TL lamp die niet meer werkt - starter?

Bert256

  • #1
Ik heb een TL lamp die niet meer werkt. Om na te gaan waar het probleem zit heb ik gewisseld met een andere lamp, waarvan starter en buis zeker werken.

Maar ook dan werkt het niet. Wat ik wel krijg is een lichte (nauwelijks waarneembare) gloed als ik de schakelaar aanzet. Er is dus stroom die de lamp bereikt.

Het ligt aan de starter, denk ik dan. Maar als ik de starter in de andere armatuur steek doet hij het perfect....

Raadsels ... iemand een idee ?
Groet
Bert
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Niet helemaal duidelijk:

Wat heb je gewisseld?
  1. De (werkende) buislamp van een ander, goed armatuur in het niet werkende armatuur? Met de starter die daar al in zat?
  2. Of de buislamp uit het niet-werkende armatuur getest in een ander, goed armatuur?
Overigens: buis vervangen: meteen starter vervangen is het beste, tenzij de buis (normaal gesproken) bijna continue brandt, dus weinig geschakeld wordt.
Dan kun je 1 starter per 2 x buizen vervangen oid.
Een slechte starter vernielt de gloeidraden van de TL buis.

En bij een versleten buis blijven inderdaad de uiteinden soms gloeien, zonder dat de buis ontsteekt. Ook met een goede starter.
 

Ronald42

  • #3
Wat zit er allemal in het armatuur?

* TL-buis
* Starter
* Voorschakelapparaat
* Onstorings condensator
* En eventueel een grote condensator (Alleen in Capisatieve bak)

Mocht die laatste er in zitten zet dan de stroom af en overbrug deze. Op deze manier word het een inductieve TL-bak. Dit heeft te maken met blind vermogen en is een heel ingewikkeld verhaal dat ik wel snap maar niet kan uitleggen. :cool:

Zit deze er niet in dan is het of de ontstorings condensator (Klein component dat bij het aansluitblokje direct tussen de fase en de nul zit) haal deze weg.

Werkt ie nog niet dan is het Voorschakelapparaat (VSA) defect. Het vonkje dat je bij inschakelen ziet is dan afkomstig van de Onstorings condensator. Kijk eens of je ergens uit een oude TL-bak de VSA kunt halen deze gaan namelijk zelden kapot. Of wellicht is bij de plaatselijke buurtbouwmarkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu