Trapgat deksel houtkeuze + open/sluit ondersteuning

Peos

  • #1
Beste tipgever(s),

Ik heb een vaste trap naar mijn zolder waarbij het trapgat midden-voor uitkomt. Ik wil graag de volledige oppervlakte van de zolder kunnen gaan gebruiken. Gezien de wat onhandige en onveilige locatie van het trapgat wil ik graag een trapdeksel maken om e.e.a. veiliger te maken. De grootte van het trapgat is ongeveer (LxB) 180cm x 80cm.
De uitgangspunten voor het trapdeksel zijn:
1) Het moet een volwassen mens kunnen dragen van 100+kg;
2) Het moet eenvoudig te openen (tillen) zijn.

Voor punt 1 dacht ik in eerste instantie aan het gebruik van MDF. Ik las op internet echter dat het gewicht ten opzichte van andere houtsoorten, afhankelijk van de dichtheid, vrij hoog is. Het gaat er echter om dat ook de draagkracht voldoende is, maar ik kan tot op heden niets vinden over hoe je de draagkracht van houtsoorten kan berekenen.

Voor punt 2 geldt uiteraard dat het resultaat van punt 1 bepaalt of de deur nog te tillen is. Om dit te ondersteunen dacht ik aan het gebruik van gasdrukveren. Maar om dit goed te kunnen bepalen moet ik eerst punt 1 oplossen.

Heeft iemand een idee hoe ik dit het beste kan vaststellen? Of wellicht een alternatief idee?

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Peter
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waar had je de scharnieren gedacht. 80 of 180 zijde.
Ik heb een luik dat scharniert aan de 80 zijde. Aan het luik heb ik een koord bevestigt, katrollen aan de balken en een gewicht, zodoende hangt het luik in balans. Bij mij is het niet mandragend dus licht van gewicht, maar een sterker koord en meer gewicht dat moet het lukken.
 

Geus

  • #3
Als je dat luik zaagt uit een plaat 18mm dik underlayment, zou dat qua draagkracht wel moeten kunnen, denk ik. MDF zou niet het eerste zijn, waar ik aan denk. Ik ken ook zo'n systeem dat werkt met een contragewicht. Dat gewicht was simpel gemaakt door beton te storten in een stuk pvc hwa-buis. Even de weegschaal van je vrouw lenen en tussen het luik plaatsen en je weet hoe zwaar het gewicht moet zijn.
 

Key Keeper

  • #4
Goede dag
ik zou gaan voor 18mm multieplex deze versterken door een raamwerk van 80 80 en op de 180 verdelen in 60 cm dan kan er nog geluids isolatie tussen onderzijde afwerken met 6 of 9 mm mdf. omdat het trapgat in het midden zit zou ik voor 2 gasveren gaan een katrol kan ook maar zit dan boven in de weg.
moment dat de klep goed gewogen wordt gaat het altijd makkelijk open en dicht.
 

Peos

  • #5
Hallo,

Hartelijk dank voor jullie reacties! De katrol gaat inderdaad problemen opleveren, dus dat wordt het niet. Ik zat nog wel te denken aan een schuifdeuren systeem met vloerrails, maar dat wordt volgens mij ook onhandig met lopen.

Het idee van Key Keeper spreekt me erg aan, zeker omdat de dubbele laag isolatie mogelijk maakt. Ik kom dan op het volgende:

De oppervlakte van de deksel wordt 1.90 x 90 cm = 1,71m2 (geeft 5 cm overlap aan elke zijde.

Bovenplaat multiplex 18 mm 500-650 kg/m3 ca. 15-20 kg
Onderplaat MDF 9 mm 600-750 kg/m3 ca. 9-12 kg

Key Keeper, zou je me kunnen uitleggen hoe je het raamwerk precies bedoelt? Je zegt 80 80 en 180 verdelen in 60, betekent dit 2 latten langs de lengte en 3 latten over de breedte per 60? Welke houtsoort adviseer je hiervoor? Is het ook verstandig hier een kruisvorm te hanteren?

Wederom bedankt voor de reactie!
 

Geus

  • #6
2 latten in de lengte, 4 in de breedte, zo krijg je 3 vakken van +/- 60x80 cm en kan je goed met standaardmaat isolatie overweg. Kan je goedkope vuren balkjes voor gebruiken, maat afhankelijk van je isolatie. Kruiselings verstevigen is niet nodig, daar zorgen de platen wel voor. Zeker als je schroeft en lijmt, wordt dat een behoorlijk stijve plaat.
 

Key Keeper

  • #7
Goede dag
het antwoord is al gegeven door de geus.
precies zoals ik dit bedoelde dan kan je er gewoon op dansen.
veel plezier met de werkzaamheden.
je zou wel even kunnen kijken hoe je met de veren uitkomt misschien balkjes dichter bij elkaar dat ze mooi wegvallen dit gaat om +-30mm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu