Dak met riet al isolatie extra isoleren

Tilbo

  • #1
Ik heb zolder op een huis uit de 18e eeuw met een schuin dak (oppervlakte per kant ongeveer 30m2). Vanaf de buitenkant gezien liggen er pannen en daarna een dakbeschot en vervolgens riet als isolatie. Het dak heeft één klein dakraampje en één schoorsteendoorvoer.

De vorige bewoner heeft voor het zicht kunststof schrootjes tegen het riet (centimeter ertussen) gemonteerd. Het riet wordt zo te voelen voldoende geventileerd onder de pannen door. Ik wil de zolder gaan gebruiken als extra kamer en wil dus het dak goed isoleren.

Het zit dus van buiten af gezien als volgt in elkaar: pannen - Panlatjes - Rieten dakbeschot op latjes - plastic schrootjes - horizontale gording. Tussen pannen en rieten dakbeschot zit geen folie.

Ik wilde het als volgt doen. Ik laat de plastic schrootjes zitten (scheelt een hoop sloopwerk), op een paar plekken haal ik ze wel wel of breng ventilatiegaten aan ivm ventilatie van glaswol. Tussen de horizontale gordingen monteer ik een houten regelwerk van 44x44mm. Tussen de regels monteer ik glaswol door de flens van de glaswol vast te nieten op de regels. De glaswol komt dus met de glaswolzijde op de plastic schrootjes (eventueel met ruimte tussen glaswol en schrootje ivm ventilatie). De glaswol is aan de binnen (warme) zijde al voorzien van een dampdichte folie. Alle naden en kieren tape ik aan de binnenzijde af met tape. Vervolgens werk ik het af met gipskartonplaten.

Is dit een goede aanpak of heeft iemand opmerkingen hierover?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou de plastic schrootjes verwijderen. Ik zou ook geen ventilatie ruimtes maken. En verder veel info via zoeken en zie de post Weer een isolatie vraag.
Over de damrem is hier ook veel te vinden want dat is de sleutel.
 

Tilbo

  • #3
Ik zal de post lezen en nalezen over damprem. Waarom zou jij de schrootjes verwijderen? Ik vind het wel een handige extra laag.

Alternatief voor glaswol is dat ik PIR-platen tegen de schrootjes monteer, daar bovenop een regelwerk met dampremmende folie en daarboven weer gipsplaten. Volgens mij werken PIR-platen makkelijker, maar zijn ze wel een stuk duurder per m/2.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zou ik zeker doen en niet alleen die post. Er is hier zoveel info te vinden dat je zo aan de slag had kunnen gaan. :lol:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Belangrijk is dat je goed blijft ventileren tussen de rieten kap en de isolatie. Dit ivm de levensduur van het riet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hoe bedoel je dat precies. Dit is een rieten kap.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Als de onderconstructie niet volledig dampdicht is, wordt de levensduur van het riet bekort. Bij na isoleren is het vrij lastig om deze 100 % dampdicht te krijgen, maar het kan wel. Eea is afhankelijk hoe de kap is opgebouwd, aansluitingen met tussen etc.
 

Tilbo

  • #8
Bij ons is de situatie nu als volgt van buiten naar binnen:

1 pannendak
2 panlatten
3 riet (als isolatie)
4 dakbeschot en gordingen
5 plastic schrootjes tussen gordingen
(6 isolatie met dampdichte laag)
(7 afwerking met gipsplaten)

Het riet kan goed ventileren want tussen pannendak en riet komt meer dan voldoende frisse lucht binnen. Dat is ook één van de redenen om te isoleren, de frisse lucht is me iets te fris op de zolder... De zolder is overigens niet bedoeld als slaapkamer maar wordt gebruikt als hobbyruimte en opslag.

Nu heb ik een proefstuk gemaakt met metalen profielen op/tussen de gordingen en daar tussen 6 cm glaswol (meer was vanwege beperkte diepte van gordingen niet mogelijk). Zit prima vast en is makkelijk af te werken. Waar ik nog over twijfel is of ik op de profielen als afwerking gipsplaten monteer óf dat ik een extra laag isolatie aanbreng dmv gipsplaten met daarop isolatiemateriaal verlijmd.

Als ik de gipsplaten zonder extra isolatie monteer (12,5mm) houd ik de gordingen mooi in het zicht; als ik gipsplaten met opgelijmde isolatie monteer zit je als snel op een dikte van 30mm waardoor de aansluiting op de gordingen niet mooi is.

nb in beide gevallen zorg ik voor een dampdichte laag aan de warme zijde.

Any thoughts?
 

Tilbo

  • #9
Iemand een idee?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu