Toch maar weer een Stork ventilator vraag

DriftJos

  • #1
Het onderwerp is al meerdere keren langs gekomen, dus ik vrees dat ik in herhaling val. Ik heb een Stork centrale afzuiging gekocht, zo'n 2 jaar geleden. Hij werkte toen goed. Maar nu ga ik hem installeren en blijkt alleen de hoogste stand te werken.

Omdat ik de standenschakelaar wilde uitsluiten, heb ik de 220V direct op de perilexstekker gezet (1 snoertje tegen de N en de andere tegen één van de andere polen). Alleen combinatie N/L3 doet iets.

Betekent dit dat er condensators kapot zijn? Hoe weet ik welke? En hoe moet ik dat vervangen?

En ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe die condensators kapot zijn gegaan. Ik heb er aldie tijd niets mee gedaan, schoon/droog in een doos. Iemand een idee (gewoon nieuwsgierigheid).

Bedankt voor het meedenken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Schema staat op de bijsluiter, alle condensatoren ineens vervangen.
Ik vermoed echter dat er gewoon een aansluitfout gemaakt word.

Of je hebt een moderne thyristor sturing deze moet op N/l3 een spanning hebben en dan op l1 of l2 voor midden en hoog toeren.
zonder fase op l3 werkt hij niet.
 

DriftJos

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie. Zou mooi zijn als ik slechts een aansluitfout maak, maar dat hoopte ik uit te sluiten door direct op de stekkerpolen spanning te zetten.

Hoe zoe ik dat ik een thyristor versie heb? Ik vermoed het echter niet omdat, als ik N/L3 op spanning zet, hij behoorlijk begin te zuigen. Dat klinkt niet als de laagste stand. Of maak ik een denkfout?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Bescrijf de box eens of post eens een foto-tje.
 

DriftJos

  • #5
Zal ik z.s.m. doen, lukt alleen niet vanavond. Alvast bedankt.
 

DriftJos

  • #6
Ok, het heeft even geduurd (druk gehad deze week). Het is een Stork ventilator CMLe. Vierkant, groene ronde voorkantdeksel waar de printplaat achter zit, naast de printplaat zit een stikker met volgens mij het typenummer: 14/136P.

Is dit voldoende info?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Met een print, die hebben geen condensatoren.
Dat is de thyristor gestuurde fan.

Aan het geluid is slecht te horen welk toerental deze dingen draaien vooral als er geen buis aan zit en je geen enkele referentie hebt.
Pas als je kan schakelen is het te horen welke toerentallen je gebruikt.

van de CMLe heb ik hier geen aansluit gegevens.
 

Ronald42

  • #8
Groene deksel Stork. Dat is dan een geluidsarme energiezuinige gelijkstroommotor.

Nu is het bij Stork zo dat de L3 altijd een fase moet hebben middels de schakelaar word er of op L1 (hoog) of L2 (midden) ook spanning gezet.

Ziet er dus zo uit

afbeelding ontbreekt
 

DriftJos

  • #9
Mmmm dat verklaart alweer iets, dus als ik de stekker nog eens direct voed met altijd N/L3 op spanning en daarnaast ook L1 of L2 op spanning zet, dan zou ik toerental verschillen moeten horen.

Wel opvallend dat hij bij N/L3 onder spanning al behoorlijk belast, terwijl dit de lage stand zou moeten zijn.

Toch wellicht een aansluitprobleem:
Ik heb een 0/1/2/3 standen schakelaar. Daar zitten drie aansluitingen op die dus naar de L1/L2/L3 gaan en één aansluiting waar bruin op gaat. Blauw gaat rechtsreeks naar de ventilator op aansluiting N.
Wat zit hier fout in?
 

Ronald42

  • #10
Meet nu eerst of er op L3 230 V~ staat. Zo ja zet schakelaar op 2. Meet nu L3 en L2 moeten beide dus 230V~ hebben herhaal dit met stand 3 nu moetem L3 en L1 dus spanning hebben. Met t.a.t. tussen de N en een L.

Indien dit goed is en de vent. veranderd niet van stand dan is de fan of print defect.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu