Tocht bij HR++

Jannemanneke

  • #1
Hallo,
Vorige week hebben we nieuwe kozijnen laten plaatsen met HR++ glas.
Onze zitbank van de woonkamer staat net onder het raam. Voor dat de nieuwe kozijnen werden geplaatst hadden we last van tocht bij dit raam. Dit zou heel goed ook koudeval kunnen zijn.
We hadden verwacht dat we nu daar geen last meer van zouden hebben. Maar dit is dus niet zo, we hebben nog steeds last van tocht aan de onderkant van het raam.
Kun je ondanks HR++ glas toch nog last hebben van tocht (of koudeval)?

groeten Jan
 

Chathanky

  • #2
Bij grote glaspartijen heb je in mindere mate altijd nog wel wat last van koudeval. Deze is weg als de zon er op schijnt of dat er er een radiator het glas enigszins aanstraalt of de convectie daarvan de koudeval breekt.

Bij de eerste 2, aanstralen of zon op het glas wordt het glas merkbaar warm door de reflectielaag tussen het glas.
Mocht het glas op een zonnige kant staan dan zal bij een koude winterdag bij zonnig weer geen koudeval zijn. Is er nog steeds onbehagelijk dan zal je het moeten zoeken in tocht.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Sluit het kozijn rondom goed aan? Zitten er geen kieren?

Eventueel rondom met een kaars nalopen, dan zie je luchtstromen makkelijker. Oppassen voor de gordijnen :)
 

Jannemanneke

  • #4
Het kozijn sluit wel goed aan.
ik ben er met een aansteker langs geweest en de tocht zit hem vooral onderaan het glas. Voor de rest kan ik geen kieren vinden waaruit het zou kunnen tochten.
Het raam is ook niet zo hele groot (1,10 * 1,30) (bevind zich niet boven radiator en krijgt ook niet zo heel veel zon direct op het glas).
ik vind het gewoon gek dat je ondanks HR++ (en klein raam)toch nog last zou kunnen hebben van koude val.

jan
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik neem aan dat het kozijn zelf geïsoleerd/hout is?

Heb zelf niet bijzonder veel ervaring, slechts een steekproef van 1 :) Maar bij mij is de koudeval volledig verdwenen door omschakeling van enkel naar HR++ glas.
 

MvanV

  • #6
HR++ glas isoleert heel behoorlijk, net zo goed als een jaren 70 woningmuur met 1a 2 cm isolatie. Dat is in de winter nog soms wel koud, maar niet heel erg tochtgevend.

Ik zou verder kijken: zitten er aan buiten en binnenkant langs het kozijn geen kieren? Is er daar onder de vloer/in de muur misschien net een beluchtingsvenstertje?
Is de muur geïsoleerd? (dat is doorgaans het geval als hij van na pakweg 1975 is, of als je regelmatige, gevulde boorgaten in het cement ziet).
Je kan gratis een muurisoleerder laten komen die een gat boort om het vast te stellen, en een prijsopgaaf maakt.

Kan je boven het plafond kijken? kan het daar weglekken via de muren of is de kamer er boven heel koud? Je zou de tussenruime vloer-plafond dan kunnen vullen.
 

Jannemanneke

  • #7
Probleem opgelost!!!
Er is iemand wezen kijken en er bleek toch een kier te zitten aan de onderkant van kozijn. Is nu dicht gemaakt en hiermee is probleem opgelost.
Bedankt voor de reacties!!
 

Chathanky

  • #8
Bedankt voor je terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu