Trapkast deur met lattenwand

William95

  • #1
Hee allemaal,

Ik heb een huis gekocht en op de begane grond waar de trap begint zit om de trap een muur. Ik heb hier een opening gemaakt want ik zou graag de ruimte onder de trap willen gebruiken als een trapkast. Nu wil ik hier op maat een deur in maken, die gelijk valt met de muur. Vervolgens wil ik de muur bekleden met een lattenwand en de deur ook, hierdoor “lijkt” het alsof er op het eerste gezicht geen deur zit. Ik heb een bijlage toegevoegd ter verduidelijking.
Mijn vraag is:
1. van welk materiaal zou ik de deur maken? Het liefste wil je niet dat hij te zwaar wordt, wel sterk is en niet krom gaat trekken. Ik dacht zelf aan triplex of multiplex?
2. Welke schanieren gebruik je als je wilt dat de deur in dicht stand gelijk is met de muur en in open stand niet over de muur heen gaat maar een nette hoek maakt voor de lattenwand? Ik dacht aan de schanieren net als bij een keukenkastje?

0B5E0744-60A0-4E06-A1AF-CB63F80BF2D4.jpeg 6FBA0D21-506C-4BCE-9859-4DB7F424446C.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Leuk idee!
18mm multiplex als basis is wel het minimum. Wel een kans op kromtrekken. Om deze zo klein mogelijk te houden de beide kanten van deze plaat op dezelfde manier schilderen. Daarna pas de latten erop.

Er zijn vast keukenkastscharnieren die zover naar voren komen, ik ken ze zelf echter niet. Je kan op zoek gaan op internet. Wordt wel wat gepuzzel aan de sluitkant, want daar zal e.e.a. flink afgeschuind moeten worden om de draai te maken.

Als je de horizontale lijn boven de deur over de hele breedte doet (al dan niet verspringend) dan valt de deur optisch helemaal weg.
 

William95

  • #3
@IJkenhout Ik zat te denken om een meubelplaat te gebruiken in plaats van multiplex. Dit voor het kromtrekken en ook de prijs.
Keukenkast schanieren zullen niet lukken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Meubelplaat kan ook.

Met de scharnieren kan ik je niet echt helpen. Dan zou ik moeten gaan googelen, en dat kan je zelf ook :wink:
Het aantal scharnieren hangt af van het gewicht van de deur.
 

Klushandig

  • #5
Zou ook Multiplex doen in verband met het gewicht en de eenvoud. Twee simpele piano- of kogelschanieren zouden vervolgens voldoende moeten zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Dit werkt natuurlijk alleen maar als de deur (net als op jouw plaatje) naar binnen draait, dus de kast in.

Als de deur de kamer in draait heb je speciale kantelaaf scharnieren nodig, welke uisteken. Daarmee zijn ze niet meer onzichtbaar...

 

William95

  • #7
@Walker ik heb nu een staaltje weten te bemachtigen van de latten wand en schanieren zoals een pianoschanier of kogelschanier waarbij de cilinder tussen de latten komt door het vilt heen zou moeten lukken.
 

William95

  • #8
@Walker Bij nader inzien is piano niet goed genoeg om afstand te overbruggen. Of het gaat een kogelschanier worden of die je zojuist aanbeveelde :)
 

Klushandig

  • #9
Oke, ja dat moet je even afmeten natuurlijk. Je kan natuurlijk ook kijken naar de standaard deur scharnieren; inboorpaumelle.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Is het de bedoeling om de scharnieren niet in het zicht te maken? Dan heb je echt andere scharnieren nodig. Inboorpaumelles werken net zo slecht als pianoscharnieren. Je kan ook zelf iets fabriceren als je geen scharnieren kunt vinden. Zo heb ik zelf eens een soort treindeurscharnier gemaakt om alle bevestigingsmiddelen uit het zicht te houden zowel bij gesloten als open deur.

Maar ik verwacht dat er wel een keukenkastscharnier te vinden is hiervoor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu