Traprenovatie met laminaat: waarom geen ondervloer + ruimte voor uitzetting?

Voor een kennis ga ik de trap bekleden met laminaat. Geen overzettreden of totaalpakket, maar zelf laminaat op maat zagen. In de instructievideos zie ik nergens dat er gebruik wordt gemaakt van ondervloer. Ook wordt er geen ruimte gelaten voor het uitzetten van het laminaat. Dat laatste snap ik: een trap met kieren staat niet fraai. Maar is het toch verstandig om b.v. 1mm ruimte te laten of valt het wel mee met het uitzetten omdat het zulke kleine oppervlakten betreft?

Waarom is het wel/niet slim om een (dunne) ondervloer te leggen? De trap in kwestie is in behoorlijke slechte staat: veel lijmresten en ontzettend veel nietjes (trap was gestoffeerd). Ik zal de grootste oneffenheden uiteraard weghalen, maar alle nietjes verwijderen is ondoenlijk en waarschijnlijk ook niet nodig. Toch lijkt me een dunne ondervloer (zeg 2mm) om de laatste oneffenheden op te heffen daarvoor wel nuttig.

Gerelateerde vraag: ik zag dat er ook handige F-profielen. Een deel van het profiel rust op de trap en wordt daarin vastgeschroefd en de voorkant van het laminaat wordt in het profiel geschoven. Hierbij krijg je een hoogte verschil van snel 1 a 2mm van voor naar achter. Moet dat niet worden opgevuld of is het zo gering dat dat wel losloopt (figuurlijk dan :-))?
 
Hoe wil je het laminaat bevestigen op de trap? Als je montagekit of iets dergelijks gebruikt, heeft dat vaak al wel genoeg vullend vermogen om kleine oneffenheden te omzeilen. Met een ondervloer zie ik niet zo snel hoe je het goed vast krijgt (buiten het gebruik van zichtbare spijkers/schroeven).

Een afloop van 1-2 millimeter met die F-profielen is niet zo'n probleem; je hebt liever dat de trede naar binnen wat afloopt dan dat de uiteindes lager liggen (vanwege slipgevaar en loopcomfort). Je zult dan alleen wel de overbrugging (het 'gat') onder dat laminaat moeten ondersteunen, anders loop je het risico dat het gaat kraken.

Bij de randen zou ik inderdaad nog wel wat kleine ruimtes laten van 1 of 2 millimeter. Dat kun je vervolgens met iets als acrylaatkit netjes afwerken.

Mijn recent betrokken woning heeft overigens op de trap ook van die randprofielen met op de treden en stootborden geplakt vinyl. Dat vind ik persoonlijk niet zo fijn, omdat zonder schoenen die profielen nogal zeer doen aan je voeten, maar dat zal ook grotendeels afhangen van de trap zelf (bij mij zo'n standaard rijtjeshuis-wenteltrap).
 
Bedankt voor je feedback! Had ik nog niet bij stilgestaan, van dat vullend vermogen van montagekit. Dat is inderdaad wat ik voor de bevestiging ga gebruiken. Zou ik dezelfde montagekit ook kunnen gebruiken voor de opvulling van dat gat dat je noemt?

Wat voor randprofielen zitten er bij jou op de trap: aluminium of PVC?
 
Mag ik schrijven wat een gezever over uitzetting van materialen die 1 meter lang zijn. Krijgen te maken met een verschil in temperatuur van + 10 tot + 32 graden. De treden worden gemiddeld aangebracht bij rond om 15 graden.
Gewoon netjes zagen en kit vergeten.
 
Het uitzetten van het laminaat zal inderdaad verwaarloosbaar zijn, maar je loopt naar mijn mening wel risico op kraken als je het er retestrak inlegt. Dat vanwege de bewegingen in/van de trap zelf; je wilt voorkomen dat het laminaat tegen de wangen van de trap gaat klemmen/schuren. Dan is een millimeter aan alle kanten al snel voldoende.

Ik weet niet of @Pbouthoorn ook van plan is de stootborden te doen, maar daar is dat nog belangrijker. Bij mijn trap van de begane grond naar de eerste verdieping zijn die te strak gezet, waardoor je door het hele huis gekraak hoort wanneer iemand die trap gebruikt.
 
Goed punt. Ik was bij de instructies van een bepaald type trapprofiel ook al tegengekomen dat het verstandig is om aan beide zijden 1mm open te laten tegen het kraken. En ja, we gaan de stootborden ook bekleden (daar zit de meest hardnekkige lijm). Bedankt dus voor de tip!

Hoe bevallen die PVC profielen? Zijn ze een beetje slijtvast? En ik neem aan dat ze gelijmd zijn: blijft dat goed zitten onder deze belasting?

En voor wie dit topic later tegenkomt, nog een tip over de nietjes: niet verwijderen, maar eenvoudigweg een "kopje kleiner maken" met een multitool.
 
Zoals ik al zei ben ik er geen fan van omdat ze nogal zeer doen aan de voeten, maar in principe ziet het er nog prima uit - al heb ik natuurlijk geen idee hoe lang het er al op zit aangezien ik er pas een paar maanden woon.

Het lijkt vast te zijn gezet met dotjes montagekit, en is dus wel relatief makkelijk los te trekken. Vermoedelijk heb je met wat meer contactoppervlak best een stevig geheel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu