Toch nog een vraag over isoleren buitenmuur (tpv badkamer)

Justus_97

  • #1
Er is hier al veel geschreven over isoleren van (oudere) buitenmuren, maar ik wil toch graag mijn situatie voorleggen.

Het betreft een slaapkamer in ons appartement die we gaan verbouwen tot badkamer. Die steens buitenmuur (20-25cm dik met stuclaag aan binnenzijde) laat op het oog totaal geen vocht door. Het behang zit er al ruim 50 jaar stevig op (ook in hoeken en langs plafond) en de muur is volledig vlak en voelt niet vochtig aan. Plan is om hier een houten rachelwerk 22x44 tegenaan de maken en dat te bekleden met gipsplaat. De rachels komen dus direct tegen het behang/de muur; ze kunnen niet veel dikker dan 22mm zijn, omdat het bad dan simpelweg niet meer zou passen in de ruimte.

Vraag, heeft het überhaupt veel zin om tussen de rachels nog iets van isolatie aan te brengen (ik denk dan aan 20 mm EPS)? In die spouw komen ook een tweetal waterleidingen te lopen, waar dus al sowieso geen isolatie zou passen.

Als ik isoleer, zal ik tussen rachels en gipsplaat een dampdicht folie aanbrengen, begrijp ik van andere topics, maar wat als je niet isoleert? Dan toch nog zo'n folie onder het mom "baat het niet, dan schaadt het niet", of ligt het wat ingewikkelder?

Dank voor de reacties, groet.
 

Fiesiekus

  • #2
Met isolatie wél een dampdichte folie (de buitenmuur wordt nl. kouder), zonder isolatie is die niet noodzakelijk, je buitenmuur blijft nl warmer.

Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat als je een badkamer er van gaat maken, de luchtvochtigheids-% een stuk stijgt, misschien wel beter altijd zo'n folie te plaatsen.

Kortom: isoleren, ook om de buizen, mét dampdichte folie.
 

Justus_97

  • #3
Dank voor je antwoord, ik ga isoleren en dampdicht maken. Ik heb begrepen dat sommigen in zo'n geval het houten rachelwerk ook nog in de grondverf zetten om extra te beschermen. Lijkt me wat overbodig, of heb ik het verkeerd..?
 

Chathanky

  • #4
Een dampdichte folie kan in dit geval geen kwaad.
De buitenmuur kan door het isoleren wat vochtiger worden omdat deze wat kouder wordt in de winter en dus minder water verdampt.
Echter als je de badkamer tot aan het plafond tegelt en voegt met waterdicht voegsel zal er van binnenuit weinig tot geen vocht in je buitenmuur trekken.
regenslag veroorzaakt ook vochtige muren. Eventueel is de muur te impregneren.
Zo blijft de muur gewoonweg droog als voorheen mag je aannemen.

Dit ter aanvulling op fiesiekus.

Ps. 2 cm isolatie is wel magertjes. Als het niet anders kan verkies dan een isolatieplaat met een hogere isolatiewaarde dan ps. Pir platen isoleren veel beter bij dezelfde dikte. Als deze een aluminium laag hebben hoef je enkel de naden af te tapen en kun je de dampscherm achterwegen laten.
 

Justus_97

  • #5
Dank, ik zal op zoek gaan naar dat PIR-spul.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Als je de wand van wedi of blauplaat maakt, is hij ook al redelijk geïsoleerd.
En dan heb je ook geen last van vocht problemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu