Tips voor leggen van Laminaat

MadSaid

  • #1
Hallo,

Zie hieronder een plattegrond van de 2e verdieping waar ik doorlopend laminaat wil leggen. Eerst een beschrijving: De verdieping heeft 3 slaapkamers, bad en wasmachine ruimte. De blokjes bij de muren zijn ramen. Laminaat wil ik horizontaal leggen. Het is klik laminaat, lamellen van 19 cm breed. Oude laminaat in wasmachine ruimte laat ik liggen.

Nu mijn vragen:
1. Waar kan ik het best beginnen? Ik zit aan de onderkant van K1 te denken. In feite moet ik dan op k3 na alleen naar boven toe werken.
2. Hoeveel ruimte moet ik vrij houden tussen laminaat en de muren etc? Wat is gangbaar?
3. Welke kant van het laminaat kan je beste 'aantikken' zonder dat het kapot gaat?
4. Wat moet ik doen als ik bij een deur niet goed uitkom? Bij 1 deur kan ik het berekenen, maar dan heb ik geen invloed meer op de volgende deuren.
5. Overige tips waar ik op moet letten?

Alvast bedankt voor je reactie,

MadSaid

 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Gezien de afmetingen, adviseer ik je om de vloer niet door te leggen. De kans dat je problemen krijgt met het werken van de vloer is groot. Kieren en bobbels kunnen het gevolg zijn. Beter dus dorpels toepassen in de deuropeningen. Dat geeft een duurzamer resultaat.

Je moet het laminaat altijd in de lengterichting van de kamer leggen. Dit geeft het meest ruimtelijke effect. Als je horizontaal gaat leggen op de tekening, doe je het tegenovergestelde.
 

MadSaid

  • #3
Dat hebben we ook overwogen, maar. We zijn bang voor de leidingen die in de vloer lopen. Als we een dorpel plaatsen, dan moet je in de vloer boren.

De lengte richting is idd een hele goede tip. Dit is inmiddels goedgekeurd door de commissie (=vrouw) :lol:

Heb je toevallig ook naar mijn andere vragen gekeken?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Dorpels kun je ook prima lijmen op de vloer, dan heb je geen risico op het raken van leidingen. Als je dorpels plaatst wordt het leggen ook een stuk eenvoudiger. Geen problemen met deuropeningen en je begint in elke ruimte opnieuw links in een hoek.

Rondom moet je een centimeter van de wand afblijven. Doe dit consequent, anders is de kans op problemen groot. Voor wat betreft het aantikken, dat is afhankelijk van het merk en type laminaat. Meestal zit er wel een leginstructie bij. Veel klicklaminaat schuif/klick je in elkaar met je handen, zonder hamer en aanslagblok tegenwoordig.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu