Toilet met inbouwreservoir ruimtewinst?

Klusser3

 • #1
Komende tijd wil ik onze toiletruimte renoveren.. zou het liefst een inbouw willen ivm meeste ruimte winst. Maar is dat zo en kan dat? Hij zou in een tussenmuurtje moeten van +/- 12cm. Hierachter zit de trap met de kelderkast er onder.. dus de ankers monteren aan de achterzijde lukt al niet.
Heb al wel erg dunne brede reservoirs gezien maar die zullen ook de ankers aan de achterzijde hebben.... natuurlijk kan ik gaan klooien met een stalen beugel aan de voorzijde misschien..? Of zijn er mogelijkheden op de markt waar ik geen weet van heb?
Wat is jullie idee hierover? Ik hoor het graag
 

Dimkal

 • #2
Met een ondiep reservoir van 8cm moet je rekenen met 9cm in verband met de minimale dikte van de afvoer 90mm. Plaat en tegel is 3 cm in totaal 12cm. Ondiep wandcloset is 48cm dan kom je op minimaal 60cm vanaf de achterkant naar voren. Als dit oké is dan zou ik zeggen gebruik de muur om de ankers op te monteren. Echter als je ook het reservoir in de wand wilt verwerken dan hebben we wat meer info van je nodig. In hoeverre is de achterwand dragend of andere zaken die bekeken moeten worden. Daarnaast de afvoer, lukt het om deze in de muur naar achter te brengen. Plaats anders even wat foto's en afmetingen dan kunnen we je verder helpen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Ja graag foto van oude situatie met maten en je aansluiting van je riolering.
 

Klusser3

 • #4
Het gaat om een benedentoilet:mrgreen::mrgreen: van 97cm bij 95. De riolering is uit te hakken tot idn In de muur. De muur is niet dragend.
Het zal echt in de muur verwerkt moeten worden... het optelsommetje van Dimkal laat zien dat ik er niets mee opschiet om het reservoir tegen de muur te plaatsen.
Nu komt de pot met reservoir ook 60 cm naar voren met maar 30cm vrij voor de pot.

A1FBB077-018A-4A4F-B588-67912EA5E20C.jpeg B40D6E91-561E-4712-8876-5253FEE2A2B1.jpeg
 

Dimkal

 • #5
Oké het gaat dus voornamelijk om een constructieve oplossing. Als je normaal een frame tegen de wand monteert dan nemen de ankers de belasting op van het naar voren trekken van het frame op ca. 120cm hoogte. Nu moet je iets bedenken om deze kracht op te vangen in je wand. Ben er alleen niet zo zeker van of je die wand wel (deels) kunt open breken. Met name de trap die er deels op afdraagt. En misschien wel iets van een dragende wand in verband met het trapgat. Anders had het wandje wel iets dunner geweest.
 

Klusser3

 • #6
Ah... dat zou jammer zijn.. is ook met die kelderkast er ook nog onder..
Ook in die kast is die wand nog te zien.. daar het reservoir plaatsen in natuurlijk alleen mogelijk met een soort broyeur/ pomp?
Andere optie misschien is een hoog reservoir boven dubbel plafond waar de stortpijp in de muur verwerkt kan worden..
Of gewoon niet moeilijk doen en genoegen nemen met een krappe wc
 

KareldeKlusser

 • #7
Wat voor muur zit er aan de linker kant van de toilet?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
kan je geen hoek opstelling plaatsen van je wc dan kan de afvoer naar achteren naar de standleiding.
1615978253648.png
 

Klusser3

 • #9
KareldeKlusser schreef:
Wat voor muur zit er aan de linker kant van de toilet?
de muur van mij en mijn buren... en het is al best gehorig:oops:
 

Klusser3

 • #10
Die hoekopstelling zal ik eens na meten...
Dan heb je miss wel weer problemen met het plaatsen van een fonteintje..
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #11
google eens op gis easy en op een verkorte hangtoilet misschien dat je daar mee uit de voeten kunt
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Anders zet je reservoir op de achterwand met een verkorte pot,waar nu fontein zit anders maar geen fontein heb je ook meer ruimte.
en foto zegt niet alles hoe je ruimte is ivm fonteintje.
 

Klusser3

 • #13
Lastig... ik neig nog steeds naar inbouwen mits de muur niet dragend is hou kom je daar achter?
Miss is die muur zo dik omdat er vroeger een badkamer boven was met een stalen zitbad? De trap is nog wel extra te verankeren mocht dat nodig zijn...

0CFAFC8A-1B90-4193-9197-C4FC33A2E7F4.jpeg 24C23D80-1776-455A-82C2-DC164E5B4D5F.jpeg
 

KareldeKlusser

 • #14
Waarvan is de vloer op de 1e verdieping gemaakt? Het lijkt er op dat de muur bij het trapgat op de 1e verdieping op de muur hieronder steunt.

Als je hem wil inbouwen plaats dan een latei en zorg dat deze links en recht genoeg ondersteuning heeft. Maak het gat voor het reservoir dus niet te breed. Ik zou dit alleen doen als de muur niet dragend is.

Het reservoir kan je wellicht met hoekbeugels aan de voorkant van de muur bevestigen. De hoekbeugels maak je aan de zijkant en bovenkant van het reservoir met zelftappers vast. En de andere zijde van de hoekbeugel aan de voorkant van de muur met pluggen. Als je dit zo wil doen gebruik dan minimaal meerdere beugel over de gehele zijkant en bovenkant.
Dit is natuurlijk niet de makkelijkste/beste manier wellicht zijn er andere manieren?


En hoe wil je de achterkant van de muur afwerken? De lambrisering en trapleuning zul je ook (voorzichtig) tijdelijk moet verwijderen. Aangezien je het gat door heel de muur moet maken.
Het gat kan je afwerken met een gipsplaat en deze laten stucen en daarna de lambrisering en trapleuning terug te plaatsen
De gipsplaat kan je monteren met behulp van panlatten in het gat zelf.

En let op de trap is waarschijlijk bevestigingd aan deze muur. Dus hiervoor moet je ook iets bedenken om deze te ondersteunen.
 

Klusser3

 • #16
Goede beschrijving van KdeK!
De vloer op de 1e is een zogenaamde broodjesvloer...
Ter hoogte van de spots heeft op de 1e een betonnen opstapje gezeten voor de toenmalige rechte trap.. maar idd die muur staat op het overhangende gedeelte...
Was eigenlijk niet van plan de lambrisering en leuning weg te halen... kan altijd nog .
Miss niet helemaal door de muur heen als het lukt? Flinke klus voor 10 cm extra...
Ik heb nog een inbouw in de schuur staan van onze Ger.. met pot. Miss die toch gebruiken. De smallere versies lijkt me niet handig omdat deze vaak breder zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu