Trap maken in beperkte ruimte, advies balans optrede aantrede gewenst

Egbert Brug

  • #1
Beste klussers, ik zit met twee vragen over een nog te maken trap, in een beperkte ruimte. Wij hebben momenteel een steile trap in de keuken. Deze trap is rechtdoor, 12 treden, totale trede 18cm (10 aantrede + 8 neus), een optrede van 19 en een luikje met contragewicht bovenin. Zoals je wellicht begrijpt, is dit verre van een comfortabele trap, welke ook nog eens op een voor ons onlogische plek zit.

Wij willen daarom een nieuwe trap maken in de hal (zie schets hieronder) De beschikbare ruimte die ik heb is 83cm x 222cm (hoogte 248cm). Voor zover ik kan berekenen kom ik niet op een 'ideale' trap uit qua aantrede/optrede. Maar we gaan in ieder geval een flink stuk vooruit op de huidige situatie. Ik heb hier twee vragen over waar jullie mij wellicht bij kunnen helpen:

1 Welke optrede/aantrede verhouding adviseren jullie als jullie uit deze drie opties kunnen kiezen? Willen natuurlijk een zo groot mogelijke aantrede, maar niet een te hoge optrede (ik ben bekend met de advies maten uit bouwbesluit).

Optrede 13 x 19,1 cm = Aantrede 12 x 15,77
Optrede 12 x 20,7 = Aantrede 11 x 17,75
Optrede 11 x 22,54 = Aantrede 10 x 20,3


2 Als jullie de schets zo zien, hebben jullie dan nog andere ideeën over de vormgeving van de trap? Ik heb nu een trap met onderkwart, maar dat is niet in steen gegoten. De wc willen we wel graag in de hal (maken), maar hoeft niet beslist op de plek waar ik hem nu getekend heb.

Ieder ander advies is welkom!

schets-hal-trap.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een kwart in de trap zorg ervoor dat de trap minder lang wordt. Dus als de ruimte beperkt is, kan een onder- en/of bovenkwart winst opleveren. Het maakt de trap wel een stuk lastiger te maken. Ga je hem zelf maken?

12 of 13 treden lijkt me het prima. 11 zeker niet doen, die optrede is te groot. Stop een rolmaat in je jaszak en check op een paar plekken welke trap(maten) je fijn vind lopen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Een klassieke trapformule die men vaak gebruikt, is namelijk: 2 x optrede + aantrede = 63 cm. Omdat de grootte van de aantrede het grootste effect heeft op ongevallen, gelden hiervoor enkele minima: privaat: 22 cm (24,5 cm) semi-publiek: 25 cm (27 cm).
En via Joost de Vree:

Een trap is een uit treden bestaand constructie-onderdeel om naar boven of beneden te gaan, meestal in een gebouw.
De hoogte tussen twee treden heet optrede, de diepte van een trede heet aantrede. Een goed beloopbare trap voldoet aan de formule: (2 * optrede) + (1 * aantrede) = 590 mm. Hierbij is de 590 de zogenoemde stapmodulus: de lengte van een "stap" op de trap, dus ongeveer 60 cm.

Bij een kleine optrede hoort een grote aantrede. Soms wordt gesteld dat de som 570 tot 630 mm moet zijn, afhankelijk van de situatie. Een luie trap is een trap met een (relatief) grote aantrede en kleine optrede. Vroeger waren trappen regelmatig veel te steil, maar een te luie trap loopt ook niet prettig.
De tweede formule voor trappen was: optrede + aantrede = 380 tot 400 mm, maar waarschijnlijk is die bovenwaarde nu ca. 425 mm (langere mensen nemen grotere stappen).
Daarmee vallen al jouw gekozen oplossingen al af. Ik zou ook de optrede niet te groot maken, dus voor minimaal 12 treden gaan en dus een bovenkwart toevoegen.
 

Hharbers

  • #4
Huidige bouwbesluit stelt hele ander eisen aan trappen als vroeger. Wil je in de beprekte ruimte van oudere huizen en nieuwe trap plaatsen kom je vak niet uit met huidige normen voor op en aantrede.
Ik heb huis uit jaren 60 en voor huidige begrippen is onze trap best wel stijl maar als je er eenmaal aan gewend bent loopt deze prima op en af.

Ga eens kijken in een ouder huis en ren trap paar keer op en af en meet zoals walker zegt eens op hoe dit trap verhouding is
 

Egbert Brug

  • #5
@IJkenhout Wil hem inderdaad zelf maken. Onderkwart maakt het inderdaad iets lastiger en is ook nieuw voor mij. Wil het gaan opbouwen uit een frame/regelwerk en vanaf daar de bomen van het rechte stuk naar boven. Tip van andere trappen bekijken en meten is een goeie, dank.

@Walker Ja, ik weet dat het inderdaad lastig (eigenlijk onmogelijk) om met dit idee aan advies Joost de Vree en bouwbesluit te voldoen. Minimaal 12 treden ga ik doen. Bovenkwart is lastig i.v.m. waar ik uit moet komen en wil starten met de trap, maar onderkwart komt er wel in (hoogst waarschijnlijk).

@Hharbers Ja klopt, hier ook een ruim 100 jaar oud huis. Trap die er nu in zit, voldoet ook bij lange na niet. Maar wat je zegt, het went. Tip van andere trappen meten ga ik zeker doen.

Dank allen voor de adviezen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik heb in 2012 zelf een trap gemaakt, met oa. een bovenkwart. Ik had hem zeer gedetailleerd uitgetekend op de computer waardoor het maken zeer soepel ging. Het tekenen duurde langer dan het maken en in elkaar zetten :wink:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
ik zou voor 11 gaan die loopt vooral omlaag een stuk prettiger de optrede is dan iets hoger dan maar dat is minder vervelend dan een te kleine aantrede
 

Egbert Brug

  • #8
@IJkenhout ja precies, hier ook al vele schetsen verder. Op de computer tekenen is voor mij wat lastiger. Uiteindelijk is het gewoon een puzzel, met name die verhouding, aantrede/optrede en dan ook nog zoveel mogelijk/genoeg ruimte onder de trap overhouden voor de wc.

Alles bij elkaar zijn we al een heel eind. Eerst was het de vraag of er überhaupt een (redelijk beloopbare) trap in de beschikbare ruimte zou passen. Inmiddels zijn we (mede door jullie hulp) er wel van overtuigd dat dit moet lukken.

We hebben inmiddels ook andere trappen nader bestudeerd. De trap van mijn ouders en schoonouders hebben een een aantrede van 17,5cm en 16,5cm, beide een optrede van 21. Ik moet eerlijk zeggen dat die beide prima lopen voor mij. Komt ook omdat we hier nu natuurlijk een trap van niks gewend zijn met 10 aantrede (8cm neus, 19 optrede en 50cm breed), en daarnaast heb ik vroeger ruim 20 jaar iedere dag kunnen 'wennen' aan de trap van mijn ouders.

@Boertje125 Ik snap wat je bedoeld. Die aantrede is met name omlaag het relevantst. Omhoog kun je je tenen nog wel voor een deel kwijt onder de neus van de volgende trede, maar omlaag gaat dat met je hak vanzelfsprekend niet. Nadeel van die 11 treden is dat ik die 22,54 optrede nog nergens ben tegengekomen en dus nog niet heb kunnen testen. Maar wellicht komt dat nog, we hebben nog even voordat we definitief de knoop door moeten hakken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
het e.e.a. hangt uiteraadt ook samen met je lengte en schoenmaat.
12 optreden en een aantrede van net geen 18 cm is voor jouw mischien wel prettig
maar kijk vooral omlaag er zijn genoeg mensen die omhoog 2 trede tegelijk pakken op de huidige moderne trappen trappen
maar omlaag doet vrijwel niemand dat
 

Egbert Brug

  • #10
Voor de volledigheid:

Uiteindelijk is het een optrede van 20,7 geworden en een aantrede van 19,5. Om deze maten te 'halen' hebben we, ten opzichte van het oorspronkelijke idee, voor het kwart een trede toegevoegd en in het kwart een extra hoektrede.

De hoektreden vond ik lastig te berekenen en heb ze uiteindelijk bepaald door meerdere varianten uit te tekenen op een stuk underlayment. Zo kwam ik erachter dat in verhouding tot de treden op het rechte stuk (optrede 20,7 en aantrede 19,5) drie treden erg ruim waren en vier prima paste.

Beste tip die ik hier heb gehad is andere trappen belopen. In mijn geval in oude huizen met relatief steile trappen. Zo kwam ik erachter dat maar heel weinig trappen voldoen aan het bouwbesluit qua op- en aantrede.

Voor mij persoonlijk (1.88m en schoenmaat 45) is een optrede van 21cm meer dan prima. De aantrede red ik mij ook prima mee, al zou je, als je de ruimte hebt, kunnen overwegen om hier ook richting de 21 (of meer) te gaan, zodat de trap naar beneden toe net wat soepelder loopt.

Allen dank voor de adviezen!

hal-trap-2.jpg
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout en Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Bedankt voor de terugkoppeling.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu