Tips: Boekenkast maken

Jos83

 • #1
Beste allemaal!

Al een tijdje ben ik info en tips aan het verzamelen voor het maken van een boeken kast.
Op dit forum al gekeken, maar nog geen bevredigende antwoorden gevonden.

De kast moet 3m bij 3m en +/- 40cm diep worden en demontabel, MAAR de verbindingen wil ik niet of nauwelijks zien. Ik vindt schroeven waar je tegenaan kijkt niet mooi.

Het materiaal wordt steigerhout, misschien een doorn in het oog voor een echte hout liefhebber, maar dit hout is relatief goedkoop en omdat ik dit mijn eerste meubel project wordt, kan ik met dit hout nog wat verprutsen.

De schappen moeten ongelijk worden. De hoogte van de schappen wel gelijk, maar de breedte niet.

De verbindingen die ik ken zijn: Schroeven, deuvels en lamellen.
De laatste twee zijn niet demontabel toch?

Sorry als dit het zoveelste topic is hierover, maar ik kon tussen de oude topics niet alles vinden. Vooral het verhaal demontabel en onzichtbare verbindingen vindt ik lastig.

Wie kan mij helpen?
Alvast bedankt!
Jos
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • System7

  • #2
  Je kunt deuvels toepassen zonder lijm als je zorgt dat de verbinding op een dichtbijgelegen plek geborgd wordt met bijv. een schroef. Lamellen moeten vastgelijmd worden.

  Ik zou een frame maken van verticale planken (in 2 rijen waarschijnlijk, aangezien je een diepte van plm. 40 cm wil halen) en van een horizontale plank bovenop en onderop. Die kun je aan elkaar deuvelen en schroeven zonder dat je 't ziet. Je houdt de kast rechtop met een steunkruis of met een plaat als achterwand. Dan plankendragertjes op de verticale planken spijkeren op de hoogtes waarop jij planken wil en er losse planken op leggen. Het enige wat je dan onder de plank ziet zitten zijn die dragertjes; als dat je nog stoort kun je aan de onderkant van de plank een latje o.i.d. spijkeren waarmee je ze camoufleert.
   

  Jos83

  • #3
  @ System7

  Bedankt voor je advies!
  De overspanning van een plank is dan bijna 3 meter. Dan lijkt het me verstandig om de kast van onder af op te bouwen met planken en verticale staanders. Om zo de schappen te creeeren

  Hoe maak ik die staanders dan vast? Ook met deuvels zonder lijm?

  groet!
   

  System7

  • #4
  Nee, ik bedoelde meerdere (d.w.z. meer dan 2) verticale platen die aan de bovenkant en onderkant door een horizontale plaat bijeen worden gehouden. Wil je je kast in 3 compartimenten opdelen dan heb je dus 4 verticale platen nodig die je met deuvels vastmaakt aan de horizontale plaat boven en onder.

  Als je de platen uit één steigerplank maakt haal je je diepte niet dus vandaar dat ik zei dat je twee steigerplanken naast elkaar kunt gebruiken. Alsof je één brede plank gebruikt. Die losse steigerplanken kun je ook weer aan elkaar verbinden met deuvels maar je kunt ook latjes gebruiken. Op die latjes kun je evt. de legplaten laten rusten.

  Als je 4 verticale platen hebt staan kun je in de tussenliggende ruimtes legplanken maken. Die hoeven dus niet 3 meter te overspannen o.i.d.
   

  Jos83

  • #5
  @System7

  Ik begrijp wat je bedoelt, je maakt het frame, verticale platen maken en die boven en onder vast maken en daarin in planken maken.
  Maar dan krijg geen ongelijke vakken, wat ik graag wil.
  Behalve het frame en de hoogte van de vakken, moet de kast zo asymetrisch worden als het maar kan.
   

  Tfro71

  • #6
  Je kan de verticale delen telkens op andere afstanden uit elkaar zetten en de plankjes kunnen ook op verschillende hoogte geplaatst worden.  Je kunt ook het systeem van een normale kast gebruiken, gaatjes met plankdragers. Als je met steigerplanken aan de slag gaat dan zullen je verticale delen meer dan voldoende stabiel zijn.
   

  Jos83

  • #7
  Dus dan bouw ja als het ware schappen in het frame van onder af op. verticale staanders op gewenste afstand en dan horizontale planken er op, vast zetten met deuvels en de volgende staanders verdelen en volgende horizontale erop. Dit moet werken toch?
   

  Tfro71

  • #8
  Niet helemaal zeker of ik het nu begrijp, maar ik bedoelde:

  (ik ga ervan uit dat je de kast liggend monteert)

  Eerst zet je de onderplaat neer
  Hiertegen schroef je de eerste verticale staander.
  Hier dan de bovenplaat tegenaan

  Je hebt dan:  Dan kun je de horizontale delen voor dat stuk plaatsen met deuvels. Als die er zitten de tweede horizontale staander, etc.

  Als je gaat deuvelen kun je ook besluiten bepaalde staanders niet helemaal door te laten lopen naar onder of boven maar te eindigen bij een horizontaal deel, bijv:

   

  Jos83

  • #9


  Dit is de bedoeling, dit is vooraanzicht
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Onzichtbare demontabele verbindingen bestaan wel maar zijn behoorlijk aan de prijs
  Dergelijke verbindingen lijken een beetje op bedhaken


  een paar weggedrevelde draadnagels zie je ook vrijwel niet
  en is prima te gebruiken om de vertikale stukjes er tussen te zetten
   

  Veronika

  • #11
  Als dat je gewenste ontwerp is, en de horizontale en verticale planken hebben vaste plaatsen, is het demontabel maken wellicht makkelijk en zijn de verbindingen "onzichtbaar" (niet onzichtbaar, maar wel anders dan anders) als je hiervoor stukken u profielen gebruikt, met steeds de diepte van de kast als lengte. Past mi ook goed bij de robuuste uitstraling van het steigerhout.

  Neem u profiel waar je precies de plankdikte in kunt schuiven en met enige diepte/hoogte zodat elke plank wel ondersteund wordt.

  Monteer de stukken u profiel op de verticale buitenstaanders op de juiste hoogte voor de horizontale planken, en op alle planken op de juiste plek waar je een verticaal staandertje wilt hebben.

  Als je het buitenste frame goed monteert, kun je vervolgens alle planken op hun plek schuiven. Het is wel noodzakelijk in dat geval om aan de achterzijde kruiselings staaldraad of steunkruizen te spannen maar ook dit past wel bij de look, vind ik. De constructie heeft nl niet nauwelijks stijfheid van zichzelf als je dit model gebruikt. (Het is wel stevig, dwz de planken kunnen wel gewicht hebben, oa door de tussenstaanders natuurlijk, maar het geheel zou "schuin kunnen zakken").

  "Onzichtbare" verbinders kunnen natuurlijk ook, maar stellen wel eisen aan je boorprecisie omdat er meestal 2 of meer gaten voor nodig zijn die elkaar moeten "treffen". En er is altijd wel iets te zien aan de buitenkant natuurlijk, zoek maar eens naar verschillende types. Of denk aan de ikea kasten, aan de buitenkant van de kast zie je niets, maar bovenop of onderaan de plank zie je dan het cilindertje zitten waarmee je de verbinding strak/op slot draait.

  De enige echt onzichtbare verbinding is natuurlijk lijmen, liefst mbv lamello's of deuvels.
   

  Tiho

  • #12
  Onzichtbaar en U-profiel is toch een wereld aan verschil, waarom moet het perse demontabel?
   

  Veronika

  • #13
  "onzichtbaar" omdat je ieg geen gewone schroeven ziet :D
   

  Jos83

  • #14
  Zo, net terug van vakantie, dus was even weg.

  Hij moet demontabel zijn omdat ik deze mee wil kunnen nemen als ik een keer ga verhuizen en omdat ik eerst een trap omhoog moet voordat ik in de woonkamer ben.

  Bedankt voor de reacties. U profielen vindt ik denk ik niet mooi, want deze blijf je zien en voor al die schappen horizontaal en verticaal, zijn het een hoop profiellen die je ziet.

  Ik denk dat ik alles ga deuvelen zonder lijm (Waarschijnlijk meer werk), maar ik wil juist zo min mogelijk verbindingen zien. Puur hout verder niks.
  Het frame verstevigen dmv driehoek stukken in alle vier de hoeken.
  Gaat dit alles werken?
   

  Veronika

  • #15
  De deuvel-verbinding zonder lijm heeft geen trekkracht. Je kast zal dus langzaam uit elkaar trillen door het gebruik, en je blijft er tegenaan rammen om m weer in elkaar te duwen.

  Evt combineren met staaldraad van links naar rechts op meerdere hoogtes en van boven naar beneden op meerdere plaatsen?

  Tenzij je het buitenste frame wel echt goed aan elkaar monteert, dus met schroeven ofzo. Maar weet niet of dat dan voldoende is in z'n totaliteit.
   

  Jos83

  • #16
  Misschien is dan het beste met deuvels en schroeven?
  Dat is de kast wel demontabel en zie je geen verbindingen als ik de schroeven op een slimme plek vastschroef.
   

  Tfro71

  • #17
  Als je met steigerplanken werkt en je schroeft alleen de vier hoeken stevig aan elkaar dan tril er niets los.
  Verder kan je twee stalen strips aan de achterzijde schroeven om te voorkomen dat zaken uit elkaar vallen. En je hebt toch iets nodig van een kruisschoor om te zorgen dat die kast zich zijwaarts niet opvouwt.
   

  Jos83

  • #18
  Ipv kruisschoor, op de hoeken achterop een 3-hoekig plankje gebruiken om de horizontale en verticale planken van het frame vast te zetten?

  Weet iemand welke plankendragers het zijn, die veel worden gebruikt in ikea kasten? die busjes zeg maar.

  Zijn deze te koop?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #19
  Plankendragers in zijn in diverse uitvoeringen te koop bij de ijzerwarenwinkel.
   

  Tiho

  • #20
  Bedoel je deze ? Als je een gaatje onderin de plank maakt kun je dez ook onzichtbaar houden.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu