Trap los van muur en losse treden

T. van Dijk

 • #1
Naar de zolderverdieping heb ik een vaste open trap. Die trap is gemaakt van vuren of grenen. De trap draait 180 graden. Omdat een paar van de onderste treden kraakten heb ik een tijdje geleden wigjes met houtlijm aangebracht aan de kant waar het kraakte, de spilzijde.

Nu, inmiddels een jaar of twee later, kraken de treden opnieuw en ben ik eens wat verder gaan kijken.
Nu heb ik het volgende ontdekt:
 • Tussen muur en trap heeft het onderste deel van de trap speling.
  Als iemand over de trap loopt beweegt het hele onderste gedeelte van de trap, ten opzichte van de muur, ongeveer een halve centimeter naar beneden.
  Als ik van onder tegen een traptrede duw, dan kan ik de hele trap, aan de muurzijde, ongeveer een halve centimeter omhoog duwen.
  Het houten bord van de trap dat tegen de muur zit, is dus los van de muur.
  Een paar treden zit niet goed in de spil. In die treden zit een dikke spijker, door de spil in de trede.
  Daar waar de trap op de betonnen vloer staat is het beton weg.Ultiem doel is uiteraard om het kraken op te lossen, maar ik denk dat ik eerst de constructie moet verbeteren.

Heeft iemand een idee hoe ik dit constructief weer in orde moet maken?

Groetjes,

Thomas.

PS. Ik zal vanavond nog een paar foto's plaatsen.[/img]
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Sjaan Smit

  • #2
  Weet niet hoe handig je bent maar klinkt niet als een huis tuin en keuken klusje....Zou er iemand naar laten kijken...
   

  T. van Dijk

  • #3
  Ik denk dat ik best wel handig ben. Ik klus vaak en meestal met het gewenste resultaat.
  Mijn motto is: "probeer het eerst zelf. Lukt het niet, dan kun je altijd nog een professional vragen."

  Met dat motto heb ik al veel klussen gedaan. Niet alleen in huis maar ook bijvoorbeeld aan mijn auto en aan onze wasmachine.
  En nog steeds geen professional nodig gehad....

  En nu eindelijk de foto's.   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Als eerste zou ik zorgen, dat de trap goed ondersteund wordt op de vloer door het gat op te vullen.
  Kijk ook even naar de spil van de trap, of die goed vast staat.
  Als dat niet zo is, dan kan de trap inderdaad verzakken, als je er op loopt.

  De zijkant van de trap, zou je vast kunnen zetten in de muur, door gebruik te maken van kozijn pluggen.
  En die op enkele plaatsen hiermee vastzetten aan de muur.
   

  StefanD

  • #5
  Ik zou eerst proberen om de trap zelf weer goed in elkaar te krijgen.

  Je zou de spijkers door de spil kunnen vervangen door flinke houtdraadbouten. Zorg er daarbij wel voor dat je ook het gat in de trede voorboort, om te voorkomen dat de trede splijt. Voor extra stevigheid kun je de spleet die je nu ziet eerst vullen met montagekit.

  Daarna moet je zorgen dat de treden aan de buitenkant van de trap weer goed vastzitten aan de trapboom (de plank aan de buitenzijde die tegen de muur zit.)

  Tot slot kun je de trapboom weer goed aan de muur vastzetten met kozijnpluggen. Als er ruimte tussen de muur en de trapboom zit, dan moet je die eerst opvullen met een plankje om te zorgen dat je de trap niet uit zijn verband trekt.
   

  T. van Dijk

  • #6
  De spil staat als een huyis, daar zit geen beweging in.
  Ik weet niet zeker of, in de huidige situatie, verankeren aan de muur verstandig is. Ik heb twee bedenkingen. Er zit ruimte tussen muur en trap, zoveel dat de trap ten opzichte van de muur ongeveer 1 centimeter omhoog en omlaag kan bewegen. Bovendien ziten sommige treden nu al bijna niet meer in de spil. Het lijkt alsof de trap in de breedte uit elkaar getrokken is.
  Verankering aan de muur in de huidige situatie zou, naar mijn idee, de traptreden verder uit de spil trekken.

  Zou het vullen van de ruimte tussen trap en muur met purschuim voldoende stevigheid(tegendruk) geven om verder uit elkaar trekken van de trap te voorkomen?
  Na het uitharden van het purschuim kan ik alsnog stevige pluggen plaatsen.

  Hoewel.... De muur waar het onderste deel van de trap aan vast zou moeten zitten is gemaakt van een soort hele grove holle grind-beton blokken. Aan de andere kant van die muur zit de badkamer. Ik heb daar een wandje van gasbetonblokken voor die muur gezet. Dat wandje heb ik met veerankers vastgezet aan de betreffende muur. Bij het boren van de gaten voor de pluggen voor de veerankers ontstonden soms hele grote gaten doordat het grind gewoon afbrokkelde.

  Ik vermoed daarom ook dat de originele pluggen/schroeven waarmee de trap aan de muur vast moet zitten, los zijn gaan zitten door de slechte kwaliteit van de muur.
   

  T. van Dijk

  • #7
  @ Stefan D:

  Wij waren tegelijkertijd aan het typen.
  Jij geeft antwoord op een paar van mijn vragen. Bijvoorbeeld de ruimte vullen met een stuk plaatmateriaal.
  Voor het vastzetten van de treden aan de spil zat ik te denken aan het boren van een gat van 2 cm., door de spil in de trede, en dit gat te vullen met rondhout van 2 cm. en polyurethaanlijm(constructielijm of bruislijm)

  Is er een reden om dit juist wel of niet te doen.?
  Of is er een reden om juist wel of niet een houtdraadbout te gebruiken?
   

  StefanD

  • #8
  Met een bout kun je de trede strak in de spil trekken en weet je ook zeker dat hij niet weer los komt. Bovendien verzwak je de trede minder met een gat van 6mm dan met een gat van 20 mm.
   

  Bouwknots

  • #9
  Dat zal geen makkelijk karweitje worden. Eerst zul je de spijkers moeten verwijderen want deze zullen bij het opnieuw aantrekken van de tree in de spil als obstakel fungeren. Ik bedoel dan echt de spijkers van alle treden aan de spilzijde. Dan zul je er voor moeten zorgen dat de treden weer goed in de spil komen en dan pas kun je ze opnieuw vastzetten met bij voorkeur een schroef van 80x4.0 Ik denk dat een bout te dik is, het hout zal gaan splijten.

  Dat de trapboom los komt van de muur komt door het werken van het hout. Vroeger werden de trapbomen uit één stuk gemaakt en werden de trappen met de hartzijde tegen de muur geplaatst (dat is nog steeds zo). Omdat de planken dosse gezaagd worden heb je een behoorlijke breedte en daardoor trekt het over die breedte dan ook behoorlijk krom. Als de trapboom niet met de hartzijde tegen de muur geplaatst zouden worden zouden de treden op den duur uit hun nesten komen.

  Ik denk persoonlijk dat deze klus zeer moeilijk te doen is


  Bomen gezaagd in delen, zaagwijze; dosse  Het werken van hout met verschillende zaagwijzen (D is dosse)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu