Tips voor egaline gieten

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik ga over een paar dagen 10 m2 egaliseren op een ongelijke ruwe zandcement ondergrond. Ik gebruik de voorgeschreven primer van hetzelfde merk nadat ik de vloer goed heb ontstoft. Er zal tussen de 1 en op een enkele plek 2,5 cm egaline op gaan.

Hoe kun je de uiteindelijk gewenste hoogte het beste aanhouden? Zodra je de eerste “lading” egaline uitgiet zal het zich namelijk verspreiden. Je kunt dus niet in een hoek beginnen en daar de egaline op hoogte brengen en naar de uitgang toewerken, want het loopt steeds weg.

Is het een kwestie van continue bijgieten, met de spaan grof verdelen en met de prikroller narollen net zo lang tot de gewenste hoogte is bereikt?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Egaline loopt wel weg maar ook weer niet zo gemakkelijk als water. Je kunt er dus wel enigszins een peil mee aanhouden.

Zorg in ieder geval dat je met 2 personen bent. 1 persoon die continu nieuwe egaline mengt en jij die kan gieten en smeren. Pauzes tussen het gieten moet je voorkomen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er zijn 21 zakken egaline in gegaan van 20 kg. Met z’n tweeën prima te doen: de ene continue mixen en de andere gieten en verdelen / prikrollen.

Er moest 3,8 liter water bij, dus 2 grote limonadeflessen en een kleine net niet vol was een mooie dosering.

De egaline loopt wel iets weg, maar lang niet zo erg als ik hierboven had verwacht. Als er een paar emmers in gegoten zijn kun je mooi de hoogte gaan bepalen aan het begin.

Morgen de keuken doen. Minder groot en minder dik dus dat moet goedkomen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ow ja: wel de vloer 2 x goed in de primer gezet. De primer werd er door opgezogen alsof het een spons was. 2 x was dus geen overbodige luxe (stond ook in de verwerkingsvoorschriften als de vloer sterk zuigend is). Wel vies spul, want als het opdroogt op je huid lijkt het wel suikerwater zo plakkerig.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
BertPleizier schreef:
Ow ja: wel de vloer 2 x goed in de primer gezet
Waarmee lijkt mij vooral belangrijk als er toch nog wat stof ligt. Bijvoorbeeld met een borstel dan smeer of draai je als het ware het stof om krijg je een betere hechting.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik ben de ondergrond met een grove kwast ingesmeerd met de primer.

Overigens de ondergrond eerst 2 x goed gestofzuigd met een goede bouwstofzuiger. Niet met de vloermond maar echt op de knieën plekje voor plekje met de losse slang.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
En ook de keuken is geëgaliseerde (10 m2 om het U-vormingen keukenblok heen). In totaal 14 zakken gebruikt. Voor +/- 15 mm hoogteverschil.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu