Tip voor dakleer /daktrim vervangen

Herbiek

  • #1
Omdat ik een lichtstraat ga plaatsen op onze huidige "patiootje" bij de voordeur moet ik de opstanden van het platte dak om die patio aanpassen. Ipv het plankje dat voor een schuine dakrand zorgt, moet ik er balken van 120 (hoog) bij 60 op monteren. 3 zijden van de patio is plak dak en 1 zijde is een (omhooggaande) muur.

Het platte dak ligt op houten balken met daarop planken. Op zich niet zo'n punt om daar een nieuwe opstand op te maken.

De vraag gaat over het dakleer dat er nu op zit en dat gedeeltelijk (alleen de randen) vervangen moet worden.

Hebben jullie tips voor mij waar ik bij het vastzetten van het dakleer op moet letten?
Moet ik nog een schuine plank tegen die nieuwe opstand aan maken, zodat je geen haakse binnenbocht in het dakleer hoeft te vouwen?

Het bedrijf waar ik de lichtstraat bestel raadde aan om het dakleer tot boven op de nieuwe opstand te leggen. Dat betekend dus dat ik het dakleer een haakse buitenhoek moet leggen. Gaat dat?

Ben zelf redelijk handig, maar dakleer vastzetten heb ik nog nooit gedaan, heb er wel met de neus bovenop gestaan toen hier het platte dak werd vervangen een aantal jaar geleden. Zo denk ik dat ik de rand ga uitvoeren met stroken van een halve meter van de bestaande dakleer tot boven op de nieuwe rand.

Alle tips zijn welkom, Herbert
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dakbedekking van tegenwoordig kunnen zeer goed buigen zonder te scheuren of te barsten. In de zomer gaat het buigen beter dan in de winter :wink:
Dus leg de stroken dakbedekking op de dakrand tot voorkant gevel en ga dan terug naar het dakvlak.
Je kan een schuine plank zetten, de mastiekhoek, werkt voor de dakbedekking iets gemakkelijker maar je moet die planken, kosten geld en verstek maken, tijd werk en rekening houden met het afschot.
Snij uit de breedte van een rol stukken van zoals je zelf voorstelt van 50 cm breed. Lijkt me wat breed.
Zorg in ieder geval dat die stukken vanaf die nek van de mastiekhoek of de opstaande dakrand 10/15 cm op het dakvlak uitkomen.
En pas op met het branden van de stroken de meeste dakbranden ontstaan tijdens het afwerken van dak- en randen.
 

Herbiek

  • #3
Hoi Wgb,

Heel erg bedankt voor je input. Ik heb nog wel een vraag over je opmerking en de wellicht vreemde opbouw van je volgende zin: "Snij uit de breedte van een rol stukken van zoals je zelf voorstelt van 50 cm breed. Lijkt me wat breed."

Kun je uitleggen wat je daar mee bedoelde?

Verder weet ik ook niet wat je met "vanaf die nek van de mastiekhoek" bedoeld.

Voor die brandjes was ik idd al gewaarschuwd. Bij een bekende verhuurmaatschappij verhuren ze ook een apparaat dat als een soort turbo heater werkt waarbij geen open vuur voorkomt. Geen idee wat dat kost tov normale gasbrander.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4

Dit is uit de breedte van de rol en de kim/nek moet ook duidelijk zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Iets duidelijker zo.
 

Herbiek

  • #6
Vanmorgen bij de verhuurmaatschappij geweest, maar daar hebben ze dus niet zo'n turbo heater, ik heb mij blijkbaar vergist en dit ergens anders gezien.

Dit betekent dat ik ga werken met een gasbrander. Ik neem aan dat ik aan een kleine brander genoeg heb omdat ik toch kleine stukken verwerk en regelmatig "dicht" met mijn neus op het dak zit.

Ik stel mij voor dat ik het stuk dakbedekking dat ik voorbereid heb als eerste in de hand houd en 1 strook dat aan de rand van de gevel komt verwarm totdat de plastic onderlaag verbrand en de bitumen vloeibaarder wordt. Dan zo snel mogelijk dit stuk op de opstand/rand drukken en dan de brander weer gebruiken om het stuk dakleer vanaf de rand richting het dak stukje bij beetje te verwarmen en vastdrukken?

Je voorkomt dus eigenlijk niet dat het open vuur van de brander in aanraking komt met de houten mastiekrand? Als je hier handigheid in hebt dan druk je het vuur meteen uit (er kan geen zuurstof meer bij) als het dakleer vastdrukt op dit stuk dak?

Het stuk dak dat "open" ligt en kaal hout laat zien is hooguit een centimeter of 20 tot 25 denk ik.

Zijn er nog tips om zo'n brandje te voorkomen of klopt het bovenstaande wel zo ongeveer?

Zijn er mensen die ervaring hebben met plakprodukten voor de opstaande randen? Ik las dat juist op dit soort plekken plakken moeizaam gaat.

Dan nog een vraag over het type dakdekking, ik wilde een APP type dakdekking nemen met leislag omdat de opstanden niet beschermd worden door stenen die op de rest van het dak liggen.

Zorgt die leislag er niet voor dat de naden niet moeilijker waterdicht worden/hechten?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Als ik vroeger dak op standen bij trimmen brand plaats ik eerst zogenaamd glasvlies



dit spijkerde ik met astfalt nagels op hout en op standen.

Vervolgens legde ik een dampremmende laag op.

Daarna kon je gewoon gaan branden zoals @wgb ook zei

dus dan heb je geen last van hout wat in de fik komt

Zo dit is een voor beeld van een fabrikant



je kan zie de afdichting zit onder de trim en dat stuk terug kan gewoon over de leislag wat de afdichting zit er al onder
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Beter laat dan nooit.
De daktrim zit volgens de tekening op de dakbedekking gemonteerd dus niet ingeplakt zoals meestal wordt uitgevoerd.
 

Herbiek

  • #9
Ik heb de randen inmiddels ingeplakt. Eerste stuk viel vies tegen, je moet er wel wat handigheid in krijgen. Later ging het beter, maar de binnen en buitenhoeken blijven lastig. Heb af en toe de bovenkant van het dakleer ook zo heet opgestookt dat deze losliet :S. Ook heb ik staan branden bij superheet weer (33 graden week of 3 geleden) ook dat is niet aan te raden.

Verder heeft de dakdekker die er een jaar of 5 geleden een nieuwe laag overheen heeft gelegd de stenen laag die in het mastiek er onder zat helemaal niet goed verwijderd zodat deze nieuw laag er eigenlijk los bovenop ligt. Een puinhoop dus.

Het is dak is enigszins dicht, maar ik denk er wel sterk over om voor de winter echt alles maar weer te verwijderen (incl oude mastiek laag) en dan een profesional het maar vanaf het houten dak een nieuwe laag dakleer te laten leggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu