Tips gevraagd voor stucen

Cor83

  • #1
Ik heb nu op zolder al wat muurtjes proberen te stucen om zodoende wat te kunnen oefenen en wat ervaring te kunnen opdoen. Maar nu loop ik nog tegen de volgende dingen aan, en hoop dan ook dat emand mij wellicht practische tips zou kunnen meegeven.

1) Ik heb gemerkt dat het toch vrij lastig kan zijn om binnen de gestelde verwerkingstijd een hele zak roodband of geelband tegen de muur te krijgen en die netjes af te rijen. Is er een manier om deze verwerkingstijd te verlengen?

2) Dat de verwerkingstijd ook afhankelijk is van een schone kuip s mij bekend. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om deze schoon te maken?
Als ik deze meteen na het stucen ga uitspoelen geeft dit nogal een kliederboel. Als ik het laat uitharden en erna met een stok eruit sla blijft er altijd wel iets achter.

3) Ik weet ook dat je eigenlijk zoveel moet aanmaken als dat je in de verwerkingstijd kunt aanbrengen (verdergaand op punt 1 lijkt me). Maar heeft eimand een practische tip voor me om de hoeveelheid roodband af te wegen? Het is zo'n 0,7l water per kg roodband als ik mij niet vergis.

Dit heb ik al eens proberen te doen d.m.v. een emmer aan een veerunster te hangen en deze dan te vullen. Maar heb er mijn vraagtekens over of deze manier van doen wel zo secuur is.

Bij voorbaat dank!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
1 Een halve zak aanmaken.
2 met een stoffer en water. Dit water gebruik je ook om je gereedschap schoon te maken en te sponzen. Na een paar uur bezinken het schone water afgieten en het bezinksel in de kliko.
3 als je weet hoe vloeibaar het spul moet zijn, hoef je toch niet exact af te wegen? Ik vertrouw meer op het resultaat na roeren dan wat de verpakking aangeeft.

Overigens heb ik nog niet veel ervaring, maar het leert snel...

grtz
Henk
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Inplaats van roodband, kun je ook MP75 gebruiken.
Deze heeft een langere verwerkings tijd, en smeert stukken makkelijker.

En na elke verwerkte kuip, deze eerst goed schoonmaken voordat je weer een nieuwe kuip aanmaakt.
En het water van het schoonmaken niet opnieuw gebruiken.
 

Roxlu

  • #4
Hoi Cor,

Ik heb een jaartje geleden ook m'n hele huis zelf gestuct en heb redelijk wat geleerd. Ik denk 't belangrijkste is dat je geduld moet hebben met het glad strijken van je muren. Wanneer je een muurtje van 4m * 2.2m stuct dan ga ik als volgt te werk

1. muur goed schoon maken; met een staalborsteltje haal ik even al het losse cement weg (als dat noodzakelijk is); maar kan geen kwaad

2. de muur voorstrijken: bakstenen muren strijk ik voor met een ander spulletje dan vlakke muren.

3. wanneer de voorstrijk is opgedroog (zie verpakking), dan gebruik ik roodband en m'n plakspaan/troffel om snel een laagje op de muur te plaatsen (0.5-1cm, waar nodig dikker). Deze laag hoeft absoluut niet netjes te zijn en je kan rustig doorwerken wanneer er "strepen" op je muur zitten; deze haal je later makkelijk weg.

4. daarna moet je even geduld hebben. Als je de muur gewoon vlot "gevuld" hebt, moet je even wachten tot de stuc redelijk hard is geworden. Wanneer het hard is, kun je het met een plakspaan/spackmes helemaal vlak strijken. Ik gebruik goede spackmes van ongeveer 60cm; dit helpt enorm om de muur goed vlak te krijgen. De spackmes van 60cm hielp mij enorm om de muur goed glad te krijgen.

Success!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu