Omkasting vloerverdeler MDF tips

Nick8k

 • #1
Hallo klussers,

Ik wil graag een omkasting van MDF maken voor een vloerverdeler. Echter heb ik weinig ervaring met houtbewerking en zou graag jullie advies willen krijgen over o.a. het ontwerp en de materialen.

Het idee is om een omkasting te maken van MDF met een houten paneel als deur welke eruit gehaald kan worden (voor onderhoud/controle). De deur zit vast door: rondom te leunen tegen de houten balken, onderin middels een uitstekende houten balk/lat als draaipunt (klemt achter MDF paneel) en bovenin ook met een brievenbus slotje (+eventueel magneet sluitingen rondom). Ik wil geheel demontabel maken, mocht ik een fout maken of later het ontwerp willen aanpassen.

1). Advies over het ontwerp. Gaat dit werken, kan dit beter? Ik zit eraan te denken om bijv. aan de rechterzijde ook nog een MDF paneel te maken tegen de muur, zodat het luik niet tegen de muur aan loopt.

2). Materialen. Ik had in gedachten om het volgende te gebruiken: vurenhouten balken 30x30?, MDF 12mm panelen, slagpluggen voor bevestiging balken tegen muur en MDF schroeven (of houtlijm?) voor het bevestigen van de MDF panelen en balken aan elkaar.

Zie foto van de huidige situatie en een voorbeeld van internet ter referentie, in onderstaande spoilers.

1.jpg
2.jpg

Rood = vloerverdeler + aan/terugvoer buizen. Wit = bestaande plinten tegen muur.

Photo 25-07-2021, 14 25 26.jpg
Voorbeeld.jpg

1.jpg 2.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Ik zou een kastje maken met alleen een bovenkant, voorkant en linker zijkant. Deze kun je zo in de hoek zetten en weer in z’n geheel weghalen.

  MDF kan, multiplex ook. Multiplex is steviger, watervast verlijmd vanaf 18 mm en de randen zijn beter af te werken dan bij MDF. Dat blijft altijd pluizig / ruw, tenzij je de randen 10 x behandeld en schuurt.
   
  • Like
  Waarderingen: ABCDE en Nick8k

  KareldeKlusser

  • #3
  In mij oude huis had ik ook een kastje van mdf die over de verdeler schoof zoals Bert bedoeld. Ideaal was dat, wel zou ik deze met bijvoorbeeld magneten (sluitingen) tegen de muur maken anders kan die een beetje wankel staan als je er tegen aan stoot.

  Ik zou wel horizontaal een panlat tegen de muur doen waar de bovenkant op leunt. Eventueel een paar hoekijzertje in de hoeken van de platen en het is stevig zat.

  En ik zou de plinten inzagen als je bijvoorbeeld een multitool hebt maar dit is meer een visuele voorkeur.
   
  • Like
  Waarderingen: Nick8k

  Nick8k

  • #4
  Bedankt Bert & Karel, voor jullie reactie!

  Dit had ik ook al in gedachten en dat was het ontwerp hiervoor. 3x MDF panelen in verstek gezaagd en aan elkaar lijmen om een demontabele constructie te maken met magneet snappers.

  Echter, leek het mij mooier om een vast zittend geheel te maken, zodat ik de naden langs de muur ook netjes stofvrij kan houden door het af te kitten. Daar bovenop wil ik nog een koof maken om de verticaal lopende leidingen ook weg te werken. Door beide een vaste constructie te maken kan ik het ook strak op elkaar laten aansluiten.

  Maar jullie suggestie is natuurlijk wel vele malen simpeler :wink:. Ik ga daar nog eens verder over nadenken, gaat dit lelijke naden opleveren als ik er ook nog een vast koof boven maak?
   

  BertPleizier

  • #5
  “Mijn” idee kun je ook goed afkitten.

  Onder de bovenkant nog een aanslagplankje met magneetjes op de muur maken, ombouw plaatsen, afkitten en klaar.

  Houd er wel rekening mee dat je de kit weer los moet snijden als de ombouw weer weg moet. Zitten de thermostaten ook op de verdeler? Dan zou ik ‘m persoonlijk liever demontabel (niet afgekit) houden.
   

  ABCDE

  • #6
  +1 op wat @BertPleizier zegt. Gewoon zo'n halve box maken.

  Dat idee met dat luik... al is er iets met die verdeler zitten al die latten alsnog in de weg.
   
  • Like
  Waarderingen: Nick8k en BertPleizier

  BertPleizier

  • #7
  En nog een tip: maak de ombouw een paar centimeter groter dan nodig. Mocht de verdeler ooit eens vervangen worden (of de pomp), dan loop je niet gelijk het risico dat de ombouw niet meer past.
   
  • Like
  Waarderingen: Nick8k

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu