Tips voor muurtje verplaatsen

Charliefox

  • #1
Beste klussers,
Wij willen een muurtje 1,5 m verplaatsen onder het zolderdak zodat we 2 kleine maar bruikbare slaapkamertjes voor onze 2 alsmaar groeiende dochters krijgen. We wonen in de Amsterdamse pijp, gezellig maar alles heel klein. Zie ook bijgaande plattegrond en foto's. Kunnen jullie hieruit afleiden of deze muur dragend is voor het dak? Er lopen in het kleinste kamertje 2 horizontale balken. Ik weet niet of die balken in de naastgelegen kamer doorlopen. Ik zie ze namelijk in die kamer niet maar kan natuurlijk zijn dat ze weggewerkt zijn onder beplating. Verder:

Met wat voor soort gereedschap kun je het beste zo'n muurtje wegbreken? En hoe begin je? Het lijkt erop alsof het een stenen muurtje is met stucwerk erop. Steen, omdat ik rood steengruis zie bij boren.

De originele muur staat in het verlengde van de beneden keukenmuur (zie tekening). De nieuwe muur willen we circa 1,5 m verplaatsen, maar die staat dan niet meer op de keukenmuur. Zou de vloer dit kunnen dragen? (houten balken met planken en na de renovatie in 1988 belegd met platen hout). Uit wat materiaal kunnen we dit het beste doen? Houten frame met gipsplaten of mbv Ytong blokken?

Als iemand meent dat de gehele constructie wel dragend zou kunnen zijn, welke technische oplossing is er dan om toch het muurtje te kunnen verplaatsen?

Foto's 1 en 2 zijn het kleinste kamertje van 2x2 m wat 1,5 m breder moet worden. Foto 3 is het kamertje wat 1,5 m kleiner wordt en waar de 2 horizontale balken niet zichtbaar (meer?) zijn.

Oh ja, en we zitten op 3 hoog is bovenste verdieping. Op ons huis deels een schuin dakpannendak (zie foto) en dak boven de 2 kamertjes is plat.



 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als het gemetselde muren zijn is het vrijwel zeker dragend
 

Charliefox

  • #3
Dank Boertje125 voor de snelle reply alhoewel het natuurlijk niet het antwoord is wat ik het liefste had willen horen :wink: Maar als het dragend is, zou er dan nog wel een mogelijkheid kunnen zijn om dat muurtje te verplaatsen? (rekening houdend dat die dan niet meer op de keukenmuur staat)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kan het muurtje wel weghalen en (laten) vervangen door een staalconstructie
Het nieuwe wandje kan je dan optrekken uit gipsplaat o.i.d.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een constructeur kan dat ter plaatste beoordelen, zonder kennis van de situatie is het gevaarlijk hier een concreet advies over te geven.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
De bouwtekening is een beetje moeilijk te zien.
Maar als ik het zo kan zien, dan is het betreffende muutje onderbroken getekend (zwat/wit geblokt).
Als dit zo is, dan zou het eigen een gewone losse tussen muur moeten zijn, en dus geen dragende muur.
Tenminste zo wordt een niet dragende muur altijd aangegeven op een bouw tekening.
Maar neem het zekere voor het onzekere, en ga niet meteen slopen.
Laat er eerst eens een constructeur naar kijken, of het alsnog geen dragende muur is.
 

Pepjo

  • #7
Je weet immers niet of de bouwtekening wel klopt, er is veel aan die huizen verknutseld in de 120 jaar dat ze er nu staan.
 

Charliefox

  • #8
Dank voor de reacties zover. Ik begrijp uiteraard dat vanachter de pc niet echt een sluitend advies gegeven kan worden, maar ik heb nu alvast een indruk. Vooral de reactie van Peter klinkt mij als muziek in de oren :wink: Ik heb de tekening nu op een andere plek gehost. De klusidee site verkleinde de afbeeldingen namelijk automatisch. Op het plaatje klikken geeft nu de grotere versie. De lijn is niet echt onderbroken getekend maar met witte vlakjes of zo er in. Verandert dat wat? (jullie zien, ik ben geen kenner).
 

Patr

  • #9
In de fotos zie ik gordingen lopen en in de tekening zie ik een woningbreedte van dik 6 meter. Er zal onderweg dus ergens een opvang van de gordingen zijn, en dat is vrijwel zeker de tussenwand. Hij is getekend als een lichte scheidingswand, maar die kan ook dragend zijn

Het is al meer genoemd: laat er ter plaatste door een constructeur naar kijken.
 

Charliefox

  • #10
Patr, dank voor je bijdrage. Uiteraard laat ik eerst iemand kijken, ik ga het echt niet zomaar zelf doen met de prille kennis (lees: geen) die ik van de materie heb. Met gordingen bedoel je daar de 2 balken mee die je op de foto's ziet? Ik ben er inmiddels achter gekomen dat de balken doorlopen naar de kamer op foto nr. 3. Dus in de grotere kamer zijn gewoon multiplex platen (of i.d.) op de balken gemonteerd waardoor in die kamer het zicht op de balken weg is. In het kleine kamertje hebben ze daar niet voor gekozen omdat dat kamertje officieel slechts een inpandige berging is. Dus stel, dat die 2 balken stevig verankerd zitten in de muur van de grotere kamer zou het dan nog steeds een dragende muur kunnen zijn? Dan lijkt het mij (met nadruk op lijkt) dat de 2 balken aan weerszijden gedragen worden door de rechtermuur op foto 1 en de net niet zichtbare muur links buiten beeld op foto 3.

Heb inmiddels hier en daar al wat offertes gevraagd voor slopen van het muurtje en heb i.i.g. al gemerkt dat er een HEEL groot verschil zit in prijs tussen slechts een niet dragend muurtje weghalen of een muurtje weghalen en naderhand een stalen balk laten plaatsen. De offerte van de laatste valt ons vies tegen.

Heb ook inmiddels al besloten door de reacties dat de nieuwe wand een gipsplaten wand wordt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
U kunt wel offertes aanvragen maar daar schiet u niet zo veel mee op wanneer u niet weet hoe de constructie is.
Wanneer het geen dragende muur is kunt zelf nog heel wat doen in overleg met een aannemer, de offertes zijn ook beter te beoordelen wanneer u weet hoe de zaak zit.

Een bouwkundige, architect o.i.d. kan in een paar minuten zien of het dragend is of niet, misschien is het een idee om hem de offertes ook te laten beoordelen.
 

Charliefox

  • #12
Het bleek uiteindelijk toch eenvoudiger dan ik in eerste instantie dacht. Het muurtje bestond uit een mix (door elkaar gebruikt) van witte (kalk) en rode bakstenen. Eigenlijk viel het muurtje van ellende uit elkaar en was het simpel steen voor steen af te breken. De steen onder de nokbalk (afm balk 19x9 cm) en de stenen onder de gordingen (afm balk 17x6 cm) waren er zo onderuit te halen, die droegen dus helemaal niets. De nokbalk draagt nu het platte dak over een lengte van 6 m en volgens kenners is dat geen probleem. Er is geen bovenverdieping, alleen een plat dak boven de nokbalk.

Zie foto voor het resultaat. Nu nog ff wonden likken, wat een puin komt er uit zo'n muurtje! Daarna afwerken waardoor ik wel weer wat vragen zal plaatsen in dit forum.

Mvg. CharlieFox

 

Pepjo

  • #13
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu