van Mechas79 aangezien ik de laatste jaren steeds meer verdiep in de werking van de stoffen en specifieke aspecten van verf. Soms is deze kennis teveel voor het aanbevelen van mijn klanten of de andere DHZ'ers maar alle kennis op welk gebied dan ook is altijd een leermoment dat op bepaalde ogenblikken zeer van pas kan komen.

Mijn dank voor ieder.

* En als er ooit een toevoeging of verandering wordt weergegeven in mijn aanbevelingen ben ik altijd benieuwd wat daaraan ten grondslag ligt. Vind het altijd leuk om bij te leren
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan