Traphek deels verwijderen

Annerieke

  • #1
Ik ben bezig met het verven van de trap. Het is een open trap. Er zijn veel spijlen en dergelijke zichtbaar. Nu heb ik bedacht dat het mooier is als een deel van het traphek zou worden weggehaald. Ik weet alleen niet of dit een dusdanig negatief effect heeft op de stevigheid van de trap dat dit is af te raden. Ik zou graag de spijlen die schuin naar boven gaan, de leuning daarboven en een deel van de paal naast de spijlen, weghalen.



Wie kan hierover adviseren?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Voor de stevigheid maakt het niet uit en kan het gedeelte van de spil boven de boom weg, maar veilig is het niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Als er nu een deugdelijk hek zit van 85 cm hoog, voldoet het aan het bouwbesluit:

Een afscheiding als bedoeld in artikel 2.17, tweede of derde lid, heeft een hoogte van ten minste 0,85 m, gemeten vanaf de voorkant van de tredevlakken of vanaf de vloer van de hellingbaan.

Artikel 2.17:

Een trap als bedoeld in artikel 2.27 heeft, voor zover een zijkant van een tredevlak meer dan 1 m hoger ligt dan een aansluitende vloer, het aansluitende terrein of het aansluitende water, aan die zijkant een niet beweegbare afscheiding.

Artikel 2.27: Voorziening bij hoogteverschil

Een hoogteverschil van meer dan 0,21 m tussen vloeren waarover een vluchtroute voert en tussen vloeren van verblijfsgebieden, verblijfsruimten, toiletruimten, badruimten, of voor bezoekers bestemde vloeren, vloeren van een verkeersroute die deze ruimten met elkaar verbindt of tussen een van die vloeren en het aansluitende terrein wordt overbrugd door een vaste trap of een vaste hellingbaan.
https://www.bouwbesluitonline.nl/
Hooguit kun je het traphek vervangen door een stevige wand, van vloer tot plafond.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu