Traptrede maken en verlijmen

Maxwell

  • #1
Beste,

Ik ga zelf een houten trap maken voor in de garage, deze heeft nog een zolder die voorlopig enkel toegankelijk is met een ladder.

Het wordt een simpele rechte steektrap dus dat zal me wel lukken.

Een tijdje gezocht achter goed hout, ik wilde het wat betaalbaar houden maar tevens toch iets kwaliteitsvol. Vooral dat betaalbaar houden werd me een beetje een probleem.

Er ligt hier nu echter nog een heel pak Niagon van mijn vader, dat ligt dus zeker al zo een 30 jaar droog netjes gestapeld.
Het probleem is echter dat dit allemaal balken van 50 x 50 mm zijn, allemaal zo een 5m lang, echt een hele berg.

Ik had deze balken graag in de juiste lengte gezaagd en dan allemaal met een verlijm frees in de breedte aan elkaar gezet, zodat ik uiteindelijk de breedte van traptrede krijg, wat zo een 25 cm zal zijn.
De balkjes dan telkens laten wisselen van groeirichting van op de kop gezien, zodat de trede niet volledig krom gaat trekken.

Dat is een ganse boel werk, maar dat geeft niet, ik heb tijd.
Ik vraag me echter af of deze verlijmde constructie met der tijd wel stevig genoeg blijft, het zijn tenslotte zo een 6tal balkjes die ik dan in elkaar gelijmd heb, en waar je toch je gewicht op zet bij het belopen.
Ook al zitten de trede dan ingefreesd in de wangen (waar ik wel volledig massief hout voor heb liggen) toch vraag ik me af of die lijmnaad na verloop van tijd niet open komt.

Doen of niet doen?
 

Tiho

  • #2
Hardhout van 30 jaar oud dat nog moet gaan trekken. Zou ik gewoon doen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Je kunt de niangon balkjes koud tegen elkaar lijmen met een goede lijm.
Ik doe dit al jaren op deze manier bij het verlijmen van traptreden.

je kunt eventueel in plaats van koud tegen elkaar lijmen ook de zijklanten voorzien van groeven welke in elkaar passen en verlijmen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Lijmen is inderdaad geen probleem, heel gebruikelijk zelfs. Ik heb mijn (vurenhouten) treden koud tegen elkaar gelijmd met deuvels ertussen.

Ik ken de houtsoort niet, maar lees op internet dat het vettig is. Goed ontvetten dus voor het lijmen en evt. schilderen. Mijn ervaring is dat het lijmen van niet volledig schoon hout beter gaat met bruislijm.
 

Maxwell

  • #5
Inderdaad, niangon in plaats niagon, al jaren spreek en schrijf ik het dus blijkbaar verkeerd haha.

Alvast bedankt voor de tips en uitleg hier, word heel hard geapprecieerd.

Iedereen wilt toch op voorhand weten dat wat je met fierheid gaat maken, uiteindelijk ook iets blijft om fier op te zijn. Goed begin is het halve werk nietwaar?

Die bruislijm heb ik ook al aan gedacht, het geeft alleen altijd zo een smurrie hé ... ook is die lijmbus bij mij altijd zo snel leeg in vergelijking met een witte houtlijm ... misschien gebruik ik gewoon te veel en verklaard dat ook de smurrie :D

Bedankt jongens,
Weldra begin ik eraan, hopelijk gaat alles zo vlot als ik het voor ogen heb ... vast niet... :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu