Tocht zolder tussen dakbeschot en muur

Sjaak412

  • #1
Hoi!

In ons huis (bouwjaar 2016) merkte ik laatst bij harde wind op dat er tocht/ wind tussen het schuine dakbeschot en de binnenmuur van de hoek ( hebben hoekwoning ) komt. Dit deel is afgepurd maar duidelijk door de werking van het huis is dekt deze pur niet meer de hele gleuf.

Vraag mij dus af, aangezien hier de experts zitten, kan ik de gleuven gewoon weer dichtpurren met soudal pur ultra isolatie foam?
20201024_190532.jpg

20201024_190552.jpg
Naast deze gleuven, komt er ook tocht uit de zijkant van de zoldervloer bij het trappengat. Zie foto. Kan afkitten /purren daar ook gewoon volstaan?

Ik denk dat de oorzaak niet te voorkomen is, aangezien er altijd wel ergens een gleufje of kiertje kan zitten tussen deze verbindingen van het huis?
20201021_205648.jpg

20201021_204758.jpg

Bedankt!

Foto buitenkant:
IMG_5413.JPG

20201024_144222.jpg
 

Sjaak412

  • #2
Misschien nog een vraag, kan ik de bestaande pur beter eerst verwijderen en dan opnieuw purren of tegen bestaande pur aan purren?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Dat kan je gewoon dicht purren.
Als de naad kleiner is dan 5 mm, de oude pur eruit halen, anders laten zitten.
Bij de rechtse kanaalplaat ontbreken de kanaalafdichtingen, dat kan op onverwachte plaatsen voor tocht zorgen.
 

Sjaak412

  • #4
Ik dacht dat de rechtse kanaalplaat anders was. Maar begrijp dat daar eigenlijk ook die afdichtingen in horen te zitten. Misschien zijn ze na de foto er nog in gezet..beetje lastig helaas om nu nog te ondervinden. Wellicht kan ik de aannemer nog vragen..
Edit: lijkt me overigens niet, op andere fotos van andere dagen is hetzelfde te zien. Zou het een logische reden hebben of had dit gewoon afgedicht moeten worden?

Naden zijn groter dan 5mm dus dan laat ik de pur zitten bedankt!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

petervanaard

  • #5
Kan je gewoon dicht purren denk ik ja! Zie je trouwens toch hoe fijn die goed geïsoleerde woningen zijn. Niet voor niets zijn de meeste nieuwbouw woning tegenwoordig goed geïsoleerd, zorgt gewoon voor veel extra wooncomfort.
 

Sjaak412

  • #6
Top. Warmtecamera gehuurd dus kan ik ook de rest van de zolder mooi bekijken..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De kanalen op de foto zijn mogelijk met stortdoppen afgedicht. (dat vermoed ik op basis van de kleur). Dat is niet correct uitgevoerd. Ze moeten luchtdicht zijn. Maar daar kan je nu weinig meer aan doen. Hoe oud is het huis? Wellicht valt het onder een verborgen gebrek via de verzekering.

Opnieuw dichtpurren van die kier van het dak gaat weer niet zo lang mee. PUR is gewoon geen langdurige luchtdichte afsluiting. Na het afpurren (met flexibel blijvende pur!) bij voorkeur er een lat overheen zetten die je afkit.

Kit meteen alle andere zichtbare naden in huis ook dicht. Dat gaat enorm veel schelen in energieverbruik en comfort. Als je precies wilt weten waar de kieren zitten, laat dan een blowerdoortest uitvoeren. Hou rekening met een flinke schok :wink:
 

Sjaak412

  • #8
Met stortdoppen doel je dan op de blauwe doppen? En zijn die doppen onjuist, of zouden die doppen ook op die eerste betonplaat gezeten moeten hebben? Die blauwe doppen lijken me wel luchtdicht toch? Huis is 2016 en zit nog woningborg garantie op. Kan best wat bij de aannemer melden, maar dan moet ik het zelf ook begrijpen voordat ze het afdoen als het ziet er gewoon goed uit.

Ik heb indd flexibele blijvende pur. Bedankt voor die tips en latjes heb ik ook.

Ik heb overigens geen last van de tocht. Maar het viel me laatst op toen ik me hand ervoor hield..
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sjaak412

  • #9
Ander hoekhuis, zelfde blok. Lijkt zelfde "methode" te hebben mbt de betonplaten. Allemaal op 1 na met blauwe doppen?
Screenshot_20201028-202746_Gallery.jpg
Screenshot_20201028-202733_Gallery.jpg
IMG_4815.JPG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Dit zijn stortdoppen, die zijn dus niet luchtdicht en niet geschikt voor deze toepassing:
sd1.jpg

Deze zijn wel luchtdicht:
sd2.jpg


En hier meer informatie over de noodzaak hiervan.
 

Sjaak412

  • #11
Heel interessante informatie. Daar kan ik mee aan de slslag. bedankt. Vraag dan is of het een bouw gebrek is of niet.. dat ze niet goed zijn gedicht.
 

Sjaak412

  • #12
Kan vorige post niet editen. Maar Vereniging eigen huis gesproken en ze gaven aan dat het niet verplicht is de kanalen te dichten. Maar wel dat in bouwbesluit 2012 regels over luchtdichtheid en energieverlies staan. Met (wat hier ook werd geopperd door Ijkenhout) een doorblow test uit te voeren kom je er snel achter of het inderdaad zo is. Nu eerst maar de aannemer eens vragen wat die er van vind.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Niet verplicht volgens bouwbesluit, maar wel op basis van goed en deugdelijk werk. Als het met een waarborg is gebouwd wordt daar vaak op gecontroleerd.
 

Sjaak412

  • #14
Aannemer gaf aan dat de spouwisolatie tegen de kanaalplaten aan zitten en dat in principe dus geen tocht door de platen heen moet komen. Het kon zo zijn dat er natuurlijk ergens een kiertje zit en op de plek van de minste weerstand de lucht er uit komt. Tussen dak zou ook altijd een luchtstroom zitten.

De oplossing van aannemer: De randen opnieuw dichtpurren die zijn losgeraakt ( tussen dak en muur ). 1e en 2e foto dus. En de andere rand dichtkitten bij de trap.

Mijn zorgen over eventuele condensatie (bijv. in de kanaalplaten) zouden niet nodig zijn gaven ze aan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Jammer die reactie van de aannemer. De kanalen moeten toch echt afgedicht worden, ondanks dat er spouwisolatie voor langs loopt. Er zitten namelijk overal in spouwisolatie kieren. Vroeger ging het vaak wel goed, tegenwoordig is de isolatie veel dikker en wordt de aannemer geacht luchtdicht te bouwen. Dat geeft een steeds groter risico op problemen. In de eerdere link die ik gaf staat ook meer uitleg.
 

Sjaak412

  • #16
Ijkenhout,
Of het echt moet betwijfel ik. Tuurlijk heb ik ze ook liever dicht. De aannemer gaf aan dat de blauwe stortdoppen tijdens bouw vervangen worden door isolatiemateriaal door de metselaar. Die zou dat met metselen standaard meenemen.

Dat maakt ze natuurlijk nog niet luchtdicht. Mooie voorbeelden inderdaad in jouw link hiervan.

Vereniging eigen huis, bouwtechnishe afdeling, gaf aan dat het dichtmaken van kanalen volgens bouwbesluit 2012 niet verplicht is. Wel mag je geen warmteverlies hebben zoals dit. Door het dicht te kitten lijkt het warmteverlies/tocht enigszins verholpen te zijn.

Als er echt luchtdicht gebouwd moet worden ook volgens nationaal bouwbesluit 2012 dan rest mij denk ik de enige optie aanspraak te maken op woningborg garantie en hun in te schakelen.

Ps: wat denk jij, kan dit los van energieverlies kwaad? Voor bijv condensatie in de kanalen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Over purschuim:
Als er een flexibele pur was gebruikt, dan was het waarschijnlijk dicht gebleven.
(dat is ook een tip welke nu te gebruiken)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Als de metselaar er netjes isolatie in heeft gestopt, is er geen enkel probleem.
 

Sjaak412

  • #19
IJkenhout schreef:
Als de metselaar er netjes isolatie in heeft gestopt, is er geen enkel probleem.
Ja zeggen ze. Dus maar op de blauwe ogen geloven. Maargoed, ook dan is er nog verschil met goed isoleren of snel een prop erin.. Kan moeilijk de gevelstenen er uit gaan halen..

Dan maak ik me niet zo druk maar zal nog eens kijken wat woningborg zegt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #20
Zo moeilijk gaan de gevelstenen er niet uit..
(er weer netjes in..)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu