Trap verven. Wat komt er bij kijken?

Yorr

  • #1
Beste klussers.

Ik ben niet de handigste, maar ik doe mijn best :D

Nu hebben wij hier wilde plannen om de trap (1 dichte en 1 open) van onder tot boven te strippen. Momenteel zit er zalm kleurig tapijt op en dat is niet naar onze smaak.

Ik heb een beetje voorzichtig het tapijt op de aller bovenste tree op zolder los getrokken om te bekijken hoe het er onder gesteld is. Ik heb al heel wat dooms verhalen gelezen op het internet maar ik moet zeggen dat het me tot nu toe mee viel. Er kwam een soort groen spons achtig materiaal onder vandaan wat vrij makkelijk van het hout te schrapen was. Dus, misschien heb ik mazzel.

Het strippen zal het probleem dus niet zo zijn. De vraag waar wij mee lopen is wat we daarna het beste kunnen en waarmee? Ik ben redelijk skeptisch dat dure merken beter zijn. Maar goedkoop is ook niet altijd een goede koop.

Verf je een trap meteen in 1 keer af of moet je een grond verf gebruiken.. en wat voor merken zijn het meest populair om te gebruiken?

in de gamma begin ik niet met deze vraag, want wat wil een 17 jarig knaapje mij dan gaan vertellen. Ik ben ook even van plan om bij een verf speciaal zaak langs te lopen..

Ik hoop dat jullie me een beetje in de juiste richting kunnen sturen! :D
alvast bedankt!

;)

Roy
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Misschien dat een 54 jaar oud ventje je van dienst kan zijn.

Dat groene sponsachtige achtige is de rug van de vloerbedekking die er nu op zit.

Als je die er volledig af hebt gehaald kun je de treden (en stootborden) en eventueel de trapbomen gaan ontvetten /reinigen en grondig schuren.

Daarna en watergedragen hechtprimer aanbrengen en afwerken met een polyuretan lak. Hiervan kun je 2 lagen aanbrengen. Bedenk dat hoe hoger de glans, des te gladder de treden worden.

In de praktijk is het raadzaam de trapleuningen af te werken met een alkydharslak ( die ook over een watergedragen hechtprimer heen kan ) dit ivm huidvet wat snel aanslaat op de leuningen.
 

Yorr

  • #3
Beste Kees,

hartelijk dank voor je reactie. Daar kan ik weer op verder borduren.
Gister avond heb ik nog even wat rond zitten snuffelen op internet. ***** Coatings is een specialist die bij mij om de hoek zit. Ik ben zo in hun webshop op deze verf gestuit.

Om eerlijk te zijn valt het me enorm mee.. 80 euro is natuurlijk best geld, maar daar kan ik wel een heleboel vierkante meters mee doen. Ik weet niet wat ik me moet voorstellen wat thixotrope moet betekenen.

Op de website van **** staat verder niet vermeld dat er een grondverf nodig is. Maar jij hebt het over een water gedragen hecht primer. Is er nog een bepaald merk die je mij dan kan adviseren Kees?

Merk, link en bedrijfsnamen verwijderd, mod.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Die specialist bij je om de hoek kan een een goede combinatie adviseren.

De hechtprimer zou ik wel gebruiken als het oude trappen zijn die mogelijk met lijnolieverf zijn behandeld.
 

Yorr

  • #5
Het huis is 16 jaar oud. En ik heb een sterk vermoeden dat er meteen tapijt overheen gegaan is wat ik er nu af wil trekken. Het hout ziet er nog zo gaaf en netjes uit.. (lijkt wel vurenhout, zo licht)

Ik loop daar wel even langs Kees, bedankt voor de genomen moeite me te helpen ;)
 

Beau ter Ham

  • #6
Denk ook ivm de veiligheid aan anti-slip. Je kan rubberen strips infrezen of aluminium profielen plakken. Maar een glanzend geverfde trap kan erg glad zijn en ik spreek uit ervaring, voor de strips zaten ben ik twee keer de hele trap afgestuiterd.
 

Yorr

  • #7
Beste beau,
we gaan halve maandjes gebruiken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu