Trap met loper verven: loper verwijderen?

Doehetzelfzelfofniedan!

  • #1
Beste klussers,
Wij hebben twee trappen met loper. Nu zijn deze aan een nieuwe laklaag toe. Maar we willen natuurlijk geen verf op de loper. Is het wijs om de loper tijdelijk te verwijderen, met het risico dat wij, amateurs, hem niet meer goed teruggeplaatst krijgen? Hoe pak je dat aan?

image.jpg image.jpg
 

De Bob

  • #2
U moet ontvetten/schuren/schilderen, dat gaat niet lukken met de loper erop,
Er komen altijd wel wat spatjes op.
Dus even verwijderen is verstandig.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Doehetzelfzelfofniedan!

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Probeer het gewoon even uit op de bovenste of onderste treden of die gemakkelijk te verwijderen zijn.lijkt mij geen onoverkomelijke zaak.
Wel even markeren waar de loper nu ligt met een plakbandje aan de onderkant.
 
  • Like
Waarderingen: Doehetzelfzelfofniedan!

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Het ligt er ook aan hoe de loper op de trap bevestigd is. Als deze op de traditionele manier met de roedes vastligt, dan is het een kwestie van de roedes uit de ogen schuiven. Je kunt de loper dan zo van de trap afpakken.

Terugleggen gaat in dat geval eenvoudig. Ter plaatse van de bocht in de trap is de loper ingenaaid, dus dat is ook een kwestie van terugleggen en roedes op zijn plek schuiven.

Wat ook wel eens gebeurd, is dat de loper wordt vastgeplakt op de trap. De roedes zijn dan enkel voor de sier. Ter plekke van de bocht is de loper dan niet ingenaaid, maar doorgesneden. Achter de roede zit dan een naad. In dit geval wordt het lastig om de loper te verwijderen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Doehetzelfzelfofniedan!

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Bij schilderwerk ben ik altijd voorstander van dingen verwijderen en niet afplakken. Dus schakelmateriaal, deur- of raambeslag, en ook de traplopen verwijderen indien mogelijk.

Als hij zonder slopen los kan, zou ik me over het terugmonteren geen zorgen maken.

Maak van de bevestiging even een fotootje voor als u over 2 weken de loper weer kunt terugleggen (na doorharden van de lak). Scheelt als je pech hebt een heleboel gepiel. En meet even op waar de loper over de treden licht.
 
  • Like
Waarderingen: Doehetzelfzelfofniedan!

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Als de loper los ligt, is de kans groot dat er bij de bovenste en onderste roede een omslag is gemaakt waar de roede doorheen is gestoken. De loper kan er dan maar op een manier op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu