Toilet vrij/bezet beslag verwijderen

Moon300

  • #1
Iemand enig idee hoe ik onderstaand vrij/bezet beslag verwijder?
Aan de onderzijde zit een inkeping in de roset (zie 2e foto). Daar heb ik een platte schroevendraaier en paperclip in gehad, maar zonder resultaat: krijg de stiftknop er niet af.

Ik wil het beslag verwijderen omdat de pal van het deurslot niet meer goed in de sleuf valt: de pal lijkt wel 'uitgerekt' en nu kan deze scheef schieten. (zie 1e foto)

Foto 1: Het probleem waarom ik het slot wil verwijderen (om te repareren)
Foto 2: Inkeping aan de onderkant.
Foto 3: Aan de andere toiletdeur zijde zit de inkeping een beetje links van de bovenkant van het roset (dus niet onderkant). In de badkamer zit de inkeping aan de bezet/vrij kant ook aan de onderkant. Aan de andere kant van de badkamerdeur is de inkeping versperd. Mijn vermoeden is dus dat er iets met de inkeping aan de vrij/bezet zijde moet gebeuren - maar wat?

Iemand een idee?
Groet!



 

Rob smeets

  • #2
Volgens mij moet er in de grendel zelf nog ergens een kleine inbus zitten. Deze grendel zal er eerst af moeten en dan kun je met door met een brede schroevendraaier een kwart slag te draaien het rosetje losmaken. De dagschoot kun je weer vastzetten door aan de achterkant van het slot de schroef weer aan te draajen. Let daarbij op de draairichting van de deur.
 

Moon300

  • #3
Helaas zit er nergens een kleine inbus (die zat er wel een in de klink die er op de foto al af is)... Ik heb echt geen idee hoe de stiftknoppen (grendel + vrijbezet kant) eraf moeten.

Zou trouwens normaal het vrij/bezet slot in de vrij of in de bezet stand moeten staan om de inkeping in de roset te gebruiken? (beide al geprobeerd zonder succes)
 

StefanD

  • #4
Heb je al geprobeerd om de rozet er af te draaien alsof het een moer is?
 

Moon300

  • #5
De rozet (het plaatje wat op de deur zit toch?) kan er pas af als de stiftknoppen er af zijn. Stiftknoppen: de grendel waarmee je deur op slot draait en aan de andere kan het ding met de gleuf erin. Deze knoppen zitten aan een stift die door de deur heenloopt, waardoor het slot er niet uit kan.

Ik had nog niet geprobeerd de stiftknoppen eraf te draaien als een moer - inmiddels wel - helaas geen succes. =[
Maar bedankt voor het meedenken.
 

Bouwknots

  • #6
Zo te zien is het gewoon een kliksysteem, in die uitsparing een klein schroevendraaiertje plaatsen en voorzichtig loswippen
 

Moon300

  • #7
@Bouwknots: de ronde dingen eraf halen gaat inderdaad door ze eraf te klikken via de uitsparing - zo heb ik het bij de klink ook gedaan. Maar dan moet wel eerst datgene wat erdooheen zit (vrij/bezet systeem) eraf. Probleem is dat ik dat niet eraf krijg...
 

StefanD

  • #8
De knop er gewoon af trekken wil ook niet?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
Het knopje met gleuf dat aan de buitenzijde zit, zit vast gemonteerd op de rvs rozet.
Dit geheel zit op de onderrozet geklikt.
Wellicht zit het geheel vast door verf of zo iets.

De stift zou eigenlijk vast loeten zitten aan het knopje.
Tik, van binnen uit, tegen de stift dan zal de rozet los komen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10


Heb je al geprobeerd het blauw omcirkelde met een grote schroevendraaier los te draaien?
 

Veronika

  • #11
Bij ons zit de draaiknop idd gewoon los op de stift die door de deur steekt.
 

Moon300

  • #12
@Waldy en Veronika: dat was het! Het ding met sleufje zit inderdaad los aan de stift. De rozet bleek door verf helemaal vast te zitten aan 1 kant (waardoor ik eerder gestopt was met loswrikken van de roset van het onderliggende plaatje omdat de linkerschroef toen meekwam).
Inmiddels is het gelukt - helaas is het linkerschroefgat in de deur nu niet meer bruikbaar, maar dat vul ik wel weer op. Zie foto hieronder voor anderen die hetzelfde probleem meemaken.
(Uiteindelijk heb ik het weten los te wrikken door de linkerschroef (die al bijna uit de deur was) vast te pakken met een tang en met schroevendraaier als hefboom tussen tang en roset. Dit ter hoogte van een inkeping in onderste plaatje)

ps: de andere kant - de grendel - zit ook niet aan de stift vast. Ook hier is het een kwestie van roset loswrikken (en hopen dat die niet te vast zit door verf).

Iedereen hartelijk dank voor het meedenken!
Problem solved.

 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #13
Je zou de binnenrozet wat kunnen draaien en dan 2 nieuwe schroefgaten benutten
 

Moon300

  • #14
Hey Waldy,

bedankt voor de tip! (inmiddels ook opgevuld met lucifer en montagekit)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu