Toegang maken tot kruipruimte via kelder

Soepvlieg

  • #1
Ik zoek wat advies over het aanbrengen van een toegang tot de kruipruimte vanuit onze kelder.

Situatie:
Onder ons jaren 30 huis zit een kruipruimte. De begane grond vloer in de woonkamer ligt op balken en is afgewerkt met een parketvloer (vorige bewoners). Vermoedelijk zit onder de parketvloer ergens een luik naar de kruipruimte. Helaas hebben we daar nu niks aan.
In de hal (naast de woonkamer) hebben we een granito vloer. Onder de hal zit een kleine kelder (onegveer 1.60 hoog), waarvan de muur dus de afscheiding naar de kruipruimte vormt. De muur is 9cm dik (op basis van een proef gaatje dat geboord is). Dit muurtje is waarschijnlijk dragend voor de muur die naar boven toe doorloopt.

Kan ik in dat muurtje probleemloos een gat maken voor toegang tot de kruipruimte? Zeg 65cm breed en 50cm hoog? Of moet ik maatregelen nemen om de dragende functie te behouden?
Is er een slimmigheid om erachter te komen waar de balken van de woonkamer op de muur steunen?

Bijgevoegd een foto, met voorgestelde plaats van de doorgang.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Doe dit alleen als er nooit problemen met grond/regenwater kunnen ontstaan.

Er moet sowieso een latei in komen.
 

Soepvlieg

  • #3
Tja, hoe weet ik of er problemen met grond/regenwater kunnen ontstaan? Ik heb de kruipruimte nog nooit gezien. Ik weet dus ook niet hoe hoog die is. Onze kelder is normaal gesproken droog. Alleen bij zeer langdurige (dagen aan een stuk) grote neerslaghoeveelheden wordt de vloer wel eens iets vochtig.

Over die latei... ik lees (hier bijvoorbeeld:https://www.klusidee.nl/Forum/topic/latei-balk-plaatsen-in-draagmuur.46402/ dat je een tijdelijke ondersteuning maakt door aan beide kanten van de muur een balk te stempelen. Dat krijg ik in dit geval niet voor elkaar (kip ei verhaal met toegang tot de ruimte).

Heb geen 2 linkerhanden, maar dit is een klusje dat ik nooit eerder bij de hand gehad heb.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Wat zit erboven? Een dichte wand of zitten er ook openingen in?
 

Soepvlieg

  • #5
De muur op de foto loopt tot door naar boven (begane grond: muur tussen de hal/keuken en de woonkamer) en dan nog verder door naar boven (eerste verdieping: muur tussen overloop en slaapkamers).
Daar weer boven zit nog een zolder, die is verder open.

In de muur op de begane grond zit 1 deur naar de woonkamer. Maar er was vroeger nog een deur: de woonkamer was vroeger opgesplitst met en suite deuren. Ik weet niet wanneer en hoe die deur weggehaald/dicht gemaakt is.

Plaatje met de situatie. Ik weet niet hoe de balkenlaag van de BG eruit ziet (ook niet getekend).

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Soepvlieg schreef:
Tja, hoe weet ik of er problemen met grond/regenwater kunnen ontstaan?
Hangt bv. af van de hoogste grondwaterstand. Ik zou het risico niet nemen als je dit niet zeker weet. Je kelder loopt dan namelijk meteen vol.

Hou de opening zo smal mogelijk. Waarschijnlijk is 50cm al breed genoeg. Dan is het ondersteunen van de muur in principe niet nodig. Als de vloer hier op rust, kan je daar twee stempels met verdeelbalk onder zetten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Ik zou de opening onder de dichtgemetselde deur maken, wel een zelfdragende latei toepassen.
 

Soepvlieg

  • #8
Dank voor de reacties. Met wat zoekwerk op het internet heb ik achterhaald wat de min, max en gemiddelde grondwater stand is tov NAP. Op https://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/ kun je precies zien hoe hoog de grond ligt waar je huis op staat. Met die twee gecombineerd durf ik het wel aan om een opening te maken in de muur.
Ik ga voor de zekerheid nog even bij wat buren informeren over de water in de kruipruimte.

Ik zal weer even terugmelden als ik wat verder ben.
 

Soepvlieg

  • #9
Ik heb zowaar de blauwdruk (letterlijk) van de woning gevonden. Kan daarop zien dat de balken van de begane grond vloer op 60 cm hoh zitten. En ook waar. Komt redelijk goed uit: onder de oude deur kan ik precies tussen de balken een opening maken.

Alleen weet ik nog niet zeker DAT er voldoende kruipruimte is. De vorige bewoner zegt dat het niet meer dan 30 a 40cm is onder de vloer... Is dat voldoende om jezelf doorheen te bewegen?

Uiteindelijk wil ik weten of en waar de CV leidingen in de kruipruimte tegen de gevelmuur aan lopen. Dan kunnen er namelijk nieuwe ventilatiekokers geplaatst worden van buiten naar de ruimte onder de vloer. De oude zijn inmiddels dichtgemaakt na de na-isolatie van de spouwmuur.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
30 cm is krap, 40 cm gaat al beter. Zorg dat je met 2 personen bent, en dat degene die naar binnen gaat een stevig touw met zich meeneemt.

Het helpt ook als de kleinste van de 2 onder de vloer kruipt. :mrgreen:
 

Soepvlieg

  • #11
Vandaag een proefgaatje gemaakt met de boor voor elektradozen. Oef: er zit hooguit 15 tot 25 cm onder de balken. Geen echte kruipruimte dus, meer een ventilatielaag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Fundering op staal of palen? In het eerste geval kan de kruipruimte niet verdiept worden, in het tweede geval wel.
 

Soepvlieg

  • #13
Ik moest even zoeken wat 'op staal' inhoudt.
Dat is hier inderdaad het geval denk ik. Er staat een brede voet onder de spouwmuur op de tekening. Kan nog zijn dat daar op zijn Amsterdams nog weer palen tot de zandlaag onder zitten? Het gaat hier om een woning in Utrecht.

Bestaan er robotjes met camera die je onder de vloer kan laten rijden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Een brede voet is inderdaad op staal. Daar zitten geen palen onder, anders had dat op tekening gestaan.

Met bv. een endoscoop kan je onder de vloer kijken.
 

Flix123

  • #15
Hi, Did you manage to make the hole from kelder to kruipruimte? We want to do the same and have the same questions as you: Is it structurally safe? Do we need to get an engineer to make some calculations? Is Ground water an issue? How big should the hole be? etc. How did your story end? Regards Felix
 

Soepvlieg

  • #16
Hi Felix, after making a small pilot hole, I could see the underside of the livingroom floor and the beams. There is virtually no space underneath the beams. Just enough for ventilation. So no real ‘kruipruimte’. Sorry, not much help to you.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu