Traditioneel rieten dak van binnenuit isoleren

Nyn78

  • #1
Het rieten dak van mijn huis is twee jaar geleden door de vorige bewoners opnieuw gedekt. 40 jaar daarvoor ook, en ook meteen isolatiemateriaal aangebracht (glaswol dekens). De opbouw van binnenuit op de meeste plekken is: schrootjes, isolatiedekens met aan binnenzijde soort papier, asbest dakbeschot, soort hardboard plaat, riet. De dekens sluiten niet overal mooi aan, zijn gescheurd, of hangen. Het tocht erg veel op de bovenverdieping als het waait, bij het dak en daar waar de isolatie zit. Dus het doet eigenlijk niet zoveel denk ik....
De komende jaren wil ik de isolatie vervangen, daar waar ik er bij kan, want ik ga niet overal de schroten weghalen. En ook niet het asbest dakbeschot... (moet van buitenaf).

Ik lees overal dat ik een dampwerende folie moet gebruiken aan de binnenzijde van nieuw isolatiemateriaal en heel goed aftapen. Dat laatste lijkt me onmogelijk, omdat ik niet overal precies bij kan. Mijn gedachte is om dan juist dampopen folie te gebruiken, omdat riet ook een dampopen materiaal is en vooral zijn vocht kwijt moet. Als ik dampwerend niet goed gebruik, krijg ik vochtophoping op plekken waar het niet moet....

Ik wil graag ecologische materialen gebruiken als houtvezelplaat, isovlas of matisse (vermalen katoen dekens).

Wat is wijsheid? Dampwerend of dampopen? Of kan ik beter alle aftimmering isoleren (schrootjeswanden/grote knieschotten/bergingsvakken) naar de vertrekken toe en ook de plafonds?

Ik ben benieuwd!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Het riet is wel dampopen, maar de laag asbest dakbeschot niet. Van de warme naar de koude zijde moet het steeds dampopener worden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
En riet behoort aan de onderzijde te ventileren, anders wordt de levensduur behoorlijk verkort.
Binnenzijde vv dampwerende folie.
Geen ervaring met de voorgestelde isolatiematerialen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou mijn gedachte even uitschakelen. De problematiek van het dauwpunt is behoorlijk ingewikkeld. Je zit er behoorlijk naast.
Hoe dik is de laag glaswol?
Riet is dampopen maar die asbestplaat en die hardboardplaat hebben hun Mu waarde. Wat ik kan vinden van asbest dat deze een waarde van 15/35 heeft en hardboard een getal van 1 en dat lijkt mij niet juist. Mocht je de Mu waarde van hardboard tegenkomen, graag. Wat opvalt dat het dak tocht ondanks twee lagen plaat materiaal, dus weinig naden waar wind doorheen kan waaien. Is het hele dak over alle dakvlakken het zelfde gemaakt. Hardboard en asbest op elkaar klopt dit wel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu