Touw gebroken zonwering boven mijn serre

Wakker

 • #1
Van mijn zonwering boven mijn serre is een van de touwtjes afgebroken en geheel uit de onderbalk getrokken.
Na het openen van de onderbalk is mij niet duidelijk hoe het allemaal gemonteerd zat er liggen 2 veren 2 katrollen en 1 dubbel katrol in heeft iemand misschien een schema?
 

Kluske

 • #2
Beide veren worden ieders aan de uiterste linkse en rechtse zijde van de voorlijst bevestigd.
De trekkoorden komen van links en rechts binnen,lopen over de dubbele katrol die in het midden gemonteerd zit en gaan terug naar de linkse en rechtse zijde alwaar de enkele katrollen ieders aan een veer bevestigd zitten.
Leg de trekkoorden over deze katrollen dusdanig dat de uiteinden van het koord naar het midden wijzen, leg in een van de koorden een lus zo dicht mogelijk bij een van de katrollen en trek de andere koord door deze lus.
Doe dit alles en ga nu het scherm gedeeltelijk sluiten hou in tussen het koord vast zodat alles op zijn plaats blijft, sluit het scherm tot dat het nog ongeveer 50 á 100 cm open staat.
Trek nu aan het koord en span de veren op deze manier aan totdat het doek redelijk recht hangt, knoop nu de uit einde aan de lus zodanig dat je het ook weer los kunt maken om eventueel nog een keer het doek strak te kunnen zetten..Laat nu het scherm helemaal open gaan en kijk of het doek strak genoeg hangt, indien dit niet het geval is herhaal het dan nog een keer tot dat het doek mooi recht en strak staat.
 

Waldy

Specialist Zonwering
 • #3
Het hangt een beetje van het systeem af, maar;

doorgaans lopen er 2 koorden; 1 links en 1 rechts langsdegeleiders.

boven in de kast zit een schijf waar het koord opgemonteerd zit en dan gaat dit via de zijkant naar beneden, over een katrol en dan terug naar boven en dan in de onderlijst van de zonwering.
In de voorlijst loopt het overkatrollen naar een veer en terug en wordt dan vast gemaakt.
De veerspanning hangt af van het type veer en aantalveren.

Vragen; wat is de breedte x hoogte maat
Hoeveel veren zitten er in de onderlijst, wat is de lengte in ontspannen toestand.
Welk type zonwering is dit(eventueel foto)
Je hebt hier speciaal koord voor nodig.
 

Wakker

 • #4
De maten zijn lengte 270 cm
breedte 405 cm
Totale lengte veer 35 cm
 

Kluske

 • #5
Spiraalveer word bij dit scherm bevestigd aan de zij kant van de voorlijst , hier is speciaal een oog aan gemaakt waar je de spiraalveer in kunt haken.
Verdere montage, zie mijn eerdere bericht.
 

Joachimo

 • #6
Laat ik eens mijn steentje bijdragen aan handige hulp en tips op het internet.
Ik heb zoveel al gevonden alleen bij dit onderwerp kwam ik nog net wat te kort.
Gisteren heb ik onze zonnewering weten te fixen en ik ben apetrots. Dus nog een reden om dit te delen.
Bij ons was het oude koord geknapt en er volkomen uit.
Ik naar de betere ijzerboer, die verkoopt dat spul a 20 cent de meter ipv 2 euro de meter op internet.
Ik kocht daar 2 x 14 meter, onze zonnewering valt 2,5 meter uit en is 5 meter breed.
Maar dan, hoe loopt de route van dit koord?
Ik zal het proberen uit te leggen.
De hoofdrol (heet dat ding zo? Ik bedoel dat ding met elektromotor er in en waar het doek op op-en af rolt) heeft aan de uiteinden links en rechts flensen zitten waar het koord tussen oprolt.
Rolt het doek af, dan rolt het koord op en vice versa. De opwindrichting van doek en het koord zijn dus tegengesteld. Let daar dus goed op.
Begin met het doek opgerold (dus voorlijst ingetrokken) met het aanbrengen van het nieuwe koord. Links en rechts. Even een extra slag om de hoofdrol voor meer grip heen en dan naar buiten via het gaatje in de flens en dan een knoop er in. Dan rol je het doek af, de voorlijst gaat naar voren en het nieuwe koord rolt op op de hoofdrol. Als de voorlijst helemaal naar voren is (en dus het doek helemaal uitgerold) dan gaat het koord via de langsgeleiders naar het omloopwiel aan de uiteinden van de langsgeleiders. Dan gaat het de voorlijst in. Als eerste naar het dubbele omloopwiel in het midden, dan naar het omloopwiel aan het uiteinde van de veer, dan weer naar het omloopwiel in het midden, dan weer naar het omloopwiel aan het uiteinde van de veer en dan naar de eindstop. Dit doe je dus links en rechts. Als alles zit en het koord loopt netjes, geen onnodige kruisingen oid, dan kan je de boel op spanning zetten door flink aan het koord te trekken en het dan in de einstop te duwen. Als het doek op en neer rolt staat het koord dus de hele tijd op spanning. Altijd. Hangt het doek te slap? dan meer spanning aanbrengen op het koord.
Het doek wordt uitgerold doordat de hoofdas het doek afrolt en tegelijk dus de voorlijst middels het koord naar buiten trekt. Als het doek oprolt trekt de elektromotor het doek gewoon in en de voorlijst volgt.

Tips:
-doe wat naaimachine olie in alle omloopwieltjes, dat vinden ze fijn :-)
-hou het nieuwe koord schoon, geen mos of gras er aan laten plakken bij installatie.
-werk met z’n tweeën dat scheelt enorm bij het in het midden houden van het omloopwiel in het midden van de voorlijst.
-steek niet de draadloze remote in je broekzak, je wilt niet net als ik op een superonhandig moment per ongeluk de hele boel in beweging zetten :-(

Nou, ik hoop dat iedereen er wat aan heeft.
groeten
Joachimo
 
 • Like
Waarderingen: nickname_123, Klusidee ralf en Marcodejonge

Miepentimo

 • #7
ik heb dus het zelfde probleem, het bedrijf waar ik het 2.5 jaar geleden kocht zegt dat ik geen garantie meer heb.
Wie kan dit probleem bij mij oplossing, natuurlijk tegen vergoeding.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #8
het bedrijf waar je het kocht kan het ongetwijfeld tegen betaling oplossen
 

Marcodejonge

 • #9
Joachimo schreef:
Laat ik eens mijn steentje bijdragen aan handige hulp en tips op het internet.
Ik heb zoveel al gevonden alleen bij dit onderwerp kwam ik nog net wat te kort.
Gisteren heb ik onze zonnewering weten te fixen en ik ben apetrots. Dus nog een reden om dit te delen.
Bovenstaande was voor mij erg nuttig! Nog een tip..vervang beide kanten tegelijk, bij mij brak de kant die ik niet had vervangen bij het testen van m’n nieuwe koord :roll:
Ik vraag me wel of ik het niet te strak heb gespannen, ik heb het maximaal gespannen, met de hand weliswaar. Ik heb het op spanning gebracht met het doek afgerold, is dat goed?
 

Joachimo

 • #10
@Marcodejonge, het lijkt me wel dat je n'm goed gespannen hebt zo. (ik deed precies hetzelfde) Doek werkt nog steeds prima.
 

nickname_123

 • #11
Top beschrijving zo doe ik het ook al jaren @Joachimo. Ik ben dit jaar ook weer aan de beurt. Ik heb tot nu toe een paar keer touw van de Action gebruikt dat houdt het prima 3 - 4 jaar uit, en ik vind het niet zo erg om er weer nieuw in te moeten spannen, voordeel je leert het klusje goed als het je het een keer of wat extra doet. Maar heel UV bestendig is het niet en wil dit jaar even wat betere dyneema kopen. Ik lees ijzerhandel, @Joachimo was dat ook dyneema touw? Ik zat ook al te denken aan een zeilwinkel. Weet iemand een goed adres? 2 euro pm kan ook, maar volgens mij hoeft het dat niet te kosten.

Dit jaar haal ik weer alle rails van het dak en maak ik het opnieuw schoon. Het is eigenlijk totaal niet ingewikkeld. Motor even eind begin aanslag doen opnieuw vind je hier een goede uitleg van:

 

robinpiso

 • #12
Omdat de motor stuk was van mijn zonwering, heb ik alles uit elkaar moeten halen om hem te repareren. Bij het opnieuw monteren van alles brak het touw. Nu heb ik nieuw touw gehaald, en volgens bovenstaande instructies gemonteerd. Echter: ik mis volgens mij een katrol of iets anders, waardoor de veer al helemaal uitgetrokken wordt voordat de zonwering helemaal uitgerold is. Zie foto. De zonwering zat bij het huis, dus ik weet niet welk merk of type het is.

Als de zonwering helemaal ingerold is, dan staat t touw op minimale spanning. Net genoeg spanning om het touw niet van rolgelijders te laten vallen. En als ik het dus uitrol, dan is het touw ‘op’ voordat het helemaal uitgerold is. Wat doe ik fout?

IMG_8267.jpeg IMG_8268.jpeg IMG_8269.jpeg IMG_8258.jpeg
 

nickname_123

 • #13
Welk touw heb je precies gehaald?

In mijn geval gaat het touw eerst naar een vrij lopende midden katrol, dan terug naar de eigen kant via een katrol aan een veer, om vervolgens helemaal aan de andere kant vastgeknoopt te worden op aardig wat voorspanning.

Maw, weet je zeker dat het touw zo goed loopt?

Jammer dat je geen foto hebt van de situatie vooraf. Kijk op onderdelen of je merknamen kunt vinden en zoek op foto's.

Zelf heb ik 2.8mm starterkoord koord voor buitenboord motoren gehaald. Katrol van 100m. UV bestendig, tegen schuren bestand, en rekvrij. Zodra het huidige eigenlijk niet geschikte touw weer knapt gaat dit erin.
 

robinpiso

 • #14
@nickname_123 ik weet zeker dat het touw zo liep toen ik het ging demonteren. Maar het kan zijn dat dit niet de juiste manier is haha. Omdat de vorige eigenaren er zelf mee hebben geprutst. Dus maw ik weet niet zeker of het zo hoort te lopen.

Het touw wat ik heb gehaald is:

Dit leek erg op wat erin zat.
 
 • Like
Waarderingen: nickname_123

nickname_123

 • #15
Ai ja lastig, ik ken alleen mijn eigen systeempje. Het lijkt wel goed te zitten, je hebt zo te zien niet veel meer opties. En het scherm ging ook helemaal uit.

Ik zie de draadeinden in en uit staan. Veren deze mee? Of zijn deze om te stellen?

Ik wil je wijzen op UV bestendigheid van het touw. Mogelijk is deze dat wel, maar let er op dat de zon het touw heel snel sloopt als het niet UV bestendig is, het gaat binnen 2 jaar rafelen en breekt. Nu je nog bezig bent kan je nog UV bestendig touw regelen indien nodig. Vraag het even voor de zekerheid bij de Hornbach het staat er niet bij op de site.
 

nickname_123

 • #16
Overigens, olie alle wieltjes meteen even. Ze kunnen behoorlijk gaan piepen.
 

robinpiso

 • #17
Zou het misschien kunnen zijn dat er touw in moet die een beetje rek/elasticiteit heeft? Zodat er extra lengte op het touw komt als het op spanning komt te staan, en daardoor de veer niet als tegen de zijkant komt voordat de lijst beneden is.

er zit nu een touw in met minimale rek.

ik begrijp overigens niet goed wat je bedoelt met de ‘draadeinden in en uit staan’.
 

nickname_123

 • #18
Denk het niet, dergelijk touw heeft geen rek zover ik weet. Maar controleer het oude touw, daar zou minimaal nog een klein beetje rek ik moeten zitten.

Draadeinden, zie foto 3 en 4.

Foto 3 zie ik geen draad. Op foto 4 ineens 2 draadeinden die naar buiten staan. Wat beweegt daar precies.

Met draad bedoel ik schroefdraad.
 
Laatst bewerkt:

robinpiso

 • #19
@nickname_123 oh dat zijn fotos van verschillende momenten. Eerst was het zoals foto 4, en toen kwam ik er achter dat ik met een inbus sleutel op het dingen tussen de veren kon draaien om zo het schroefdraad in de veren te draaien, waardoor de veren verder van de zijkant van de lijst komen. Precies wat ik wilde dus, om meer ruimte te creëren zodat het luik verder uit kan rollen zonder dat de veren tegen de zijkant komen.
 

nickname_123

 • #20
Zo stel je het geheel af. Hoe zit het nu dan? En hoe zat het? Want dat kan ik niet opmaken uit de foto's. Als de schroefdraad ver naar buiten staat, komt de veer eerder tegen de zijkant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu